Rakentamisen kiertotaloutta edistetään Suomi-vetoisesti

Kuva Deleten purkutyömaalta Helsingin Haapaniemenkadulta

Ympäristöministeriö tiedotti eilen 28.11.2019 EU:n julkaisemista rakentamisen kiertotaloutta koskevista päätelmistä. Päätelmät laadittiin EU:ssa Suomen aloitteesta ja jäsenmaat hyväksyivät ne yksimielisesti. EU-tasolla ollaan siis samaa mieltä siitä, että rakentamisen kiertotaloutta ja siihen tähtääviä toimia tulee lisätä.

Päätelmät tulevat helpottamaan muun muassa kierrätettyjen ja uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden käyttöä. Ajatuksena on, että tuotteet saavat jatkossa CE-merkinnän, joka helpottaa tuotteiden kierrättämistä ja uudelleenkäyttöä oleellisesti, kun tiedetään tuotteen ominaisuudet tarkasti.

Kun muutos etenee, luo se kiertotaloutta tukevan uuden markkinan rakentamisen kierrätetyille tuotteille sekä myös uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Rakennusalalla potentiaali kiertotaloustekoihin ja niiden kautta ilmastopäästöjen vähentämiseen ja raaka-aineiden säästämiseen on valtava, sillä rakentaminen käyttää puolet maailman raaka-aineista ja synnyttää 30 prosenttia maailman jätteestä. Vähintäänkin osa tästä nykyisestä jätteestä on siis tulevaisuudessa materiaalia, joka hyödynnetään rakentamisessa kierrätettynä ja uudelleenkäytettynä.

Suomella on upea mahdollisuus olla kärkijoukoissa kehittämässä rakentamisen kiertotaloutta. Meillä on ensimmäinen kansallinen kiertotalouden tiekartta Sitran laatimana ja nyt saimme edistää rakentamisen kiertotalouden asiaa EU-tasolla.

Lisätietoja päätelmistä Ympäristöministeriön sivuilla: https://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/EUmaat_yksimielisia_rakennustuotteiden_k(53079)

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *