Riihimäen sairaalan hissipurku

Delete hissipurku varoitusmerkinnät

Hissin vaihtoon päädytään usein siinä vaiheessa, kun vanhaan hissiin ei saada enää varaosia, tai se ei muutoin toiminnaltaan vastaa nykyistä tarvetta. Ennen uuden hissin asennusta vanha hissi täytyy purkaa pois kokonaan, aina hissin moottoria myöden.

Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin Riihimäen sairaalassa uusitaan henkilöhissejä syksyllä 2018. Uusittavien hissien korkeus on 9 kerrosta, ja hissejä on yhteensä 4 kpl. Uusinta tehdään 2 hissin erissä, jolloin vaihtotyö aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa sairaalan toiminnalle. Uudet hissit tuovat mukanaan paljon arkea helpottavia ominaisuuksia, kuten automaattiovet, joista on helppo kulkea myös pyörätuolilla.

Ennen varsinaisen purkutyön aloittamista tehdään tarvittavat suojaukset. Suojaustarve vaihtelee kohteen mukaan, tässä sairaalakohteessa hissien edustalle on jokaisen kerroksen kohdalla rakennettu palo- ja pölyturvallisuuden takaavat väliaikaiset tuplakipsilevyseinät. Työtä tehdään sairaalan ollessa normaalisti toiminnassa, ja työmaa-alueelle pääsee vain lukitusta ovesta. Hissikuiluun on saatu alipaine, jonka ansiosta irtopöly ohjautuu hallitusti kuilua ylös konehuoneeseen.

Hissin purkaminen aloitetaan hissi yläpäästä. Työkalut viedään ylimpään kerrokseen, ja hissi jumitetaan ylös. Ensimmäiseksi asennetaan hissin katolle nostin, jonka asennusta varten porataan kattoon koukut ja testataan huolellisesti, että ne kestävät hissin painon. Hissin koko konehuone lastataan hissin kyytiin, jonka jälkeen tullaan hissillä alas omalla nostimella. Konehuoneesta puretut tavarat siirretään hissistä jätelavalle.

Konehuoneen jälkeen siirrytään itse hissin purkamiseen. Tämä aloitetaan purkamalla ensin hissien edustat, eli vanhat ovet sekä ovien ympärys. Samalla saadaan lisää tilaa työskentelyyn. Tässä vaiheessa kuiluihin asennetaan putoamissuojat jokaiseen kerrokseen. Kuilusta poistetaan johteet koko matkalta, viimeiseksi itse hissikori sekä vastapaino. Purkumateriaali kerätään jätelavalle, josta se lähtee lajittelun kautta uudelleen hyödynnettäväksi. Kun kuilu on kokonaan tyhjä, voivat uuden hissin asentajat ajoittaa työnsä.

Työturvallisuus on ensisijaisen tärkeää hissipurkutyössä, ja tekijöiden täytyy todella tietää mitä ovat tekemässä. Kaikki työntekijämme koulutetaan tehtäväänsä hissin purkamiseen ja sähkötyöturvallisuuteen liittyen. Ammattitaitoa ylläpidetään uusimalla koulutuksia säännöllisesti.

Yhden hissin purkaminen vie kohteesta riippuen noin 2-4 päivää, tässä kohteessa kahden hissin purkaminen vie noin 2 viikkoa. Hissin koosta riippuen työtilan koko vaihtelee paljon. Ahtaat tilat ja painavat esineet vaativat monesti myös hieman nokkeluutta, ennen kuin hissikuilu on vastapainoineen saatu täysin tyhjäksi. Mika Majamäki on töissä Deletessä hissipurkajana nauttii työnsä haasteista:

– Olen tehnyt hissipurkua nyt noin 3 vuotta. Yksi työmaa kestää yleensä vain vajaan viikon, joten työmaat ja ihmiset vaihtuvat tiuhaan. Olen hyvin sosiaalinen tyyppi, pidän työmaalla aina hyvät välit kaikkiin yhteistyökumppaneihin. Nautin työn haasteellisuudesta, ja siitä että jokainen hissi on erilainen. Aina täytyy katsoa todella tarkkaan mitä tekee, ja muistaa tehdä kaikki tarkastukset huolella, että työ on turvallista tehdä.

Ja on hissipurkajalla yksi aivan ainutlaatuinen työsuhde-etu – upeat näköalat suurten kaupunkien korkeimpien rakennusten ylimmistä kerroksista sekä katoilta.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *