Marko Virtanen on kävelevä esimerkki siitä, että mikään ei ole mahdotonta. Innovatiivisten ideoidensa ja ratkaisujensa ansiosta hän on voittanut useiden eurooppalaisten suuryritysten luottamuksen puolelleen. Hän on Deleten erikoisprojektien päällikkö, ja pitkän juttutuokiomme päätteeksi on helppo ymmärtää miksi.
Astumme Deleten Sölvesborgin-toimistoon lounaan jälkeen eräänä keskiviikkoiltapäivänä. On joulukuu, ja valkoiset kyntteliköt luovat valoaan ikkunoissa. Kerrosta ylempänä seisova Marko tervehtii meitä. Joulu lähestyy, ja rauhan voi jo melkein aistia sisällä toimistossa. Markon päätyminen Deletelle, tai MMB:lle, kuten sitä aiemmin kutsuttiin, tuntuu enemmän tai vähemmän itsestään selvältä, vaikka hän itse kuvailee sitä sattumaksi.
– Oikeastaan se oli aika luonnollista, koska isäni perusti yrityksen vuonna 1980. Minusta piti alun perin tulla muurari, mutta valmistuin vuonna 1994 juuri, kun rakennusala kärsi suuren romahduksen. Nollakokemuksella ei olisi kannattanut lähteä ovia kolkuttelemaan oppipojan paikan toivossa.
Ajatuksena oli, että Marko työskentelisi perheyrityksen palveluksessa, kunnes rakennusalalla aukenisi jokin paikka. Toisin kävi, kun Marko kiinnostuikin pian uudesta alasta.
– Siinä vaiheessa MMB oli hankkinut toisen korkeapainepumpun, ja vesihydrauliikka alkoi kiinnostaa minua välittömästi. Töitä oli vaikka millä mitalla, eivätkä ne olleet siitä tavallisimmasta päästä. Siitä lähtien olen ollut jämähtäneenä tänne, Marko sanoo nauraen.
Muurarin unelmista Pelle Pelottomaksi
Mitä erikoisprojektien päällikön työ pitää sisällään?
– Olen työntekijöiden käytettävissä sekä Ruotsissa että Suomessa, jos heidän asiakkaillaan on erikoistoiveita tai jokin ongelma vaatii ratkaisua.
Tällä hetkellä Marko auttaa Göteborgin-osastoa kemianyritys Inovynissä, joka halusi tehostaa pesuprosessiaan. Vuosien ajan koneenkäyttäjät ovat menneet sisään säiliöihin ja pesseet ne vedellä 2000–3000 barin paineella, mutta Deleten ja Markon käynnin jälkeen pesu on saatu täysin automatisoitua.
– Matkustin tehdasvierailulle, ajoin kotiin, piirsin robotin, kasasin vähän osia ja ajoin takaisin. Nyt koneenkäyttäjät seisovat säiliöiden ulkopuolella, eikä heidän tarvitse edes käyttää sadevaatteita. Tulokset eivät koskaan ole olleet heillä näin hyviä, mistä olen hemmetin ylpeä, jos näin saa sanoa.
Ja miksei saisi.
Työtapa lyhentää tehtaan alasajon aikaa ja tuo huomattavia säästöjä sitä kautta
Laskeudumme takaisin alakertaan, jossa Marko johdattaa meidät oven kautta työpajalleen. Täällä hän on viettänyt lukuisia tunteja ja keksinyt vaikka mitä suuttimista edistyneisiin robotteihin. Tiedustelen häneltä projekteista eri puolilla Eurooppaa ja ymmärrän pian, miksi työtekijät pitävät häntä varsinaisena Pelle Pelottomana.
– Yksikään kattila, jonka parissa olen työskennellyt Euroopassa, ei ole samanlainen. Sen takia asioista pitää ottaa selvää ja valmistautua huolellisesti. Tätä varten meillä on kehittynyt menetelmä, ja olen onnistunut niin sanotusti löytämään kattiloiden Akilleen kantapään. Vaikka haasteita ja yllätyksiä tulisi eteen, pystyn ratkaisemaan ne, koska meillä on aina vähintään kaksi varasuunnitelmaa. Jos suunnitelma A menee metsään, siirrymme suunnitelmaan B ja pahimmassa tapauksessa suunnitelmaan C.
Mikä menetelmästä tekee niin ainutlaatuisen?
– Niin, sitä voisi tietysti ihmetellä, miten Sölvesborg saa töitä esimerkiksi Ranskasta, jonne pelkät matkakustannukset liikkuvat 20 000 euron tienoilla. Ja tällä hinnalla töitä ei vielä edes aloiteta. Tuon suuruusluokan paperitehdas menettää kuitenkin 20 000 euroa tunnissa alasajon aikana. Koska olen keksinyt tavan, joka lyhentää työaikaa 36 tunnilla, ei tarvitse edes ottaa taskulaskinta esiin ymmärtääkseen, kuinka paljon tehdas siinä säästää. Kyseessä on no man entry -ratkaisu, jossa emme edes mene sisään kattilaan. Ja se on aika ainutlaatuista.
Töiden vuoksi pitkin Eurooppaa matkustaminen on Markolle lähes arkipäivää. Hän kertoo helposti unohtavansa, kuinka erikoista se oikeasti on, ja alkaa luetella eri maita, joissa on päässyt käymään: Ranska, Saksa, Tšekki ja Slovakia – ja siinä vasta muutama esimerkki. Marko muistelee erästä työkeikkaa Slovakiassa.
– Kattilapäällikkö oli niin onnessaan, että ei melkein löytänyt sanoja kuvailemaan tulosta: ”vihdoinkin kattilan pohja näkyy”. Hän ei ollut koskaan aiemmin nähnyt kattilan pohjaa kuuden vuoden työuransa aikana. Olen odottanut 10 vuotta, että kilpailijat pääsisivät edes lähemmäksi meitä, mutta usein tuntuu siltä, että me olemme ainoita, jotka ovat murtaneet koodin. Se tuntuu totta puhuen aika siistiltä.
Avain menestykseen
Jutusteltuani Markon kanssa tunnin verran on selvää, että tämä mies todellakin nauttii työstään. Olisi asian vähättelyä sanoa, että työ sopii Markolle kuin valettu.
– Haasteena on se, että saa työn tuntumaan samalta kuin olisi kaverien kanssa viettämässä ulkona iltaa flipperin pelaamisen ja oluen merkeissä. Valitettavasti työ vastaa minulle melko lailla tätä, Marko sanoo pilke silmäkulmassa.
Marko nauraa omalle jutulleen, mutta siinä piilee varmasti totuuden siemen.
– Yksi tärkeä tekijä on se, että olen itse ollut kentällä 16 vuotta ja tehnyt kaikkia mahdollisia likaisia ja raskaita töitä. Minusta tuntuu hyvältä, kun tiedän, että oma panokseni helpottaa henkilökuntamme työtä ja tekee siitä paljon turvallisempaa kuin aiemmin.
Kukaan ei voi kiistää sitä tosiseikkaa, että Marko on oman alansa asiantuntija. Ja jos homma menee joskus liioitteluksi, niin te ette kuulleet sitä meiltä.
– Kotona olen opastanut, missä astianpesukoneen roottorit ovat ja miten astiat pitää asetella parhaan pesutuloksen saamiseksi. Astianpesukone toimii täysin samalla tavalla kuin painepesurin suulake. Silloin lasia ei voi asettaa näin.
Marko ottaa vesilasin käteensä ja laskee sen takaisin pöydälle.
– Sen täytyy olla oikeinpäin. Ja mielellään oikeassa kulmassa, Marko naurahtaa lopuksi.
Erikoisprojektien päällikön kolme tärkeää ominaisuutta
Eri tavalla ajatteleminen
”Tämä täyttää useimmat kriteerit. Täytyy olla luova, eikä saa jumittua ajattelutapoihin.”
Ratkaisukeskeisyys
”Jos joku väittää, että jokin ei käy, tapaan sanoa, että sitä lausetta ei ole meidän käsikirjassamme.”
Innovatiivisuus
”Kun pitelen imuletkua, saan jo siinä neljä ideaa, joilla letkun pitelemisen voisi välttää.”
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Delete Ruotsin asiakaslehdessä tammikuussa 2018.