Graffiti on helpointa poistaa tuoreena

Deleten työntekijä pesemässä rakennuksen julkisivua

Tässä yhteydessä emme puhu graffitista taiteena, vaan enemmänkin erilaisista pikaisesti seinään tai aitaan tehdyistä töhryistä. Nämä graffitit vaikuttavat ympäristöömme monella tapaa, kuten tekevät alueesta epäsiistin, laskevat kiinteistön arvoa ja voivat lisätä asukkaiden turvattomuuden tunnetta. Usein yksi graffiti innostaa myös muita tekijöitä, ja pian viereen ilmestyy muitakin töhryjä.

Graffitit kannattaa poistaa välittömästä sen ilmestyttyä

Epätoivotut graffitit tulee poistaa välittömästi niiden ilmestyttyä edellä lueteltujen vaikutusten lisäksi myös siksi, että tuoreen töhryn poisto on helpompaa, kun maali ei ole ehtinyt kunnolla kiinnittyä pintaan. Nopea poisto antaa myös töhrijöille viestin, että kohteesta huolehditaan eikä graffiteja sallita.

Ammattilaisille graffitin poisto on arkea

Graffitin poisto on nopea ja yksinkertainen toimenpide silloin, kun tekijältä löytyy ammattiaitoa, oikeat työkalut ja tuotteet. Meillä on vuosikymmenten kokemus julkisivujen pesuista, sekä graffitipoistoistoista ja -suojauksista. Pinta puhdistetaan biohajoavilla kemikaaleilla pintaa vahingoittamatta. Kemikaalit toimivat hyvin myös kylmässä, joten poisto onnistuu myös talvella.
Jos on kyseessä töhry joka on huokoisella pinnalla, tai joka on ollut pitkään, saattaa siitä jäädä ”varjo” vielä poiston jälkeenkin. Silloin ainut keino poistaa töhry kokonaan, on käsitellä se hiekkurilla. Tämä käsittely kuluttaa hieman myös pintaa, mutta tällä keinoin on mahdollista poistaa töhry kokonaan (mm. betonisokkeli).

-Ammattitaitoinen graffitinpoistaja näkee heti pintamateriaalista ja maalista, miten töhry on imeytynyt, ja mitä toimenpiteitä tarvitaan sen poistoon. Osaamme hyvin ennakoida tilanteita ja konsultoimme asiakkaan kanssa yhdessä, miten edetään, kertoo Deleten työnjohtaja Teemu Nieminen ja jatkaa

-Suurin osa graffitinpoistoista on sellaisia, jossa on maalia maalin päällä. Päällä oleva maali tulee siis poistaa ilman että alla oleva maalipinta kärsii. Tässä on tärkeää tuntea oikeat puhdistusaineet, sillä vääränlainen aine niin sanotusti polttaa töhryn pintaan kiinni.

Graffitipoiston hinta vaihtelee kohteen mukaan

Yksittäisen töhryn poisto maksaa kohteesta riippuen joitakin satasia riippuen esimerkiksi töhryn koosta sekä rakenteen pintamateriaalista. Töhryjen poiston kustantaa kiinteistön omistaja, joka voi olla esimerkiksi kaupunki tai yksityinen asuinkiinteistö. Lopulta lasku kohdistuu aina jollain tavalla tavallisiin ihmisiin, yhtiövastikkeiden, verojen tai kauppakiinteistön tuotteiden hintojen nousuna. Siksi graffitit ovat haaste koko yhteiskunnalle.

Vedetön graffitipoisto

Jos kyseessä on sellainen kohde, jossa ei voi käyttää vettä, voimme tehdä poiston kuivajääpuhalluksella. Se ei kuitenkaan ole paras tapa, eikä useinkaan anna parasta lopputulosta. Ensisijaisesti suosittelemme aina perinteistä menetelmää, sanoo Nieminen.

Töhrysuojattu pinta

Teemme myös graffitisuojauksia mm. rakennusten seiniin tai aitoihin. Töhryn peseminen on huomattavasi halvempaa suojatulta pinnalta, eikä kemikaalia tarvita. Töhryn poiston hinta määräytyy poistamiseen käytetyn ajan ja kemikaalien käytön mukaan, joten pitkällä aikavälillä suojaus voi olla järkevä vaihtoehto. Jokaisen kiinteistön tulisi hoitaa omat töhryt pois nopeasti, tai muuten naapureihin tulee myös merkintöjä. Tuore töhry on nopea poistaa, joten se on myös edullisempi, ja kustannukset pysyvät aisoissa.

-Periaatteemme on, että meidän graffitipoistomme jälkeen pinnasta ei ikinä huomaa, että siinä olisi mitään ollutkaan, päättää Nieminen.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *