Ennakoimalla säästyt viemäriongelmilta – näin teet fiksun tarjouspyynnön

Mitä tarjouspyyntöä tehtäessä kannaatta kertoa

Viemäriongelmat ovat sanalla sanottuna p****-hommia. Ne tarkoittavat sotkua, melkoisesti ylimääräistä rahanmenoa, vaivaa ja mielipahaa, pahimmillaan jopa terveyshaittoja. Ennakoiva viemärihuolto on fiksu tapa hallita riskiä. Tässä muutama vinkki, mitä huoltotyötarjouksessa kannattaa ottaa huomioon.

Termi viemärihuolto pitää sisällään useita asioita. Siihen kuuluvat niin viemärihuuhtelu ja -kuvaukset, kaivojen ja erottimien tyhjennykset, salaojien tutkimukset ja huuhtelut sekä pumppaamohuollot. Huoltotöitä tehdään erilaisella kalustolla ja niitä kannattaa toteuttaa suunnitelmallisesti huoltovuosikellon mukaisesti.

Fiksuin tapa muistaa ja hoitaa huollot onkin tehdä kattava huoltosopimus. Se tarkoittaa, että erilaisissa huolloissa edetään yhteistyökumppanin kanssa yhdessä rakennetun ennakoivan viemärinhuollon vuosikellon mukaisesti. Kun huollot suunnitellaan yhdessä, ne tehdään järkevässä järjestyksessä ja järkevällä aikavälillä. Vuosikellon tarkastuslistan kanssa edetessä tulee tehtyä myös ne huollot, jotka muuten saattaisivat unohtua, kuten sadevesikaivojen sakkapesien tyhjennykset ja parkkihallien hiekanerottimien tai pumppaamojen ja pumppukaivojen huollot.

Ennakoivan viemärihuollon kausitarkastuslista

Fiksu tarjouspyyntö helpottaa kaikkien elämää

Kun huoltotyötä lähdetään tilaamaan, kannattaa tarjouspyyntö tehdä fiksusti. Näin säästytään turhalta säätämiseltä ja sähköposti- tai puhelurumbalta. Jotta tarjous osataan tehdä tarkasti ja palvelussa onnistutaan parhaiten, olisi tarjouspyynnön oltava mahdollisimman tarkka. Pelkkä pyyntö viemärihuollosta vaatii vielä jonkin verran tarkennusta.

Ihan ensimmäiseksi on hyvä määrittää huollon laajuus. Onko mielessäsi yksittäinen huoltotyö vai useampia asioita, jotka pitäisi tsekata? Ehkä mietit kattavaa huoltosopimusta? Kerro nämä jo tarjouspyynnössä. Silloin tarjoaja tietää, pitääkö ensin ottaa yhteyttä ja käydä paikan päällä katsomassa kohde vai pystyykö tarjouksen jättämään suoraan.

Kerro, millaisesta viemäristä on kyse

Seuraava tarkennettava kohta on viemärityyppi. Tässäkin kohtaa on hyvä olla tarkka. Itse asiassa erilaisia viemäreitä on yllättävän paljon ja kun tarjouspyynnössä kerrotaan tarkasti millaisesta viemäristä on kyse, on tarjouksen laskeminen helpompaa.

Merkitse siis tarjouspyyntöön onko kyse jäte- vai sadevesiviemäristä, tonttiviemäristä tai ehkä salaojista.

Jos kyseessä on jäte- tai sadevesiviemäri, kerro onko kyseessä pysty- ja pohjaviemäri vai asuntokohtaiset viemärit.

Tonttiviemäripuolella tarkenna tarvitaanko huoltoa jätevesi- vai sadevesiviemärille.

Muista liittää mukaan myös kiinteistön perustiedot

Hyvässä tarjouspyynnössä kannattaa myös kertoa tarjouksen määrä- ja toteutusaikatoiveet. Nämä ovat perusasioita, jotta tarjous voidaan laskea.

Lisäksi tarjouksen laskemiseen tarvitaan tietysti myös kiinteistön perustiedot. Hyvät perustiedot löytyvät esimerkiksi isännöitsijätodistuksesta. Liitä se siis mukaan. Jos viemäripiirrokset ovat saatavilla, myös ne on hyvä laittaa tarjouspyyntöön mukaan.

Kaikkien elämää helpottaa myös, kun kerrot jo tarjouspyyntövaiheessa mahdollisimman tarkkaan, mikäli kiinteistössä on jotakin erityispiirteitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Jos kiinteistöön on vaikkapa hankala kulkureitti, asia on hyvä tietää jo etukäteen.

Kuulostaako työläältä? Sitä se ei ole ja kaikki tarjouspyyntöön käytetty aika kannattaa. Kun se on fiksusti tehty, saat tarkan tarjouksen ja parhaan palvelun. Lisäksi tarkan tarjouspyynnön jättämällä takaat sen, että kaikki saamasi tarjoukset ovat vertailukelpoisia, kun kaikki tarjoavat tarkasti määriteltyä huoltoa.

Lue lisää Deleten viemärihuollosta:

https://www.delete.fi/blogi/kiinteistojen-pumppaamot-kannattaa-huoltaa-ennen-pakkaskeleja/

https://www.delete.fi/blogi/viemarin-puhdistus-ehkaisee-tukoksia/

https://www.delete.fi/blogi/viemaritukokset-voivat-kertoa-rakenteellisesta-ongelmasta/

https://www.delete.fi/blogi/tarkista-kiinteiston-salaojaputkien-toimivuus-helposti-salaojakuvauksella/

Säännöllinen puhdistus pitää viemärit kunnossa, viemärikuvaus kertoo teknisen toimivuuden

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *