Puolet maailman raaka-aineista käytetään rakentamiseen. Materiaalien näkökulmasta tämä on käänteentekevää. Kuten Archinfo totesi kesäkuussa 2019 – Tulevaisuuden kiertotalouskaupunki rakennetaan tämän päivän jätteillä.
Vastuullisuusraportissamme toteamme, että katsomme kiertotalouden olevan materiaalien käsittelyn tulevaisuus. Tutkimme ja kehitämme materiaalien käsittely- ja lajitteluprosesseja jatkuvasti ja pyrimme yhä korkeampiin uudelleenkäyttö- ja kierrätysasteisiin.
Olemme mukana rakennusteollisuuden EU-tason Wool2Loop-hankkeessa, joka on mineraalivillajätettä hyödyntävä kiertotalouden innovaatiohanke. Hanke tähtää mineraalivillan muuttamiseen rakennus- ja purkujätteestä uusiomateriaaleiksi palauttamalla se kiertoon geopolymeeriteknologian avulla sementtiä korvaavaksi raaka-aineeksi. Lisäksi hankkeessa keskitytään purkuprosessiin, materiaalin lajitteluun, analysointiin ja prosessointiin.
Toinen kiertotalousteko, jossa saamme olla mukana, on Tampereen kiertotalouskaupunginosa Hiedanrannan sosiaaliseen arkkitehtuuriin keskittyvä ARC – Active Refugees in the Community -hanke. Hankkeessa rakennettiin kierrätysmateriaaleista kasvihuoneita yhteisviljlykäyttöön.
Kiertotalousteot ovat usein jo olemassa olevia käytäntöjä, joita hieman jalostamalla ja muuttamalla saadaan materiaalit tehokkaasti uudelleenkäyttöön ja kiertoon. Myös yhdessä tekeminen ja muilta toimijoilta oppiminen ovat avainasemassa. Tarvitaan myös rohkeita uusia toimijoita ja ideoita!