Viemäreiden salatut elämät

Viemärityöntekijät törmäävät toisinaan työssään yllättäviin asioihin. Viemäreistä on vuosien mittaan löytynyt monenlaista tavaraa, lähtien vaikkapa haarukoista ja veitsistä. Tekohampaat ovat myös aika yleinen löydös, sekä tietysti erilaiset mobiililaitteet merkistä riippumatta.

Miten näitä sitten saadaan poistettua viemäristä? Tärkeimmät työkalut viemärityöntekijöille ovat painepesuri ja imuri, mutta mikäli tukosta ei saada poistettua niiden avulla, tarvitaan erityistä kekseliäisyyttä. Viemärikameralla pääsee näkemään, mitä viemärissä on, ja onpa siihen kiinnitetty erilaisia koukkuja tai roudarinteippiä, joiden avulla ylimääräisiä esineitä on yritetty poistaa.

Lasten leluja löytyy myös viemäreistä aika ajoin. Yksi tapaus, jossa pikkuautoa yritettiin saada viemäristä ulos useamman tunnin ajan, on erityisesti jäänyt työntekijämme mieleen. Huoneiston 5-vuotias poika oli koko operaation ajan tiukasti sanonut, että hän ei ole autoa viemäriin laittanut. Lopulta pikkuauto kuitenkin saatiin pois viemäristä, ja yllätys oli suuri, kun se oli juuri samanlainen auto kuin mitä perheen poika oli muutama päivä aikaisemmin kauppareissulta saanut…

Yksi suurimmista kohtaamistamme viemäritukoksen aiheuttajista on varmaankin parisängyn pussilakana. On varmasti vaatinut jo hieman ponnisteluja, että se ylipäätään on viemäriin saatu. Ulkonäöstä päätellen se oli ollut viemärissä jo useamman vuoden ajan. Lopulta lakana kuitenkin pakkautui muun lian kanssa niin tiukaksi tulpaksi, ettei sen ohi päässyt enää mitään. Ammattitaitoisen henkilökunnan ja ammattitarvikkeiden avulla tämäkin tukos saatiin lopulta poistettua.

Muistathan, että viemäri ei ole roskis, eikä sinne saa laittaa mitään ylimääräistä! Tukkeutunut viemäri aiheuttaa pahimmillaan tuhansien eurojen kosteusvaurion tai kalliin remontin, jos vieras esine joudutaan poistamaan rakenteita purkamalla. WC-pönttöön saa mennä ainoastaan ulosteita sekä vessapaperia – nenäliinat, käsipyyhepaperit ja muut intiimihygieniatuotteet kuuluvat roskikseen.

Ja vielä ajankohtainen muistutus paistorasvoista, oli kyse sitten vappumunkeista tai joulukinkusta. Oikea paikka paistorasvoille on esimerkiksi tyhjä maitopurkki, johon käytetty rasva kaadetaan, purkki suljetaan ja laitetaan sekajätteeseen. Pienen määrän rasvaa voi myös imeyttää kompostiin tai hävittää sanomalehteen imeytettynä biojätteeseen.

Jos viemäriongelmia kuitenkin tulee, autamme 24/7 numerossa 010 656 1000.

 

Tähän kirjoitukseen meidät inspiroi viime vappuna Tampin tekemä kuvituskuva Deleten viemäripalveluista.