Suurtehoimuri hoitaa monen henkilön työn tehokkaasti – vanhan talon alapohjan saneeraus aloitettiin imuroimalla

Kun hankkii lähes 100-vuotiaan saneerausta vaativan talon, voi olla varma, että työtä ja yllätyksiä riittää. Erämaa-ateljee Hourula on Pirkanmaalla sijaitseva mansardikattoinen hirsitalo, joka oli päästetty heikkoon kuntoon vuosien saatossa. Nykyinen omistaja kuvanveistäjä ja yrittäjä Kari-Petteri Kakko hankki talon kuutisen vuotta sitten ja on saneerannut sitä perinnerakentamisen keinoin talon historiaa ja ikää kunnioittaen.

Perinteisin menetelmin saneerattaessa työ tehdään pääsääntöisesti käsin. Talon kunto vaati sisätilojen purkamisen hirsirungolle, jonka jälkeen huoneita on rakennettu yksi kerrallaan kuntoon. Nyt saneerauksen alla ovat Hourulan keittiötupa ja aulassa sijaitsevat kylpyhuonetilat.

Eristeiden pölyt hallintaan suurtehoimurilla

Keittiötuvan vahingoittuneen lautalattian alta löytyi kerros lasivillaa, jonka alta löytyivät talon alkuperäiset lähes 100-vuotiaat eristeet; sammalet, hiekat ja savi. Kylpyhuonetiloissa ja talon eteisaulassa taas eristeenä oli kutteripurua. Eristettä tällä noin 50 neliön alalla oli vaihtelevan paksu kerros, keskimäärin noin 40-60 cm.

– Vanhat eristeet ovat haasteellisia pölyn ja myös vaihtelevien materiaalien takia – mukana voi olla muutakin kuin kuivaa maa-aineista tai kutteripurua aina vanhoista lumpuista ja romuista sanomalehtiin. Onpa vanhojen talojen alapohjista paljastunut isännän piilopullojen lisäksi myös sodan aikaisia ase- tai ammuskätköjäkin remonttien yhteydessä, kertoo Deleten Puhdistuspalvelujen toimialapäällikkö Tapio Helmimäki.

Eristeen poiskaivaminen, säkittäminen ja koonti jätelavalle olisi ollut melkoinen talkoourakka, saatikka työ yhdelle tekijälle, nyt kun talkoitakin saa kutsua korona-epidemian vuoksi melko rajoitetusti koolle.

– Ensimmäisen kymmenen säkin jälkeen totesin, että työn aiheuttama pöly oli valtava kuten myös eristeen määrä, joten päätin tilata paikalle suurtehoimurin hoitamaan homman loppuun, kertoo Kari-Petteri Kakko.

 

Mikrobivaurioituneet materiaalit turvallisesti pois

Alapohjan eristeiden osalta on syytä huomioida myös se, että eristeet voivat olla esimerkiksi mikrobivaurioituneita, jolloin niiden käsittely tulisi tapahtua taiten. Suurtehoimurilla voidaan poistaa eristeitä, jotka pöllyävät ja ovat jopa haitallisia. Tässäkin kohteessa vanhan kylpyhuoneen alla olleissa eristeissä näkyi kosteusvaurioita.

– Suurtehoimurin suodatusteho on lähes sataprosenttinen, joten sillä voi imeä myös haitallisia mikrobeja sisältäviä aineita, kertoo Helmimäki Deletestä.

– Erityisesti lasivillakerros oli ollut myös hiirien suosiossa, kertoo Kakko.

Pilaantuneen purun ja muun ylä- tai alapohjaeristeen lisäksi imurilla voi siirtää isoja massoja maata, tuhkaa tai vaikkapa kattosepeliä hankalasti saavutettavista paikoista.

Imuauto ulottuu vaativiinkin kohteisiin

Imuauto vaatii noin 20 tonnia kantavan tien, mutta muuten sen on erittäin ketterä työväline suuresta koostaan huolimatta. Hourulankin pihaan auto kääntyi näppärästi pienestä maalaistiestä ja 90-asteen kääntökulmasta huolimatta.

– Tässä kohteessa imuauto pääsi hyvin lähelle, mutta tarvittaessa letkuja voidaan vetää satojakin metrejä. Imurin ulottuva ja jatkettava letku mahdollistaa työn tekemisen myös ahtaissa ja haasteellisissa paikoissa, kuten mökeillä, joiden pihaan ei ehkä suoraan pääse ajamaan. Letkua voidaan viedä niin korkealle yläpohjiin tai katoille kuin myös syvälle, vaikkapa kaivoksiin, Helmimäki kertoo.

Imuroidun alapohjan remontti Hourulassa jatkuu uusien eristeiden puhalluksella ja lautalattian asennuksella. Työ on hidasta ja aikaa vievää, mutta tulevaisuudessa kuitenkin häämöttää unelma taiteilijakodista ja residenssistä, jota Kakko kuvaa omin sanoin: ”Erämaa-ateljee Hourula, hyvinvointia luoville hulluille”.

 

Lue lisää Deleten suurtehoimurointipalveluista >>

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *