Perjantai 13. päivä on tapaturmapäivä – päivän teema Deletessä on ”Kiire pois”

Tämän viikon perjantaina 13. päivä vietetään tapaturmapäivää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan kiire on kotitapaturmien taustasyynä osin tai kokonaan 62 prosentissa tapaturmia. Työpaikoilla tapahtuvista tapaturmista kiire oli mukana 43 prosentissa ja liikenneonnettomuuksissa kaikkiaan 36 prosentissa tapauksista.

Kiire ja erityisesti kiireen tunne ovat suuria tapaturmien riskitekijöitä ja siksi valitsimme sen 13.12.2019 tapaturmapäivän pääteemaksi Deletessä.

Olemme määritelleet Deletessä viisi töissämme korostuvaa ja tärkeää turvallisuusperiaatetta, jotka tukevat päivittäistä työturvallisuustyötämme. Turvallisuusperiaatteiden noudattaminen työssä parantaa kaikkien osapuolien turvallisuutta. Teemoissa korostuvat yhteistyön merkitys ja kiireen tunteen vähentäminen.

Ensimmäinen turvallisuusperiaatteemme on: Pysähdy ja mieti – kiire pois, turvallisuuden tarkastuslista.

Tämä turvallisuusperiaate vaatii pysähtymään ja miettimään ennen kuin ryhdytään työhön. Työskentelemme myös usein yhteisellä työpaikalla monien toimijoiden kanssa, ja näillä työmailla meidän on varmistettava osaltamme kaikkien turvallisuus. Emme siis ryhdy kiireesti omaan työhömme, vaan otamme huomioon myös muut työmaalla olevat, arvioimme riskit ennen työn aloitusta ja sen edetessä sekä käytämme apuna riskien arvioinnissa turvallisuuden tarkistuslistaa.

Samoin liikkuessamme raskaalla kalustolla on otettava huomioon kaikki muutkin tielläliikkujat, noudatettava oikeaa tilannenopeutta ja liikuttava kiireettömästi. Myös huolellisuus, tarkkaavaisuus ja maltti ovat perusasioita kiireettömässä työtavassamme, mitkä pidämme mielessä kaiken aikaa. Siis myös niissä kaikkein rutiininomaisimmissa töissä, joita teemme päivittäin.

Teemme turvallisuustyötä, jotta jokaisella olisi turvallinen työympäristö, niin deleteläisillä kuin asiakkaidemme ja alihankkijoidemme henkilökunnalla. Liitän tämän blogin yhteyteen vielä kaikki viisi turvallisuusperiaatettamme, sillä ne kaikki on syytä muistaa joka päivä ja jokaisella työmaalla. Turvallisuudesta ei voi koskaan puhua liikaa.

Turvallista työpäivää!

 

Tapaturmattomuudesta ja kiireestä bloggasi Deleten HSEQ-johtaja Markku Salminen

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *