Lahti
Päivämäärä2019

Suurtehoimurilla rintamamiestalon pilaantuneet eristeet pois

Koti on koti, vaikka se onkin ihan rempallaan. Rouhis, eli rouhea rappiokartano on homeesta toipuva, vuonna 1945 rakennettu rintamamiestalo Lahdessa, jota korjaa yksinhuoltajaäiti yhdessä yhteisön avustamana. Huhtikuusta 2019 alkaen talon ongelmarakenteita oli purettu talkoohengessä. Vuodenvaihteeseen 2019-2020 mennessä  suuri osa vaurioituneista rakenteista on saatu korjattua. Vanhasta jäi jäljelle vain rakenteet ja perusta. Talon pilaantunutta purueristettä oli tyhjennetty lapioimalla sitä säkkeihin useamman kuukauden ajan.

 ”Onneksi saimme Deleten osallistumaan Project Rouhikseen ja auttamaan purkutöissä sekä suurtehoimuroimaan talo tyhjäksi jäljellä olevista puruista. Muutaman päivän työllä säästimme yli kaksi kuukautta käsityötä. Deleten ammattilaiset kulkivat sisätilojen läpi suurtehoimurin letkun kanssa sellaisiin paikkoihin, joihin ei pääse muilla koneilla tai missä työ oli tehtävä käsipelillä, kuten Rouhiksessa oli aluksi tehty.”

Riikka Mäkelä, talon omistaja

 

Suurtehoimuri on oiva juuri silloin, kun halutaan poistaa eristeitä, jotka pöllyävät ja ovat jopa haitallisia ihmisille ja ympäristölle. Suurtehoimurin suodatusteho on lähes sataprosenttinen, joten sillä voi imeä haitallisia mikrobeja sisältäviä aineita turvallisin mielin. Pilaantuneen purun ja muun eristeen lisäksi imurilla voi siirtää isoja massoja maata, tuhkaa tai vaikka kattosepeliä hankalasti saavutettavista paikoista, kuten ala- ja yläpohjista.