Tikkurilan kirkkokorttelin purkutyö on valmistunut

Tikkurilan kirkon purkutyömaa käynnissä alkuvuodesta 2019

Tikkurilan kirkko Vantaalla on valmistunut 1956, kellotorni on rakennettu erikseen vuonna 1969. Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Leena ja Kalle Niukkanen. Kirkko on alun perin rakennettu seurakuntalaisten ja erityisesti nuorten kokoontumispaikaksi, ja rakennus on ensimmäisiä seurakunnallisia monitoimitiloja. Samat arkkitehdit ovat myöhemmin suunnitelleet Vantaalle myös Vaaralan kirkon. Kirkon tontille Unikkotien varteen rakennettiin virastorakennus Vantaan seurakunnille vuonna 1976.

Punatiilinen kirkko asetettiin sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon vuonna 2013. Rakennus on ollut asemakaavassa suojeltu, sillä se on kaupungintalon lisäksi ainoa 1950-luvulta tähän päivään asti säilynyt julkinen rakennus Tikkurilan keskustassa. Näin ollen asemakaavaan piti saada muutos ennen purkulupaa. Vuonna 2018 lupa vihdoin saatiin, ja kirkon sekä koko kirkkokorttelin purku päästiin aloittamaan.

Suuri työmaa keskellä vilkkainta Tikkurilaa

Delete purkutyö käsitti kirkon sekä kirkkokorttelissa sijaitsevan virastotalon ja Bethania-kiinteistön. Deleten vastuulla oli myös rakennusten haitta-ainepurku, joka tehdään aina ennen varsinaista kokonaispurkua. Työmaa alkoi lokakuussa 2018 valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019.

Työmaata johti Deleten työnjohtaja Taru Heikura. Kohde oli Tarulle toistaiseksi suurin, jossa hän on itse ollut työmaasta vastaavana henkilönä.

-Työmaa erosi aikaisemmista työmaista jo kokonsa puolesta. Parhaimmillaan siellä työskenteli noin 20 työntekijää samaan aikaan, joka on suuri määrä purkutyömaalle. Tässä oli myös haasteellinen sijainti keskeisellä paikalla juna-aseman vieressä, sekä savimaa, joka piti ottaa huomioon mm. purkujärjestystä suunniteltaessa. Savimaa ei kanna konetta, joten purkutyö tehtiin ”peruuttamalla”.

Työmaaliikenne sekä pölyn hallinta suunnitellaan aina huolellisesti etukäteen

Logistiikan suunnittelu on suuressa roolissa kaupunkikohteissa, sillä purkutyöstä syntyy paljon jätettä ja sen myötä kuorma-autoliikennettä. Työmaan viereiset kevyenliikenteen väylät ovat olleet huolellisesti aidattu ja suojattu jo purkutyön aikana, samat aidat turvaavat jatkossa myös rakentamista. Purkamisesta syntyvä pöly hallittiin tehokkaasti veden avulla. Tässä kohteessa naapurit ovat todella lähellä, jolloin tiedotuksen on oltava tehokasta ja yhteistyön sujuvaa kaikkien osapuolten kesken.

Turvallisuus on ykkösasia

Työturvallisuus on yksi Deleten tärkeimmistä asioista. Turvallisuudesta keskustellaan aktiivisesti, lisäksi työmailla pidetään säännöllisesti turvallisuusvartteja sekä turvallisuuskierroksia. Heikura on tyytyväinen, että asia ei jää vain puheen tasolle, vaan jokainen työntekijä myös aktiivisesti havainnoi ympäristöään ja osallistuu sitä kautta viemään turvallisuustyötä eteenpäin.

Tikkurilan kirkon tulevaisuus

Delete purkaa, jotta tilalle voidaan tehdä uutta. Tälle tontille rakennetaan uusi kirkko, jonka rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Valmistuva rakennus pitää kirkon lisäksi sisällään myös muita seurakunnan tiloja yhteensä yli 3000 neliötä, ja rakennuksen huipun risti nousee noin 20 metrin korkeuteen. Uuden kirkon on tarkoitus avata ovensa yleisölle adventtina 2020. Seurakunnan tilojen lisäksi tontille rakentuu myös liike- ja toimistotiloja sekä satoja asuntoja.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *