Delete possutti Siltasaarensalmen vanhan pääviemärilinjan

Vanhan pääviemärilinjan possutus

Alkuvuodesta 2022 Delete suoritti harvinaislaatuisen urakan. Tehtävänä oli puhdistaa vanha pääviemärilinja, joka sijaitsi Siltasaarensalmen alla. Haastavan urakasta teki se, että viemärilinja sijaitsi osin meren alla, keskellä pääkaupunkia ja oli halkaisijaltaan peräti 800-millinen.

Ankaran laskentaurakan jälkeen Siltavuorenrannan työmaata johtavalle YIT:lle päädyttiin ehdottamaan possutusta eli puhdistusta polyuretaanielementin avulla.

– Possuun päädyttiin, koska putki sijaitsi osin meren alla, missä ei tietenkään ole kaivoja. Kyseessä oli siis paineviemäri, jossa huuhtelua ei voinut perinteisesti yhdistelmäautolla suorittaa viemärin pituuden johdosta, joten elementtipuhdistus oli ainoa järkevä keino, kertoo Markku Leppänen Deleteltä.

Possutus tehtiin Helsingin keskustassa

Kyseessä oli vanha pääviemäri, jota kautta on kulkenut myös sadevesivedet. Viemäri haluttiin puhdistaa, koska se ollaan poistamassa meren pohjasta. Ilman puhdistusta viemäristä olisi päässyt mereen putken sisällä ollut kiinteä ja nestemäinen viemärijäte, kun putki nostetaan merestä pois. Puhdistus myös takasi sen, että kaikki viemärissä ollut lika saatiin hallitusti poistettavasta putkesta pois.

Markku Leppäsen mukaan putki oli niin suuri, että possu tehtiin mittatilaustyönä.

– Possun toimittajan Allwatecin mukaan näin suuria possuja käytetään Suomessa erittäin harvoin, hän kertoo.

Paras puhdistus syntyy juuri sopivalla vauhdilla etenevällä possulla

Seuraavaksi Deleten tiimin tehtävänä oli laskea, miten possu saadaan etenemään viemärilinjassa juuri oikealla nopeudella. Possutuksen idea on, että elementtiä työnnetään putkessa veden paineella eteenpäin. Vedenpaine aiheuttaa elementin edellä pyörteen, joka kuljettaa likaa edellään ja perässä työntyvä possu ”harjaa” likaa putkesta pois. Jos possu kulkee liian nopeasti, puhdistustulos ei ole yhtä hyvä.

– Possun on liikuttava juuri optimivauhdilla – ei liian hitaasti eikä liian nopeasti. Laskennallisesti sen piti juuri tässä projektissa edetä puoli metriä sekunnissa, silloin se puhdisti parhaiten, Markku kertoo.

Pumput, vesimäärät ja letkulinjojen koot piti laskea tarkasti, jotta tässä onnistuttiin. Lopputulos oli täydellinen, sillä possu matkasi Kruunuhaasta Hakaniemenrantaan 11 minuutissa.

11 minuutin possutusta varten asennustöitä tehtiin kolme päivää, mukana urakassa oli työnjohtajan lisäksi kolme työntekijää. Possun matka vaati dieselkäyttöisiä ohituspumppuyksiköitä, jotka tuottivat viemäriin vettä noin kolmen barin paineella.

Entä sitten ne hajuhaitat? Kruunuhaan asukkaita jopa varoiteltiin ennen possutusta mahdollisista hajuhaitoista.

– Työ tehtiin ammattitaidolla ja ilman hajuhaittoja, työnjohtaja Markku Leppänen Deleteltä kertoo.

 

 

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *