Viemäritukokset voivat kertoa rakenteellisesta ongelmasta

Vesi nousee lavuaariin ja viemäri pulputtaa, lattiakaivo suihkutilassa ei vedä. Kuulostaako tutulta? Vahinkojen välttämiseksi viimeistään näiden oireiden ilmaantuessa on syytä selvittää, mikä on viemäreiden kunto.

Viemäreiden säännöllisellä ennakoivalla huollolla varmistetaan viemäreiden toiminta ja minimoidaan kalliit vesivahingot. Tutkitut ja huolletut viemärit mahdollistavat sen, että taloyhtiö voi reagoida ajoissa tarvittaviin huolto- ja korjaustöihin.

Ensimmäinen toimenpide tukosten poistamisen jälkeen on ammattilaisen tekemä viemärin huuhtelu ja sen jälkeen viemärin kuvaus ongelmien syiden selvittämiseksi.

Huuhtelulla varmistetaan viemäreiden paras mahdollinen toimivuus ja kuvaamalla todennetaan, että viemärit ovat teknisesti toimintakunnossa eivätkä esimerkiksi tiivisteet ole vaurioituneet. Kuvaukset tehdään tarkastuskaivojen tai puhdistusluukkujen kautta. Asuntokohtaiset vaakaviemärit kuvataan pääsääntöisesti huoneistokohtaisesti esim. lattiakaivon tai keittiön tiskialtaan alla olevan hajulukon kautta.

– Puhtaaksi huuhdeltu viemäristö on paras kuvattava, sillä viemärikamera näkee parhaiten mahdolliset rakenteelliset ongelmat huuhdellussa viemäristössä. Huuhtelu ja kuvaus tehdään yhdellä kertaa, jolloin asukkaalle ei aiheudu ylimääräistä haittaa, kertoo Puhdistuspalveluiden Toimialapäällikkö Tapio Helmimäki.

Linjastosaneerauksen suunnittelu aloitetaan viemärikuvauksella

Viemärikuvaus on erityisen hyödyllinen silloin, kun suunnitellaan tulevia putkiremontteja, sillä kattavan raportin avulla on helppo lähteä toteuttamaan remonttia hallitusti. Selkeä kuvausraportti auttaa jatkotoimenpiteiden suunnittelussa ja remontointi pystytään tilaamaan oikeilla lähtötiedoilla.

– Kuvauksesta toimitetaan tilaajalle kuvaustallenne ja kuvauspöytäkirjan vikaluokkineen. Tarvittaessa asiantuntijamme tulee mukaan taloyhtiön kokoukseen käymään läpi kuvausraportin. Meiltä saa myös uusien putkistojen käyttöönottotarkastukset ja kuvaukset, kertoo Helmimäki.

Mitä viemärin huutelu ja kuvaus maksaa?

Työn hinta muodostuu muun muassa viemäreiden koon ja materiaalin, viemärihaarojen ja kaivojen määrän sekä kohteen sijainnin mukaan. Kohteen viemäripiirros mahdollistaa urakkahinnan antamisen, mutta ei ole välttämättömyys, sillä työ voidaan tehdä myös tuntiveloituksella.

Tarvittava kalusto liikkuu kätevästi autoissamme – imupaineauto hoitaa viemäreiden huuhtelun ja kuvauskalusto kulkee pakettiautossa. Työtä tekee 2-3 henkilöä ja aikataulullisesti esimerkiksi 6 asunnon rivitalon viemäreiden huuhtelu ja kuvaus kestää vajaan työpäivän. Teemme viemärikuvaukset avaimet käteen -pakettina, joka kattaa työn ja jälkien siivouksen lisäksi myös mm. asukastiedotukset.

Viemäreiden kuvaus ja huuhtelu on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä toimenpide – helppo ja huokea tapa varmistaa putkien kunto ja ennaltaehkäistä kalliita vesivahinkokorjauksia.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *