Käynninaikaiset Bang & Clean puhdistukset teollisuuteen

Kuva Bang&clean puhdistuksesta teollisuuskohteessa

Bang & Clean on Deleten Suomessa ja Ruotsissa tuottama, kaasuseokseen perustuva menetelmä teollisuuskattiloiden epäpuhtauksien poistamiseen. Räjäytyspuhdistus voidaan tehdä silloinkin, kun laitos on täydessä toiminnassa. Menetelmä soveltuu erilaisten kattiloiden, kuten jätteenpolttokattiloiden, sooda- ja biojätekattiloiden sekä sähkösuodattimien sekä erityyppisten siilojen puhdistukseen.

Deleten Bang & Clean -puhdistusmenetelmä perustuu etaanin ja hapen kaasuseokseen, jota käytetään räjähdysaineena. Kaasuseos johdetaan erikoisvalmisteiseen muovilla pinnoitettuun paperipussiin, jonka jälkeen se räjäytetään hallitusti. Menetelmässä tuotetaan useita räjähdyksiä, joissa syntyvä paineaalto irrottaa kattilan seinään kiinnittynyttä tuhkaa, joka vähentää prosessin tehokkuutta. Räjäytyspuhdistus täydentää teollisuuspuhdistustöitä, joita normaalisti tehdään huoltoseisokkien aikana. Puhdistus voidaan tehdä myös silloin, kun laitos on täydessä toiminnassa. Koska erillistä alasajoa ei tarvita, menetelmän ansiosta voidaan säästää kustannuksia merkittävästi.

Samalla nähdään kattilan kunto

Lisäpalveluna on mahdollisuus tehdä erityyppisten kattiloiden käynnin aikaista kuvausta kuumakameralla. Kameran suurelta näytöltä voidaan todeta kattilan kunto reaaliaikaisesti sen eri osissa, mikä helpottaa seisakin ja puhdistustarpeiden suunnittelua. Laite on varustettu myös infrapunakameralla, mikä mahdollistaa kuvaamisen pimeässä. Menetelmän on kehittänyt sveitsiläinen Bang & Clean yhtiö. Ruotsalainen Sprängsotning alkoi toimia menetelmän parissa vuonna 2004 Skandinavian alueella omistamiensa lisenssien voimin. Yrityskauppojen myötä Delete on vuodesta 2016 tarjonnut Bang & Clean -menetelmää yksinoikeudella Skandinaviassa.

Menetelmällä voidaan puhdistaa myös tuhka- ja tuotesiilot, joihin on vaikea päästä miestyövoimin. Myös ahtaiden sähkösuodattimien puhdistus voidaan tehdä Bang & Clean -menetelmällä. Sähkösuodatinten tulee olla maadoitettuja, joten niiden puhdistaminen ei onnistu käynnin aikana. Kaikki kattilan tulipesästä aina kattilan peräpäähän asti sen sijaan voidaan puhdistaa ihan täydessä ajossa.

Suurissa kohteissa saavutetaan suurin hyöty

Menetelmän puhdistusteho vaihtelee sen mukaan, millainen laitos on kyseessä, mitkä ovat käyttöpaineet ja millaista polttoainetta siellä poltetaan. Pääsemme sellaiseen tulokseen, että asiakas on varmastikin tyytyväinen ja tulee hyötymään siitä rahallisesti. Mitä suurempi laitos on kyseessä, sitä enemmän asiakas saa kustannushyötyä menetelmän käyttämisestä. Kyseessä on erikoistyö, joka kohdistuu laitoksiin kokoluokassa 5 MW:sta ylöspäin. Vahvimmillaan menetelmä on silloin kun halutaan välttyä tuotannon keskeytyksiltä. Tarjoukset työstä tehdään aina laitoskohtaisesti, koska ensin on katsottava pystytäänkö menetelmää hyödyntämään kohteessa järkevästi ja turvallisesti.

Esityötä vuosiseisakkeihin

Vuosiseisakeissa on tärkeää saada tuhkat ja kamit pois kattilan seinistä ja katoista, että kohteeseen voidaan mennä turvallisesti huoltoseisakin aikaan. Turvallisuuden näkökulmasta menetelmän käyttö on helppoa perustella asiakkaille. Kun laitokset lähtevät vuosihuoltoon tai kesäseisakkeihin, on hyvä suorittaa Bang & Clean -ammunta. Kun kattilan katoista ja seinistä saadaan kamit pois, välttyvät telinemiehet päähän tippuvalta tavaralta. Tässä mielessä olisi hyvä tehdä ns. turvallisuusammunta alasajon yhteydessä. Jos kohteessa ole tuhkapurkujärjestelmää, tai ne eivät pysy mukana syntyvät tuhkan määrässä, käytetään puhdistuksissa apuna suurtehoimurointia.

Lopputulos voi yllättää positiivisesti

Kohteesta ei tule missään tapauksessa yhtä puhdas, kuin siitä tulisi huoltoseisakissa tehtävän hiekkapuhalluksen tai vesipiikkauksen jälkeen, ja haastavimmat kohteet voivat vaatia mekaanisen puhdistuksen. Bang & Cleanin osalta puhutaan enemmänkin ennakoidusta huollosta, että lämmityslaitosta voidaan ajaa täydellä teholla lämmityskauden läpi. On myös tapauksia, joissa päästään todella hyviin tuloksiin ja lika irtoaa ihan kokonaan. Kattila ei tällä menetelmällä rikkoudu, vaikka sitä asiakkaat aluksi pelkäävätkin. Panoskoko määritetään kohteen mukaan, liikkeelle lähdetään aina mahdollisimman pienellä ja kasvatetaan sen kokoa tarpeen vaatiessa.

Alkuperäinen teksti julkaistu Savon Yritysuutisissa 2017.

 

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *