Viimeistään nyt on syytä tarkistaa, että katolla sulava lumi pääsee oikeita reittejä pois. Kevään tulo eli aurinkoisten ja pakkaskelien vaihtelu saattaa tukkia syöksytorvet ja vedenulostuloreitit jäällä.
- Kun lämpötila sahaa plus viiden ja miinus viiden asteen välillä, suuntaa katse katolle. Jos sulavan lumen ulostulotiet ovat tukossa, vesi saattaa saada nopeastikin aikaan suuren vahingon, muistuttaa Deleten Pekka Kiho.
Pekka Kihon työssä vahinkosaneerauksessa keväiset kattojen vesivahingot ovat lumisina talvina turhan tuttuja. Siinä vaiheessa kun sisäkatto kupruilee ylimmän kerroksen asunnossa tai katosta tippuvat vesipisarat tuhoavat asunnon parkettia, ollaan jo myöhässä.
- Todella moni lumen sulamisvesien aiheuttama vahinko pystyttäisiin estämään, kun asiaan kiinnitettäisiin ajoissa huomio, hän muistuttaa.
Kun katto on tiivis ja puhdas, lumet poistetaan ammattitaitoisesti ja ränneistä pidetään huolta, ei vahinkoja satu.
- Ihan yksinkertainen neuvo on: kun sateenvarjo on kunnossa, niin sisään ei sada vesi.
Pidä syöksytorvet ja rännit sulana
Tyypillinen keväinen sää tarkoittaa pakkaskelien ja lauhempien kelien vaihtelua. Lumisena talvena se tarkoittaa, että katon kuntoon on syytä kiinnittää huomiota. Roskista ja jäästä tukkeutuneet syöksytorvet ja rännit aiheuttavat nopeasti sen, että vesi lähtee valumaan niin sanottuja vääriä reittejä.
- Rännien tilanne kannattaa käydä katsomassa. On ensi arvoisen tärkeää, että jos ne ovat jäässä, ne sulatetaan. Sulavan lumen lisäksi kevätsää voi yllättää vaikkapa kaatosateella, silloinkin sen veden on päästävä poistumaan katolta oikeaa reittiä.
Vain ammattilaiset katolle töihin
Jos katolla vielä on lunta, se on syytä poistaa viimeistään nyt. Pekka Kiho muistuttaa, että katolle ei kannata päästää ketä tahansa työhön.
- Jos työtä ei tehdä oikein, vahingot voivat olla suuret. Jäistä kattoa hakkaamalla voidaan katto rikkoa ihan kunnolla.
Myös työturvallisuus on kattotyössä erittäin tärkeää. Turvallisuudesta on pidettävä ehdottomasti huolta sekä työntekijöiden että kadulla liikkujien vuoksi. Työmaat ovat usein ahtaissa paikoissa, joten vain ammattilaisilla on oikeanlaiset kalustot ja työtavat hoitaa lumenpoistoa.
- Ja on hyvä muistaa, että pelkkä lumen pudotus ei riitä. Se lumi pitää myös poistaa talon rakenteiden läheltä. Ei ole paljon iloa, jos vesi valuukin yläpohjan sijasta kellariin, kun lumi sulaa. On tärkeää huolehtia myös siitä, etteivät pihan sulamisvedet päädy väärää paikkaan. Pihojen sadevesikaivot tulee huoltaa säännöllisesti, etteivät ne pääse tukkeutumaan tai jäätymään.
Tasakatolla erityistä huolellisuutta
Lumien sulamisesta aiheutuvat vesivahingot ovat tyypillisimpiä vanhoissa taloissa. Erityisen huolellinen pitää olla, jos talossa on tasakatto.
- Sulanapitokaapeleiden kunto on syytä tarkistaa vuosittain. Se olisi pitänyt tehdä jo syksyllä. Pahimmassa tapauksessa tasakaton saattaa kevättalvella vallata järvi. Jos kattovesiviemäri on tukossa, pulassa ollaan. Kun vesi lähtee tuossa vaiheessa etsimään poistumisreittiä, paine on yllättävän kova ja vesi tunkeutuu nopeasti sisätiloihin asti.
Käynti yläpohjassa kannattaa
Pekka Kiho on työssään huomannut, että vesivahingot eivät aina näy sisätiloissa. Joskus vauriot voivat olla aluksi pieniä. Mutta kun vuosia kuluu ja vesitippoja kulkeutuu katon väärälle puolelle, tilanne voi eskaloitua.
- Yläpohjan tilannetta kannatta käydä katsomassa. Rakenteisiin saattaa kertyä kosteutta, johon sitten voi tulla mikrobikasvustoa. Tämä ei tiedä hyvää rakenteille eikä hengitysilmalle.
Koska yläpohja on tilaa, missä kukaan ei asusta, sen rakenteiden kastuminen saattaa hyvinkin jäädä huomaamatta.
- Huolellisuus kannattaa. Kosteusvahinkojen korjaaminen voi olla yllättävän kallista siinä vaiheessa, kun rakenteita lähdetään uusimaan. Ja jos vahinko johtuu huolimattomuudesta, sitä ei tavallisesti vakuutuskaan korvaa. Sateenvarjo eli katto kuntoon siis, niin vahingolta säästytään, Pekka Kiho sanoo.
Mitä tehdä, jos vahinko tapahtuu?
Onneksi vahingot ovat tavallisesti korjattavissa. Jos vettä alkaa valua sisään tai jos havaitset muita akuutteja toimenpiteitä vaativia töitä, soita Deleten 24/7 päivystysnumeroomme: Uusimaa 040-717 9330 ja Pirkanmaa 043-211 0968.
Tiesithän myös, että Delete hoitaa myös lumenpudotukset, syöksytorvien ja rännien sulatukset sekä sadevesikaivojen ja linjojen tyhjennykset.
Lisätietoa:
https://www.delete.fi/services/kiinteistojen-palvelut/lumenpudotus-ja-muut-talvipalvelut/
https://www.delete.fi/services/viemarityot/kaivojen-tyhjennykset/