Rakennuksen sisäilmakorjaus

Kuva Deleten sisäilmakorjauskohteesta jossa korjataan valesokkelirakenne

Jokainen talo on aikakautensa tuote ja valmistettu sen rakentamiskauden aikaisilla tiedoilla ja rakennusmääräyksillä. Osa vanhoista rakenteista määritellään nykyään riskirakenteeksi, jotka voivat aiheuttaa rakennuksille mm. kosteus- tai homevaurioita.

Valesokkelirakenne luokitellaan riskirakenteeksi

Valesokkeli on 1960-1980 -luvuilla paljon käytetty seinärakenne, joka tänä päivänä luokitellaan riskiksi. Ongelman tässä rakenteessa muodostaa se, että rakennuksen puurunko alkaa jo maan tasalta, tai jopa sitäkin alempana, ja pääsee sitä kautta kastumaan. Usein näissä taloissa myös tiiliverhouksen tuuletus on olematon tai salaojitus huono, jotka edesauttavat ongelman syntyä.

Sisäilmanongelma paljastaa rakenteelliset puutteet

Usein rakenteellisia ongelmia ei näe heti päältä, vaan ongelma havaitaan erilaisina sisäilmaolosuhde ongelmina, kuten tunkkaisena ilmana, kellarin hajuna, tai terveysongelmina (nuha, päänsärky, korvatulehdukset, hengityselinsairaudet, iho-ongelmat). Huolellisella kartoituksella päästään hyvin kiinni ongelmakohtiin ja voidaan aloittaa jatko toimenpiteiden suunnittelu löydösten perusteella.

Purku vai korjaus?

Joskus järkevintä voi olla purkaa koko rakennus ja rakentaa uusi, mutta usein riskirakenteet on myös mahdollista korjata. Ongelman kartoituksen yhteydessä arvioidaan kullekin kohteelle paras toimintamalli, korjaus myös nostaa rakennuksen arvoa.

Korjauksessa huomioidaan koko rakennuksen toimivuus

Korjauksessa on ensisijaisen tärkeää, että kaikki kastunut ja vaurioitunut materiaali saadaan rakenteista pois. Jotta vastaavilta ongelmilta vältytään tulevaisuudessa, on erityisen tärkeää huomioida koko rakennuksen toiminta sekä ilmanvaihto, ja korjata samalla niiden puutteet. Rakennukseen on turvattava riittävä tuloilma, jotta ilma ei tule sisään rakenteiden kautta. Valesokkelirakenteen korjauksessa kaikki maanpinnan tasalla ja betonivalun sisällä, tai sen alapuolella olevat puurakenteet korvataan sellaisilla materiaaleilla, jotka eivät ole herkkiä kosteudelle.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *