Green Building Council Finlandin Kiertotalousvalmennus workshoppasi purkumateriaalien hyödyntämisestä

Delete on mukana Green Building Council Finlandin (GBC) vetämässä Kiertotalousvalmennuksessa, jossa etsitään keinoja muun muassa purkumateriaalien parempaan hyödyntämiseen, kierrättämiseen ja uusiokäyttöön. Pilottikohteena Kiertotalousvalmennuksessa on SATOn Oulunkylässä sijaitseva asuintaloja sisältävä kohde.

Projekti workshoppasi tällä viikolla poikkeustilan hengen mukaisesti etäyhteyksien avulla ja aihelistalla oli muun muassa pohtia ja ideoida purkamisessa syntyvät betonin käyttökohteita. Myös muiden materiaalien osalta ideoitiin niille uusiokäyttöä.

Alustukseksi ennen työpajavaihetta kuulimme muutaman taustoittavan esityksen. Tässä yhteydessä sain kertoa purkamisessa syntyvästä materiaalista valmistamastamme DeleKivi-kierrätyskiviaineksesta, sen valmistus- ja valvontaprosessista ja soveltuvuudesta jatkokäyttöön. DeleKivi on kierrätetty materiaalivaihtoehto neitseellisen kiviaineksen käytölle.

Kierrätyskeskuksen edustaja Juuso Vähä-Piikkiö kertoi alustuksessa myös kierrätettyjen rakennusmateriaalien ja kohteen kodinkoneiden uusiokäytön mahdollisuuksista Kierrätyskeskuksen avulla. Usein asuinkohteissa, joita puretaan, jää paljon hyviä kodinkoneita, joita voidaan kunnostaa tai jopa käyttää sellaisenaan uudessa kohteessa ja Kierrätyskeskuksella löytyy tähän sopivat tekijät sekä kauppapaikat.

Työpajavaiheessa testasimme etätyökalut ja ideoimme käyttöä purkubetonin lisäksi esimerkiksi ikkunoille ja oville. Ideoita syntyikin aina kasvihuoneista grillikatoksiin. Myös purettavien materiaalien käyttäminen esimerkiksi uusien kalusteiden rakentamiseen ja niiden hyödyntämiseen uudisrakennuksessa nousi esille. On mielenkiintoista seurata, miten pilottikohde etenee ja myös tulevaisuudessa päästä toteamaan, mitä voitiin toteuttaa ja millainen vaikutus sillä oli esimerkiksi kohteen hiilijalanjälkeen tai hyödyntämis- ja kierrätysasteisiin.

On ilo huomata, että poikkeustila ei estä kokoontumasta ja työskentelemästä tehokkaasti ja työkalut mahdollistavat yhteisen tekemisen hienosti. Kiitos GBC:n Jessica Karhulle työpajan organisoinnista ja toimivista etätyökaluista!

Mielenkiinnolla odotan seuraavaa steppiä ja kohtaamista – etänä tai livenä – Kiertotalousvalmennuksen tiimoilta.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *