Deleten kehittämä vesipiikkausrobotti edisti Bolidenin säiliöiden pesuongelman ratkaisua

Vesipiikkausrobotti teollisuuden säiliöiden puhdistamiseen

Hidasta ja työturvallisuuden kannalta haastavaa työmaata varten Delete kehitti pesurobotin, joka irrotti kipsikerroksen teollisuussäiliöistä.

Boliden Kokkolan sinkkitehtaalla oli ongelma. Prosessikäyttöön rakennettujen, 25 metriä korkeiden säiliöiden sisäpintaan oli kertynyt kipsikerros, joka ei tahtonut irrota millään konstilla.

– Kokeilimme useita erilaisia menetelmiä, mutta ne toimineet. Ihmisen tekemänä käsityönä puhdistusta ei voinut tehdä, sillä se oli liian raskasta ja lisäksi säiliössä oli erittäin kuuma, Juha Hakala Boliden Kokkolasta kertoo.

Turvallisesti ja nopeasti

Kokkolan yksikönpäällikkö Daniel Stenvall Deleteltä tiimeineen tarttui ongelmaan. Muutaman kokeilun jälkeen he totesivat, että tavallisesti käytössä olevilla menetelmillä kipsikerrosta ei saatu irti.

– Käsipiikkausta oli kokeiltu. Se oli erittäin hidasta. Kipsikerroksen kovuutta kuvaa hyvin se, että käsipiikkauksessa urakka olisi kestänyt jopa yli puoli vuotta.

Pohdinnassa oli myös Deleten Bang & Clean -menetelmä, mutta se ei sopinut tähän kohteeseen.

Koska säiliöissä työskenteleminen oli ihmiselle työn kuormittavuuden näkökulmasta raskasta, päädyttiin puhdistuskohteessa robottiratkaisuun. Idea oli kehittää usein siltatyömailla käytettyä vesisuihkupäällä varustettua robottia myös säiliöiden puhdistukseen.

Kehitystyön tulos

Deleten kehitystyöstä vastaava Antti Auvinen suunnitteli vesipiikkausrobottia juuri tähän kohteeseen sopivaksi.

– Ensimmäinen viikko meni kyllä virheistä ja haasteista oppimiseen. Tämä oli uudenlainen haaste ja robottia piti räätälöidä asiakkaan kohteeseen sopivaksi, Stenvall kertoo.

1000 barin paineella vettä suihkuttavaa robottia ohjattiin etäohjauksella. Robotin kameroiden avulla robottia kohdistetaan ja siirretään säiliössä. Kameroista myös nähdään miten pesutyö etenee.

– Kun laite saatiin käyttökuntoon, niin hyvää jälkeä tuli, Daniel Stenvall jatkaa.

Vesipiikkausrobotti pudistamassa teollisuuden säiliöitä

Lisäkehitystä tiedossa

– Jos ei kokeile mitään, ei voi kehittyä, tiivistää Boliden Kokkolan Juha Hakala. Hän uskoo, että nyt, kun sopiva menetelmä on löytynyt, kehitystyötä pitää jatkaa.

Deleten Daniel Stenvall on samaa mieltä.

– Meillä onkin jo uusia ideoita robotin kehitystyössä. Siitä pitää saada esimerkiksi kevyempi, jotta sen siirtäminen onnistuu kätevämmin, Stenvall pohtii.

Juha Hakala odottaakin Deleteltä aineistoa projektista ja lisäkehitystyötä, jotta vastaavanlaisia ongelmia pystytään ratkomaan tulevaisuudessa yhä ketterämmin.

Deleten kenttäpäällikön Timo Rantasen mielestä vesipiikkausrobotin kehitystyö on hyvä osoitus siitä, mitä yhteistyöllä saadaan aikaan.

– Kun uskalletaan lähteä projekteihin ja hyvässä yhteistyössä edetään kehitystyössä, päästään huikeisiin tuloksiin, hän sanoo.

Hän on myös tyytyväinen siihen, että Deleten tiimistä löytyy innovointiosaamista asiakkaan hyvinkin spesifien ongelmien ratkaisemiseksi.

– Pystymme rakentamaan ja kehittämään robotteja juuri tiettyihin kohteisiin sopiviksi. Toki saamme jokaisesta kohteesta oppia aina uusia tapauksia varten.

Boliden Kokkolan sinkkitehtaan vesipiikkausrobotti on Timo Rantasen mielestä myös hyvä esimerkki siitä, mitä hyvää robotit tuovat alalle.

– Tässäkin kohteessa pystyimme puhdistamaan kohteen, joka oli ihmiselle työn kuormittavuuden kannalta erittäin hankala. Robotiikka on avain juuri tällaisten kohteiden ratkaisemiseksi.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *