Helsingin seudun ilmastoseminaari painotti yhteistyötä ilmastonmuutoksen hillinnässä

Eilen 6.2.2020 järjestettiin jo kahdeksas vuotuinen Helsingin seudun ilmastoseminaari. Yhdistävä tekijä kaikille puheenvuoroille oli yhteistyön ja yhdessä tekemisen välttämättömyys. HSY:n järjestämä Helsingin seudun ilmastoseminaari edistää omalta osaltaan seudun ilmastonmuutoksen hillintä- ja sopeutumistyötä.

Suomessa ilmaston lämpeneminen on globaalia yhden asteen keskiarvoa nopeampaa olleen yli 2°C mittausperiodilla 1800-luvun puolivälistä lähtien. Tämä tarkoittaa Suomessa esimerkiksi enemmän ääri-ilmiöitä kuten myrskyjä, rankkasateita ja meren pinnan nousua (Toimialajohtaja, tutkimusprofessori Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos).

Suuria teemoja ilmastonmuutoksen torjunnassa ovat rakentamisen kysymykset. Korjausrakentamisen ja saneerauksen rooli korostuu ensisijaisena tapana ennen uudisrakentamista. Olennaisena kysymyksenä ovat myös materiaalivirrat: miten ne voidaan hyödyntää kestävällä tavalla? Rakentamisen tulee siirtyä vähähiilisemmäksi, suosia esimerkiksi puurakentamista betonirakentamisen sijaan ja varmistua siitä, että materiaalit ovat kierrätettäviä.

Rakentamisen kiertotalouden tavoite on edellytys ilmastonmuutoksen hillitsemiseen rakentamisen sektorilla. Kestävä kaupunkielämä 2020 -ohjelma on tunnistanut yhteistyöntarpeet muun muassa materiaalivirtojen tunnistamisen, hallinnan ja kierrätettävyyden osalta. Lisäksi sekin painottaa rakentamisen materiaalien kiertotaloutta ja vähähiilisiä kaupunkeja.

Isossa kuvassa julkisilla tahoilla on keskeinen rooli muutoksessa, mutta kaikkia osapuolia tarvitaan ­– myös yksityistä sektoria ja sen innovaatioita kuten yksilöitäkin.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *