Punajäkäläkasvuston poistaminen julkisivusta

Punajäkäläkasvuston poistaminen julkisivusta

Rakennusten julkisivuihin kohdistuu paljon erilaisia rasitteita mm. sääolosuhteista, ilmansaasteista sekä erilaisista kasvustoista. Yksi yleistynyt kasvusto on punajäkälä, joka voi olla vaikea tunnistaa ja vaatii poistoon oikean menetelmän ammattilaisten suorittamana.

Punajäkälä, yleiskielessä usein myös punalevä tai betoniruoste, on oikeasti Trentepohlia-sukuun kuuluva viherleväkasvusto. Punainen väri johtuu pigmentistä, jolla kasvusto suojelee itseään auringon uv-säteiltä. Tämän takia kasvusto ei aina ole punainen, vaan se voi näyttäytyä jopa mustana ja harjaantumattoman silmän on vaikea tunnistaa sitä.

-Punajäkälä näyttää kasvustolta, usein valuvana kasvustojälkenä ja eroaa siten esimerkiksi liikennesaasteen jättämästä värimuutoksesta, kertoo Deleten kiinteistöpalvelujen työnjohtaja Teemu Nieminen.

Miksi punajäkälää esiintyy rakennusten julkisivuissa?

Yleisesti esimerkiksi julkisivulevyt, raakabetoni, rapatut betonit ja kivet sekä asbestipinnat ovat herkkiä punajäkäläkasvustolle. Erilaiset kasvustot julkisivuissa ovat lisääntyneet mm. seuraavista syistä:

  • Ilmastonmuutos: Punajäkälä vaatii kasvuolosuhteena 30% suhteellisen ilmankosteuden ja +5 astetta lämmintä, nämä olosuhteet saattavat toteutua Etelä-Suomen rannikkoseuduilla lähes ympäri vuoden.
  • Polttoaineissa ei enää käytetä lyijyä tai rikkiä: Kieltojen ansiosta ilmanlaatu on puhdistunut ja myös punajäkälä kasvaa paremmin.
  • VOC-yhdisteet kielletty: Liuotinohenteiset maalit ovat sisältäneet VOC-yhdisteitä jotka ovat antaneet suojaa kasvustoa vastaan. Nykyään maalit ovat vesiohenteisia.
  • Pinnan emäksisyys: Ajan myötä julkisivun pinnan emäksisyys laskee ja kasvusto pääsee helpommin kasvamaan.

Miksi kasvusto kannattaa poistaa?

Erilaiset kasvustot käyttävät ravintoaineekseen kalkkia, ja ajan myötä rapauttavat pintaa. Jos kasvusto saa vapaasti levitä, se saa maalipinnan rikki ja alkaa rapauttaa myös betonia sen alla.

Miten punajäkälä poistetaan julkisivusta?

  1. Julkisivu pestään (esim. kuumavesipesurilla tai kuivajääpuhalluksella)
  2. Pintaan levitetään kasvustonpoistoaine matalapaineruiskulla, kasvusto reagoi tässä vaiheessa vahvasti ja vaihtaa väriä kirkkaan punaiseksi
  3. auringon uv-säteet kuivattavat kasvuston pois, kasvusto vaihtaa väriä mustaksi ja tippuu pois

Koska käsittelyn voi tehdä?

Sääolosuhteet määrittelevät sen, koska kasvustonpoistokäsittely voidaan tehdä. Ulkolämpötilan on oltava +6 astetta, eikä työtä voi tehdä sateella. Riittää kuitenkin, että sadetta ei tule ensimmäisen 24 tunnin jälkeen kasvunpoistoaineen levityksestä. Käsittely tehdään matalapaineruiskulla, joten se on nopeaa.

Sääolosuhteet vaikuttavat myös kasvuston tippumiseen. Aurinkoisella säällä tämä vaihe kestää noin 2 viikkoa, mutta sateisena aikana siihen voi mennä jopa 4 viikkoa.

-Käsittely voi kuulostaa ja näyttää hurjalta, mutta käytämme työssä turvallisia biohajoavia tuotteita. Myös seinästä irtoava materiaali on täysin orgaanista eikä sitä ole tarpeen erikseen kerätä pois. Kannattaa myös muistaa, että kasvuston poistoaine toimii käsittelyn jälkeen suoja-aineena uutta kasvustoa vastaan. Aineen valmistaja lupaa suojaa 5-7 vuodeksi, mutta tämäkin vaihtelee paljon olosuhteiden mukaan, lisää Nieminen.

Kuinka paljon kasvustonpoisto julkisivusta maksaa?

Hinta kasvustonpoistolle määrittyy monesta eri tekijästä, kuten

  • urakan laajuus
  • rakennuksen korkeus ja talon ympäristö (määrittää mm. minkälaisia nostimia tarvitaan)
  • rakennuksen pintamateriaali

-Jokainen kohde tarkistetaan ja määritellään erikseen, joten kannattaa pyytää meiltä tarjous. Teemme asiakkaan halutessa veloituksetta noin yhden neliön koepalapesun, josta näkee hyvin työn lopputuloksen. Huomioimme myös aina rakennuksen ympäristön ja piha-alueet, kertoo Nieminen, ja nostaa esille myös muutaman erikoistapauksen:

-Kuivajäätä voidaan käyttää puhdistukseen, mutta se ei toimi kasvustonpoistajana. Asbestijulkisivuissa taas on mahdollista tehdä kasvustonpoisto, mutta niitä ei voi pestä. Me ammattilaisina tunnistamme nämäkin haasteet ja osaamme auttaa niiden ratkaisuun.

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *