Delete kehittää yhdessä robotti- ja telinevalmistajan kanssa tehokasta ja turvallista vesipiikkausrobottia

Siltakorjausten vesipiikkausrobotti

Delete on kehittänyt yhdessä vesipiikkausrobottivalmistaja Aquajetin ja telinevalmistaja Fast Beam Oy:n kanssa robottia, joka pystyy tehokkaasti toimimaan moduulitelineiltä korjattavien siltojen työmailla. Uuden moduulitelineissä liikkuvan vesipiikkausrobotin ansiosta myös työturvallisuus siltatyömaakohteissa paranee.

Kun vesisuihkun nopeus on 752 metriä sekunnissa, kaikki ymmärtävät, että kyseessä on valtavat voimat. Tällaisesta voimasta voi olla kyse, kun työmenetelmänä käytetään vesipiikkausta. Deleten Tomi Alten, jos kuka, tietää, miten tärkeää työturvallisuus vesipiikkausta työmenetelmänä käyttävillä työmailla on. Hän on työuransa aikana nähnyt menetelmän kehityksen ja samalla ne askeleet, joita työturvallisuudessa on menetelmän kohdalla otettu.

– Robotin käyttäminen vesipiikkauksessa on edistänyt turvallisuutta työmailla huikeasti. Nykytyömaat ovat aivan eri tasolla turvallisuuden suhteen, jos niitä vertaa esimerkiksi 1990-luvun vesipiikkaustyömaihin, hän sanoo.

Silti kehitettävää ja myös muistettavaa työmailla riittää. Valtavalla teholla toimiva vesipiikkaus on edelleen – robottityöstä huolimatta – vaarallista työtä.

Uusi innovaatio tuo myös tehokkuutta sillankorjaustyömaille

Deleten, Aquajetin ja Fast Beamin yhdessä kehittämä vesipiikkausrobotti vastaa haasteeseen, johon on törmätty uudenlaisten sillankorjaustyömailla käytettävien moduulitelineiden kanssa. Nopeasti pystytettävä ja varma moduuliteline on tehostanut siltatyömaiden aloitusta huomattavasti. Samalla on kuitenkin huomattu, että moduulirakenteessa välttämättömät kannatinpalkit ovat hidastaneet vesipiikkaustyötä. Kannatinpalkkien vuoksi osa tavallisesti sillalla robottivoimin tehtävästä piikkaustyöstä on jouduttu siirtämään käsipiikkaukseen. Työ on sekä hidastunut että heikentynyt työturvallisuudeltaan.

Uusi, uniikki Fast Beamin telineitä varten kehitetty vesipiikkausrobotti liukuu palkkia pitkin ja se pystyy työskentelemään saumattomasti.

– Yhdessä laitetta kehittämällä olemme innovoineet tehokkaan ja turvallisen laiteen. Se ei ole mikään ”viritelmä” vaan suunniteltu nimenomaan tätä telineratkaisua varten yhdessä robottivalmistajan kanssa, Tomi Alten kertoo.

Laiteen kehitystyötä jatketaan, sillä tavoite on saada siitä kevyempi, nopeampi ja helppokäyttöisempi. Tomi Altenin mukaan kehitystyössä ollaan kuitenkin jo pitkällä.

– Meillä on jo perusmalli, joka toimii vaativissa olosuhteissa. Samaiset olosuhteet asettavat vaatimuksia myös kehitystyölle, sillä esimerkiksi kevyitä alumiiniratkaisuja ei aina voi tällaisissa kohteissa käyttää, hän toteaa.

Ympäristön turvallisuusnäkökulmat muistettava aina

Vesipiikkausmenetelmässä voimat ja tehot ovat melkoiset, kyse on vaarallisesta työstä. Kun piikkaustyö tehdään pääosin roboteilla, on työ muuttunut turvallisemmaksi. Korkeapainetyömiehen tehtäviin kuuluu asentaa laitteet asiakkaan ympäristöön, käyttää niitä ja huolehtia että laitteisto toimii hyvin ja turvallisuusnäkökulmat on otettu huomioon.

Tilaaja puolestaan huolehtii toimintaympäristöstä.

Tomi Altenin mukaan turvallisuusnäkökulma onkin työssä siirtynyt yhä enemmän ympäristön turvallisuuteen.

– Käyttäjien turvallisuutta robotit ovat lisänneet, mutta lähiympäristön turvallisuuteen on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota. Korkeapainepumpputeknologian kehittymisen myötä käytössä olevat voimat ovat kasvaneet ja veden leikkaava voima robottitöissä on useita metrejä. Lisäksi vesipiikkaustyöstä aiheutuvat roiskevaikutukset ja irtoavat materiaalit pitää aina huolehtia erittäin turvallisesti, hän muistuttaa.

Tomi Altenin mukaan Delete käyttää vesipiikkaustyössä aina kokeneita ammattilaisia, joiden koulutukseen kuuluu myös ympäristön suojaaminen.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *