Imatrankoskentie 3, 55100Imatra
Päivämäärä2016

Imatrankosken padon kivipintojen puhdistukset

Suomalaisessa kansallismaisemassa alkoi mittava urakka vuonna 2016. Imatran voimalaitoksen padon peruskorjaus vie neljä vuotta ja vaatii monen eri alan ammattilaisen osaamista.

Kalliopora pärisee, ja työmiehet uurastavat. Toisella puolella velloo Vuoksi ja toisella puolella on jyrkkä pudotus kivikkoiseen kuivaan uomaan.
Ollaan Imatran ytimessä, Imatrankoskella, yhden Suomen kuuluisimman matkailunähtävyyden äärellä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa saneerataan suurpatoa. Fortumin hanke toteutetaan Museoviraston valvonnassa. Rakenteiden kunnostuksessa pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin vuonna 1929 valmistuneen padon alkuperäinen ulkonäkö.

Delete on mukana kahdessa projektissa: Vuonna 2015 se hoiti vesivoimalaitoksen koneiston betonipurkutyöt. Pato-osuudella Deleten tehtävänä on pestä kaikista kivipinnoista kalkkijäämät, poistaa huonoimmat saumat ja palauttaa kivipinnat alkuperäisen näköisiksi. Pesuprojekti on hyvin haastava, sillä osan työstä tekevät sukeltajat veden alla.

”Saneeraustyö on poikkeuksellinen kaikin puolin. Kohde, sijainti, hankkeen koko ja työn vaativuus ovat aivan omaa luokkaansa.”

Jari Tirri, työpäällikkö, Destia

Lue lisää kohteesta