Määrätietoinen turvallisuustyö tuo tuloksia

Delete työturvallisuusvarusteita

Näin tapaturmapäivänä on hyvä nostaa esille onnistumisia ja hyviä käytäntöjä turvallisuustyössä. Deleten Tutkimuspalvelut ja Tuusulan korjaamo ovat työskennelleet tänään 1076 päivää ilman tapaturmia. Millaista turvallisuustyötä vaaditaan, jotta saavutetaan yli tuhat tapaturmatonta työpäivää?

Työturvallisuuden johtaminen on avainasemassa

Tutkimuspalvelut-yksikön työpäällikkö Timo Jalonen kertoo, että Tutkimuspalvelut-yksikössä työturvallisuustyön johtaminen on avainasemassa. Myös riskipaikkojen tunnistaminen korostuu ja ennaltaehkäisee tapaturmia.

– Työturvallisuuden johtaminen on tärkeää. Se tuo meille enemmän ennakoivaa työtä, joka tutkitusti tuo parannusta tapaturmatilastoihin. Yksikkömme käy jokaisessa kuukausipalaverissa läpi konsernin tapaturmaraportit ja oman yksikön ennakoivan työn merkinnät. Olemme tunnistaneet yksikkömme työhön erityisesti liittyvät riskitekijät kuten liikennekäyttäytymisen, taakat, liukkauden ja esimerkiksi katoilla liikkumisen. Koska työskentelemme paljon katoilla ja korkealla, varaudumme esimerkiksi työmaalle mentäessä oikeisiin nousuvälineisiin ja niillä työskentelyn riskeihin, Jalonen kertoo.

Työturvallisuus kuuluu kaikille, joten sen äärelle palataan monissa eri kohtaamisissa Tutkimuspalveluiden kuukausipalaverin lisäksi – kahvipöydässä, käytävillä ja yksikön varastolla. Jalonen on sitä mieltä, että yksikön pitkän tapaturmattomuusjakson taustalla on se, että työturvallisuutta pidetään jatkuvasti esillä. He myös kirjaavat niin sanotut umpiselvätkin havainnot, motivoituvat turvallisuuspalkitsemisesta ja kannustavat toisiaan yhteiseen turvallisuustyöhön.

Timo Jalosen vinkki työturvallisuuteen: ”Ole myös pilke silmäkulmassa vakavan asian kanssa. Erityisesti ennakoivasta turvallisuustyöstä voi tehdä iloista ja mukavaa!”

Raskaan kaluston korjaamolla monia vaaranpaikkoja

Deleten Tuusulan kalustokorjaamolla työskennellään raskaan kaluston parissa. Työ on vaativaa ja henkilöstö kohtaa vaaranpaikkoja ja työturvallisuusriskejä muun muassa työskennellessään säiliöiden sisällä tai päällä. He myös huoltavat ja korjaavat terveydelle haitallisia aineita sisältäviä laitteita ja tekevät tulitöitä. Työturvallisuustyössä avainasemassa ovat koko kuuden hengen tiimin yhteishenki, vankka kokemus ja työturvallisuusohjeistus.

– Kokemuksesta meille on sekä hyötyä että haastetta – rutinoituminen nimittäin on yksi riskitekijä tapaturmissa. Kun tekee samoja asioita, voi rutiinista muodostua riski. Keskustelemmekin esimerkiksi aamupala- ja lounaspöydässä yhdessä työturvallisuusasioista. Nämä yhteiset hetket tarjoavat hyvän tilaisuuden pysähtyä ja keskustella kiireettömästi, kertoo korjaamopäällikkö Sampsa Niemelä arjen työturvallisuustyöstä.

– Meillä jokainen pitää työturvallisuuden omissa töissään prioriteetti ykkösenä. Lisäksi meillä käytetään maalaisjärkeä sekä osataan ja uskalletaan puuttua myös kollegan työhön, jos huomataan turvallisuusriski.  Tiimissämme on terve kunnioitus työkaluja ja laitteita kohtaan, joilla töitä tehdään, Niemelä lisää.

Kun korjaamolle saapuu laite korjattavaksi, sen viat käydään läpi, kartoitetaan työturvallisuuteen liittyvät näkökulmat ja jaetaan työt. Esimerkiksi kippityöt ja tulityöt tehdään aina kahden hengen tiimissä.

– Olemme niin sanotusti hitsautuneet yhteen ja tämä tekee turvallisuustyöstä mielekästä – haluamme, että jokainen pääsee työstä terveenä kotiin.

Sampsa Niemelän vinkki työturvallisuuteen: ”Pidä tiimistäsi huolta ja ole osa sitä itse.”

 

Deleten 13.12.2019 tapaturmapäivän pääteema on kiire, koska se on tutkitusti suuri tapaturmien riskitekijä. Lue lisää aiheesta Deleten blogista.