Ahtaiden paikkojen pelastus: puhdasta pintaa köysien varassa

Tehtävä: Vaalean kiinteistönjulkisivun pesu.

Ongelma: Ahdas paikka, missä ei ole tilaa henkilönosturille.

Ratkaisu: Deleten köysityöhön koulutetut ammattilaiset hoitavat homman.

Muut sovelluskohteet: Teollisuuden säiliöt ja siilot.

Köysityö tuo uusia mahdollisuuksia haastaviin pesukohteisiin.

Delete on kiinteistöjen julkisivupesujen ammattilainen. Siisti julkisivu on merkki hyvin hoidetusta kiinteistöstä. Tavallisesti kiinteistöjen ympärillä on runsaasti tilaa, jolloin pesu voidaan hoitaa henkilönostureiden avulla. Mutta aina ei näin ole. Joskus ympäristö voi olla hyvin ahdas, kiinteistö voi sijaita vaikkapa meren päällä tai suurelle koriautolle on sekä hankala että kallista saada riittävä parkkitila.

Delete on kouluttanut omia puhdistustyöammattilaisia köysityöhön. Köysityö mahdollistaa julkisivupesut myös niissä paikoissa, joissa nostolaitetta ei voida käyttää. Menetelmä mahdollistaa myös hankalien paikkojen puhdistuksia teollisuuden puhdistuskohteissa.

 

Kivaa hommaa, johon koulutetaan hyvin

Puhdistustyöntekijä Toni Räike puhkuu intoa köysityöpesun jälkeen.

-Tämä on työntekijän näkökulmasta kivaa hommaa. Tuo mukavaa vaihtelua omaan työhön. Lisäksi tulee onnistumisen tunne, kun oppii uutta, hän kertoo.

Köysityö on työtä, johon ei voi ”kylmiltään” lähteä, vaan se vaatii aina koulutuksen. Delete on järjestänyt köysityöstä kiinnostuneille työntekijöille koulutuksen, jossa käytiin läpi esimerkiksi köysitekniikat ja kiinnitykset.

Työnjohtaja Teemu Helminen Deleten julkisivupalveluista muistuttaakin, että köysityössä työturvallisuus on kaiken a ja o.

-Jokaiseen kohteeseen tehdään aina köysityö- ja pelastussuunnitelma. Kaikki mahdolliset riskit arvioidaan aina tarkkaan.

Samaa mieltä on Toni Räike.

-Jo koulutuksessa meille opetettiin esimerkiksi se, miten työkaveria pystyy auttamaan, jos hänelle sattuu jotakin. Kaikki asiat tarkastetaan moneen kertaan ennen kuin työhön ryhdytään. Työ vaatii malttia ja turha sähläys ja kiire pitää jättää aina pois töistä. Toki työturvallisuus on meille tuttua asiaa kaikissa kohteissa, mutta köysityössä siihen kiinnitetään erityistä huomiota, hän miettii.

 

Työ vaatii tasapainoa ja kropan hallintaa

Julkisivun pesu tehdään köysityönä niin, että työntekijä laskeutuu katolta köysien varassa alaspäin. Laskeutuessa pestään samalla seinää. Pesukahva kulkee omassa erillisessä köydessään.

-Työ vaatii hyvää kuntoa, tasapainoa ja kropan hallintaa, Toni Räike kertoo kokemuksestaan.

Työtä tehdään aina työparina. Pesua hoidetaan vuoroissa niin, että vaihto tehdään noin 3-4 laskun välein.

-Tuulisempana päivänä huomaa, että tuuli vähän työntää mukanaan. Muuten työtä jaksaa tehdä hyvin, kun sen jakaa fiksusti, hän jatkaa.

Teemu Helmisen mukaan nimenomaan kova tuuli saattaa olla syy työn siirtämiselle, muuten pesu onnistuu samoissa sääolosuhteissa kuin muutkin julkisivupesut.

-Se millaisissa tuuliolosuhteissa köysityötä voidaan tehdä riippuu kiinteistön korkeudesta. Mitä korkeampi kiinteistö, sitä enemmän tuuli vaikuttaa.

 

Avaa pääsyn hankaliin paikkoihin

Sekä Teemu Helminen että Toni Räike ovat samaa mieltä, että köysityö tuo uusia mahdollisuuksia erilaisten pintojen pesuun.

-Arvioimme jokaisen kohteen erikseen ja mietimme, mikä tapa toimii kyseissä kohteessa parhaiten. Mietimme aina sen kustannustehokkaimman tavan hoitaa urakan. Koulututettujen köysityöntekijöiden ansiosta voimme tarjota myös tätä mahdollisuutta aiempaa joustavammin, Teemu Helminen kertoo.

Hän näkee, että tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa, joissa henkilönostimille voi olla vaikeaa saada parkkitilaa, köysityö voi olla järkevä vaihtoehto.

-Pääkaupunkiseudulla on myös kiinteistöjä, joiden meren puoleiselle julkisivulle ei pääse mitenkään. Myös nämä olisivat hyviä kohteita, hän listaa.

-Samoin esimerkiksi Helsingissä esimerkiksi raitiotiejohdot saattavat hankaloittaa nostimen käyttöä, hän jatkaa.

Köysityönä tehtävä puhdistus sopii hänen mielestään erinomaisesti myös useisiin teollisuuden kohteisiin, esimerkiksi siiloihin ja säilöihin.

-Tämä mielenkiintoista työtä, joten tätä tekee mielellään enemmänkin, Toni Räike sanoo.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *