Rakennuskannan tiivistymisen vuoksi yhä useammassa kiinteistössä on oma viemäri- sekä sade- ja hulevesipumppaamo. Harva kiinteistönomistaja edes tietää tärkeän, mutta näkymättömän pumppaamon olevan olemassa. Karu totuus voi paljastua vasta, kun jokin menee pieleen. Ongelmat voi välttää pumppaamon huollolla.
Valto Vannula Deleten Lempäälän toimipisteestä on hoitanut pumppaamohuoltoja lähes 20 vuotta. Vuosien varrella eteen on tullut monenlaisia sattumuksia, mutta yhä yleisempää on, että vasta siinä vaiheessa, kun viemärivedet ovat nousseet sisälle, on taloyhtiössä ymmärretty, että jäteveden pumppaamisesta vastaa yhtiön oma pumppu.
– Nykyään rakennuspaikat ovat yhä matalammalla, joten omia pumppuja tarvitaan. Tätä eivät kaikki tiedä.
Ja kun tietoa ei ole, ei pumppuja myöskään ymmärretä huoltaa.
– Kyllä vastaan on tullut niitäkin tapauksia, että pumppaamolle ei ole tehty minkäänlaista huoltoa 10 vuoteen. Tilanteeseen on herätty vasta siinä vaiheessa, kun viemärivedet ovatkin tulleet sisään eli kun jotakin on hajonnut, Valto Vannula kertoo.
Huolto pidentää pumppujen elinkaarta
Vannulan mukaan itse huolto on melko nopea ja huomaamaton toimenpide. Esimerkiksi vesiä ei tarvitse sitä varten katkaista. Tärkeä se kuitenkin on.
– Kokemukseni mukaan niissä pumppaamoissa, missä huolto tehdään säännöllisesti, myös pumput kestävät pidempään. Ihan fiksu investointi siis, hän miettii.
Huollon yhteydessä saa myös varmistuksen siitä, että esimerkiksi hälytykset toimivat. Huolto kannattaisikin tehdä 1–2 vuoden välein.
Huolto ennen pahimpia pakkasia
Pumppaamohuollon voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta Vannula suosittelee tekemään sen ennen pahempia pakkasia. Näin vältytään pumppaamon jäätymiseltä.
Kiinteistöissä on viemäripumppaamojen lisäksi myös sade- ja hulevesipumppaamot. Myös ne pitää huoltaa. Näiden pumppaamojen toiminta on erityisen tärkeää nykyään, kun Suomessakin esimerkiksi sateet ovat muuttuneet yhä rankemmiksi.
– Jos kiinteistö on montussa ja sataa rankasti, eikä sadevesipumppaamo toimi, on iso vahinko mahdollinen. Juuri tällöin voi seurata vesivahinko, kun vedet valuvatkin vaikkapa kellariin.