
Sukkatehtaan
uusi elämä
– toimistotiloista moderneiksi asuinhuoneistoiksi
Suomen Trikoon entinen tehdaskiinteistö Tampereella muuntuu toimistotiloista moderneiksi asuinhuoneistoiksi. Epäkäytännölliset tilat painuvat historian hämärään, vaikka ulkokuori muistuttaa jatkossakin rakennuksen entisistä ajoista.
Delete aloitti mittavan, noin 10 000 neliömetrin kokoisen, sukkatehtaana tunnetun rakennuksen purku-urakan vuoden 2015 lopussa, ja työ on nyt loppusuoralla.
Ennen kuin entinen tehdas on valmis uusimpaan käyttötarkoitukseensa, kahdeksankerroksisesta rakennuksesta osa on pitänyt purkaa täysin ja osaan on tehty sisäpurkua. Rakennuksen kaikkiin osiin tehtiin myös mittavat määrät haitta-ainepurkua.
– Muun muassa asbestimassaa oli laajalti lattioissa, samoin välipohjista ja osin tiiliseinistä löytyi öljyä, joka oli peräisin sukkatehtaan aikana käytetyistä koneista, kertaa projektipäällikkö Samppa Vähäkuopus Deleteltä.
Alkujaan 1930-luvulla rakennetun sukkatehtaan julkisivu on suojeltu, joten sitä ja osaa rakenteista piti suojata sekä tukea ennen kuin välipohjia ja sisäpuolisia kevyitä rakenteita voitiin ryhtyä purkamaan.
Kun sukkatehdas 1980–1990-luvuilla muutettiin virastokäyttöön, rakennukseen lisättiin muun muassa auditorio ylimmäiseksi kerrokseksi. Nyt tämä ylimääräinen osakin on purettu kokonaan, samoin kuin sisäpihan vanha autokansi.
Haastava paraatipaikka
Vaativaksi kohteen teki myös se, että rakennus oli kiinni naapuritalossa, joka sekin oli suojeltu. Kun rakennuksesta purettiin yksi sivu kokonaan anturoita myöten, piti rakennusosat saada erotettua toisistaan ilman, että säilyviin rakenteisiin syntyi vaurioita.
– Siinä oli omanlaisensa nakertaminen etenkin, kun työskentelylle oli melko niukasti tilaa, Vähäkuopus naurahtaa.
Rakennuksen sijainti keskeisellä paikalla aivan Hämeenpuiston kupeessa miellyttää varmasti tulevia asukkaita, mutta työmaavaiheessa paraatipaikka on aiheuttanut päänvaivaa logistiikan kannalta.
– Purkajille, maanrakentajille ja rakentajille oli alle 10 metriä tilaa työskennellä rakennuksen sivuilla. Tässä tilassa piti mahtua operoimaan nostureilla ja muulla isolla kalustolla sekä kuljettamaan erilaisia maa-aineksia ja muita massoja pois, Vähäkuopus kertaa.
Onnistuminen vaatii avoimuutta
On pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että vanhoissa rakennuksissa moni asia selviää vasta purun edetessä. Kaikkea rakennuksesta ei tiedetä etukäteen, joten ongelmia ratkotaan paikan päällä sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu.
– Tämä on ihan tyypillistä, sillä näin vanhoista taloista ei rakennepiirustuksia usein löydy lainkaan. Tällaisissa tilanteissa me toimimme tilaajan silminä ja ilmoitamme heti, mitä rakenteista kulloinkin paljastuu, Vähäkuopus tarkentaa.
Jos rakenteissa on jotakin erikoista tai yllättävää, tilaaja pystyy tiedon saatuaan reagoimaan heti ja suunnitelmia päästään tarkentamaan saman tien. Tämä vaatii avointa dialogia.
– Tässä urakassa yhteistyö tilaajan kanssa sujui erinomaisesti. Jatkuva vuoropuhelu on ollut erityisen tärkeätä koko urakan aikana, ja tieto on kulkenut molempiin suuntiin erittäin aktiivisesti. Tämä sujuvoitti työskentelyä haastavassa kohteessa, Vähäkuopus vahvistaa.
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
