Ohipumppaus varmistaa infratyömaan sujuvan etenemisen

Työnjohtajat ohipumppaustyömaalla tekallarannassa

Helsingin Telakkarannan alue kokee lähivuosina täydellisen muutoksen. Jätkäsaaren naapurissa, Hietalahden vesialueen ja Telakkakadun välissä sijaitseva Telakkaranta muuttuu viihtyisäksi asuinalueeksi, jonne tulee myös toimi-, liike- ja kulttuuritiloja, parkkihalli sekä uusia ulkoilumahdollisuuksia. Infrastruktuurin rakentaminen on aloitettu elokuussa 2018, ja projekti kestää kolmisen vuotta.

Alueella on purettavia rakennuksia, mutta myös teollisuushistoriallisesti arvokkaita suojeltavia kohteita, kuten vanha konepajahalli vuodelta 1916, messinkivalimo vuodelta 1914 sekä kaksikerroksinen saha- ja höyläämörakennus 1800-luvun lopulta.

Ohipumppaus on tärkeä osa alueen infran rakentamista

Delete on hoitanut tällä työmaalla useita töitä, kuten viemärikuvauksia ja vanhojen putkilinjojen täyttöä. Tällä hetkellä tehdään viemäriputkiston uusimisen aikaista ohipumppaustyötä. Ohipumppauksella on tärkeä rooli, jotta pitkä työmaa voi edetä suunnitelmien mukaan. Infraprojektista, eli alueen jätehuollon, vesihuollon sekä tieverkoston rakentamisesta vastaava vantaalainen VM Suomalainen Oy on tyytyväinen Deleten toimintaan. VM Suomalaisen Telakkarannan ohipumppauksen erillisurakasta vastaava Santtu Vesterinen kertoo, että yhteistyö Deleten kanssa on ollut erittäin hyvää. ”Kaikki on hoitunut sovitusti, ja olemme saaneet täsmälleen mitä tilasimme. Lisäksi Deleten väki reagoi nopeasti tarpeisiimme, vastaa pyyntöihimme, ja hoitaa esimerkiksi pumppuasemien siirtämisen nopeasti.”

Katkeamaton ja toimintavarma prosessi

Alueella tehdään talonrakennustöiden lisäksi myös niin sanotun perusinfran parantamista, ja koko projekti pitää sisällään useita eri ohipumppauksia. Yksi asema on samassa paikassa noin vuoden, ja toisia siirretään projektin edetessä. Telakkarannan ohipumppauksessa käytetään tehokkaita sähkö- sekä dieselpumppuja. Tässä kohteessa pumppausjärjestelmä koostuu yhdestä isosta pumpusta ja kahdesta varapumpusta, jotka ovat aina varalla ja toimintavalmiina. Näin varmistetaan katkeamaton sekä toimintavarma ohipumppausprosessi.

Pumppuja siirretään aina työmaan edetessä, ja siirtoajankohta tiedetään yleensä etukäteen. Pumppausjärjestelmän siirto kestää pari päivää, mutta Deleten työpäällikkö Jari Kinnunen kertoo, että pumput saadaan siirrettyä jopa seuraavaksi päiväksi, jos sellainen tilanne tulisi eteen.

Kaukovalvonta helpottaa projektinhallintaa

Kaukovalvonnan ansiosta projektin kustannukset pystytään pitämään maltillisina säilyttäen samalla täysi toimintavarmuus. Jari kertoo, että moderni ja tehokas kaukovalvonta helpottaa merkittävästi projektin hallinnointia: työmaalla tarvitsee tehdä vain huoltokäynnit. Muuten homma sujuu lähes itsestään. Automatiikka ilmoittaa heti, jos nestepinta järjestelmässä nousee yli sallitun rajan, ja silloin varapumput käynnistyvät. Tämä on tärkeää, sillä muuten jätevedet voivat päätyä esimerkiksi talojen kellareihin, mistä koituisi huomattavia vahinkoja.

Asennusakrobatiaa

Putkien asentaminen tunneliin on ollut taidonnäyte sinänsä, paitsi teknisesti, myös turvallisuusmielessä. Putket on ensin laitettu nosturin avulla tunneliin, mutta niiden kiinnitys seinämään tehdään käsin, valjaiden avulla, eli niin sanottuna riipuntatyönä. Alhaalla tunnelissa virtaa samalla jätevesi. Näissä oloissa työturvallisuus on avainsana, ja siitä Deletellä huolehditaan ensiluokkaisesti. Asiakkaan ei ole tarvinnut turvallisuusasioilla vaivata päätään, Santtu Vesterinen kertoo: ”Delete on huolehtinut vaadittavat jutut itse”.

Vuodenaika ei vaikuta työn kulkuun. Talvi aiheuttaa vain pienen kustannuslisän; pakkasella pumppauskohtaan tarvitaan lämmityskaapelit, jotta varalla olevat pumput eivät jäädy. Lisäksi sulamisvedet joudutaan pumppaamaan pois. Vilkkaasti liikennöity paikka kaupunkiympäristössä ei vaikuta työhön. ”Perus kaupunkimiljöö, jossa logistiikan hyvä suunnittelu on tärkeässä roolissa”, toteavat Jari Kinnunen ja Santtu Vesterinen yhdessä.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *