Eristeiden pölyt ja mikrobit hallintaan suurtehoimurilla
Lähes 100-vuotiaan talon sisätilat vaativat purkamisen hirsirungolle. Keittiötuvan vahingoittuneen lautalattian alta löytyi kerros lasivillaa, jonka alta löytyivät talon alkuperäiset lähes 100-vuotiaat eristeet; sammalet, hiekat ja savi. Kylpyhuonetiloissa ja talon eteisaulassa taas eristeenä oli kutteripurua. Eristettä tällä noin 50 neliön alalla oli vaihtelevan paksu kerros, keksimäärin noin 40-60 cm. Materiaalien poiskaivaminen, säkittäminen ja koonti jätelavalle olisi ollut mittava talkoourakka, joten se päätettiin tehdä suurteoimuroimalla.
Vanhat eristeet ovat usein hyvin pölyäviä ja sisältävät vaihtelevasti moniakin materiaaleja. Mukana voi olla muutakin kuin kuivaa maa-aineista tai kutteripurua aina vanhoista lumpuista ja romuista sanomalehtiin. On syytä huomioida myös se, että eristeet voivat olla mikrobivaurioituneita, jolloin niiden käsittely tulisi tapahtua taiten. Suurtehoimurin suodatusteho on lähes sataprosenttinen, joten sillä voi imeä myös haitallisia mikrobeja sisältäviä aineita. Tässäkin kohteessa vanhan kylpyhuoneen alla olleissa eristeissä näkyi kosteusvaurioita.
Imurin ulottuva ja jatkettava letku mahdollistaa työn tekemisen myös ahtaissa ja haasteellisissa paikoissa, kuten mökeillä, joiden pihaan ei ehkä suoraan pääse ajamaan. Letkua voidaan viedä niin korkealle yläpohjiin tai katoille kuin myös syvälle, vaikkapa kaivoksiin. Pilaantuneen purun ja muun ylä- tai alapohjaeristeen lisäksi imurilla voi siirtää isoja massoja maata, tuhkaa tai vaikkapa kattosepeliä hankalasti saavutettavista paikoista.
Lue lisää kohteesta >>