
Räjäytystekniikan ritarit
Ruotsin yhtä raskainta ja likaisinta työtä hoitaa yhteen hitsautunut tiimi, jonka työhön kuuluu monia yöpymisiä ympäri Ruotsia. Deleten räjäytyspuhdistajat kuitenkin pitävät työstään, jossa pääsee käyttämään huipputekniikkaa.
Ruotsi on maailman paras maa jätteiden hyödyntämisessä lämmitysvoimalaitoksissa ja lämpölaitoksissa, joihin jätteitä tuodaan esimerkiksi Alankomaista, Espanjasta ja Italiasta. Energian kierrätys on hyväksi ympäristölle, mutta sillä on yksi haittapuoli. Jätteet likaavat suuret teollisuuskattilat nopeammin kuin perinteiset polttoaineet. Deleten räjäytyspuhdistajat eivät kuitenkaan valita, koska heille tämä tarkoittaa täyttä työkalenteria. Kuin ritarit peitsineen he ilmaantuvat yhdellä viikolla Örebrohon ja toisella viikolla Linköpingiin ja piipahtavat sen jälkeen ehkä Värmlannissa tai Tukholmassa.
Eletään joulukuun puoliväliä, joka on yleensä hiljaista aikaa. Tiimi huoltaa ja tarkastaa työvälineitään, kun puhelin soi. Ryaverketissä, Boråsin kunnan lämmitysvoimalaitoksessa, on havaittu tukos putkessa, joka johtaa lämmintä palokaasua kattilasta sähköä tuottavaan turbiiniin.
Dana Muhammad, Adam Nordström ja Hampus Öström saavat tehdä pikatyhjennyksen. Bussiin pakataan annostelukeskus eli ”sydän”, muutama kappale lansseja räjäytystä varten, paloturvallisia vaatteita, kypäriä, kuulosuojaimia, kasvojensuojaimia ja muita henkilönsuojaimia.
Perillä Ryaverketin laitoksessa annostelukeskuksesta liitetään letkuja ja kaapeleita lansseihin, minkä jälkeen tiimi alkaa järjestelmällisesti etsiä tukosta, joka estää palokaasujen kulkemisen. He aloittavat avaamalla luukun putkessa, joka on lähinnä kattilaa. Adam ja Hampus työntävät lanssin aukosta sisään. Kun Dana, joka hoitaa ”sydäntä”, saa merkin, hän päästää etaanin ja hapen muodostamaa kaasuseosta letkuihin ja sytyttää kipinän lanssin kärjessä olevassa sytytystulpassa. Kaasu räjähtää paukahtaen putkessa. Sen jälkeen työ jatkuu luukku luukulta. Menee lähes kaksi tuntia, ennen kuin tukos on irrotettu. Se löytyi läheltä toiseksi viimeistä luukkua matkalla uunin ja turbiinin välillä. Sen jälkeen tiimi pakkaa kamppeensa ja suuntaa takaisin työpajalle Partilleen.
Työpäivä oli varsin tavallinen Deleten räjäytyspuhdistajille. Työ saattaa kuulostaa helpolta ja yllätyksettömältä, mutta se on oikeasti raskasta, kuumaa ja likaista. Eikä täysin riskitöntäkään.
– Siksi viestinnän pitää toimia ”sydäntä” hoitavan tiiminjohtajan kanssa, ja riskianalyysit tulee tehdä huolellisesti. Työhön liittyy blowback-riski eli iskuaalto, joka räjäytyksen jälkeen lyö tulenleimahduksen ulos kattilan aukosta, Dana Muhammad kertoo.
Dana Muhammad, Adam Nordström, Hampus Öström ja työnjohtaja Bassam Koussa, joka tällä kertaa jäi toimistolle, ovat kaikki koulutettuja räjäytyspuhdistajia, joilla on todistus lisenssejä myöntävältä sveitsiläiseltä Bang&Clean-yritykseltä. Lämpölaitosten kattiloiden lisäksi tiimi puhdistaa putkia, kattiloita ja säiliöitä esimerkiksi paperitehtaissa ja sementtilaitoksissa. Tiimi on hitsautunut yhteen, mikä on työssä välttämätöntä monesta syystä.
– Työssä on aina palo- ja puristusvammojen riski, joten meidän täytyy luottaa toisiimme, Adam Nordström sanoo.
Työ voi olla myös sosiaalisesti rasittavaa.
– Monet perheelliset väsyvät siihen, että joutuvat olemaan paljon öitä pois kotoa. Lisäksi joudumme lähtemään liikkeelle lyhyellä varoitusajalla, Dana kertoo.
Deleten kaasuräjäytysmenetelmä on patentoitu Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Sillä on monia etuja. Suurin on se, että räjäytyspuhdistus voidaan tehdä kattilaa sammuttamatta. Lisäksi menetelmä on hellävarainen.
– Emme ole koskaan vahingoittaneet kattilaa räjäytyspuhdistuksen aikana, Bassam Koussa sanoo.
Deleten menetelmä on viime vuosina saanut kilpailijan yrityksistä, jotka räjäyttävät dynamiitilla. Bassam Koussa ei ole vakuuttunut tästä vaihtoehdosta.
– Tiedostan kyllä sen, että dynamiittimenetelmä houkuttelee monia, koska se on edullisempi. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokas, se vaurioittaa kattiloita helpommin, se on vaarallisempi työn suorittajille ja lisäksi dynamiittiräjäytyksiin tarvitaan poliisin lupa eli tämä menetelmä ei sovi akuutteihin tilanteisiin, hän sanoo.
Yhtä tärkeää on se, että henkilökemiat toimivat.
– Teemme 12 tuntia töitä päivässä, minkä jälkeen syömme yhdessä, asumme samassa hotellissa ja istumme samassa bussissa. Se ei toimi, jos joku ei sovi tiimiin, Dana Muhammad sanoo.
Bassam Koussa on työskennellyt räjäytyspuhdistajana kymmenisen vuotta. Kun häntä pyytää kertomaan hauskimman työhönsä liittyvän jutun, hän ei voi olla mainitsematta esimerkkiä kilpailijasta, joka käytti dynamiittiräjäytystä.
– Mukavinta on, kun saa ratkaista asiakkaan vaikean ongelman. Olimme hävinneet kilpailutuksessa Halmstadissa yritykselle, joka käytti työssään dynamiittia. Se oli katkera tappio, mutta noin kuukautta myöhemmin asiakas soitti ja kertoi, että kilpailijamme ei ollut suoriutunut hommasta. Menimme paikan päälle ja ratkaisimme ongelman heti. Sen jälkeen asiakas teki sopimuksen meidän kanssamme.
Bassam Koussanilla on hyviä muistoja myös ulkomaan keikoilta.
– Olen ollut räjäyttämässä Etelä-Koreassa, Alankomaissa, Latviassa, Liettuassa ja vanhassa tunnetussa hiilikattilassa, joka on nykyisin biomassakattila, Draxin voimalaitoksessa Leedsissä.
Räjäytyspuhdistajat saivat lyhyen hetkensä kuuluisuudessa, kun Carina Berg pääsi riemukseen kokeilemaan Deleten lansseilla räjäyttämistä Rankat duunit -ohjelmassa Ruotsin kanava 5:llä. Bassam, Dana, Adam ja Hampus voivat kuitenkin näyttäytyä kaupungilla herättämättä suurta huomiota.
– Saimme tosiaan vähän ilmaista mainosta. Mutta ei meistä suuria julkkiksia tullut, Dana Muhammad nauraa.
Teksti: Tomas Eriksson
Valokuvat: Kristin Lidell, Petter Trens

Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
