Kuvaa viemäri ennen omakotitalon keittiö- tai kylpyhuoneremonttia!

Viemärikuvays

Virtasen omakotitaloon pohditaan keittöremonttia. Rintamamiestalo on remontoitu 20 vuotta sitten ja nyt on aika tehdä uusi keittiö. Miten siihen kannattaa varautua? Samalla pohdituttaa myös kotitalon pihan tilanne. Sadesäällä kun talo tuntuu seisovan lätäkössä.

Suomalaiset remontoivat nyt innolla keittiöitä ja kylpyhuoneita. Uutta kaapistoa ja pintaa suunnitellaan ja pohditaan huolella. Ennen pintojen kuntoon laittamista kannattaa kuitenkin kurkistaa hieman syvemmälle viemäreitä sisältävien huoneiden toiminnallisuuteen.

Remontin yhteydessä viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa ja se onnistuu parhaiten kuvaamalla.

– Kun remontin aikana kosteita tiloja revitään auki, on fiksua tarkistaa myös viemäreiden kunto. On ikävämpi juttu, jos viemäri hajoaa heti remontin jälkeen. Siinä ei silloin auta, kun repiä kaikki taas auki. Kun kuvauksen tekee järkevään aikaan, voi säästää pitkän pennin, Deleten kiinteistöpalveluiden päällikkö Tapio Helmimäki sanoo.

Ensin huuhtelu, sitten kuvaus

Kuvaus kannattaa aina tehdä puhtaaseen viemäriin. Niinpä Delete ensin huuhtelee ja vasta sitten kuvaa viemärin. Näin rakenne ja siinä mahdollisesti piilevät ongelmat tulevat varmasti näkyviin. Huuhtelu hoidetaan imupaineautolla.

– Likaa kertyy esimerkiksi liitoskohtiin ja yhtälailla juuri ne liitoskohdat voivat olla niitä ongelmakohtia. Kun viemäri ensin puhdistetaan, saadaan kuvauksessa tarkempi tulos. Ja hyvähän tuo huuhtelu on silloin tällöin tehdä, silläkin voidaan estää ongelmia muodostumasta, Helmimäki selittää.

Remonttikohteiden lisäksi viemärikuvaus voi olla tarpeen, jos on esimerkiksi ostamassa vanhempaa omakotitaloa.

– Kuvaamisen avulla saa parhaiten selvää, missä kunnossa viemärit ovat.

Kirjallinen, selkokielinen raportti

Delete toimittaa viemärikuvauksesta asiakkaalle aina sekä videon että kirjallisen raportin. Raporttia voi hyvin käyttää myös tulevan remontin suunnittelun tukena. Jos omakotitaloa ollaan myymässä raporttia voi käyttää kuntokartoituksena.

Deleten ammattilaiset ovat vesi- ja viemäriliiton hyväksymän koulutuksen käyneitä. Viemärikuvaustyöstä voi tehdä myös verotuksessa kotitalousvähennyksen.

Kuva: Dan Öhman

Seisooko talo lammikossa – olisiko syytä tarkistaa salaojaputkien kunto?

Pasi Virtanen on pohtinut pitkään, miksi aina keväisin hänen omakotitalonsa ympärille kertyy vettä. Sateisina kesinä lätäköt talon vieressä ovat kuivuneet hyvin hitaasti. Onko ongelma salaojaputkissa?

Asia on aiheuttanut päänvaivaa, sillä savimaalle rakennetun talon salaojat on kyllä tehty hyvin. Sen hän tietää, sillä aikoinaan mummolta perityn rintamamiestalon tontilla tehtiin 15 vuotta sitten mittava piharemontti. Toisin vuosi sitten pihalla kaivettiin taas, kun kukkapenkkejä ja pihakivetystä uudistettiin. Mitäköhän nyt kannattaisi tehdä?

– 15 vuotta sitten kuntoon laitettu salaojitus olisi kyllä hyvä kuvata ja katsoa onko roudan siirtämä kivi, puiden juuret tai kaivuutyöt rikkoneet salaojaputkia, neuvoo Deleten Tapio Helmimäki.

Ongelma, sijainti ja laajuus selville ilman kaivamista

Syy siihen, miksi vettä kertyy talon ympärille, on helpointa selvittää kuvaamalla salaojaputket. Näin mahdollinen ongelma, sen sijainti sekä laajuus selviävät tarkasti.

– Kun kuvaus on tehty, voidaan mahdollinen remonttitarve määritellä tarkasti. Kuvauksen avulla saadaan esimerkiksi mahdollisesti rikkoutuneen putken paikka tsekattua tarkasti. Korjaaminen on huomattavasti edullisempaa, kun kaivetaan putki esiin vain rikkoutuneesta paikasta eikä koko maata tarvitse siirtää ja vikaa etsiä koko putken mitalla, Helmimäki sanoo.

Puhdas salaoja vetää

Omakotitalon salaojituksen voi joskus tukkia myös irtonainen maa-aines. Se saadaan pois huuhtelulla. Kuvatessa paljastuu, että Virtasen perheen pihassa salaojat ovat tukkeessa vain tästä syystä. Ongelma ratkeaa hyvällä pesulla.

– Delete hoitaa tämänkin homman. Työ on fiksua hoitaa ammattilaisten kanssa, sillä me imaisemme salaojista purkautuvan irtonaisen maa-aineksen paineautolla talteen, Tapio Helmimäki sanoo.

Tähän erityisesti Virtasen naapuri on tyytyväinen, sillä hän on pelännyt, että seuraavaksi tukossa yhteisen tien varren sadevesikaivo, kun salaojiin pakkautunut hiekka valuu veden mukana pois. Nyt tätäkään huolta ei ole.

Lue lisää:

Viemärityöt

 

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *