Näin teetät asbestityöt laadukkaasti

Asbestilaki muuttui vuoden 2016 alussa niin, että ennen vuotta 1995 rakennetuissa taloissa tulee tehdä asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Lakimuutos suojelee erityisesti rakennusalalla työskenteleviä, joille asbesti on suuri työturvallisuusriski. Sekä isännöitsijän että yksityisen remontoijan kannattaa valita asbestitöihin kokeneet ammattilaiset – muuten edessä saattaa olla ikäviä yllätyksiä.

Keskustelu asbestista ajautuu välillä väärille raiteille ja aiheuttaa pahimmillaan hysteriaa. Tähän on törmännyt Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liiton puheenjohtaja Kai Salmi.

– Asbestillahan ei yleensä ole merkitystä asumisen kannalta. Asbestia on itse asiassa kaikkialla, meidän maaperässämmekin ja se on täysin luonnollista. Vaaralliseksi asbesti muuttuu ainoastaan silloin, kun sitä pääsee esimerkiksi remontin purkutöissä pölynä hengitysilmaan – ja erityisesti, jos altistuu sille päivästä toiseen, kuten rakennusmiehet pahimmillaan ovat altistuneet vuosikymmenien ajan, hän selventää.

Kai Salmi

Kai Salmi

Asbesti on työturvallisuusriski

Lakimuutos asbestikartoituksista on tehty suojelemaan rakennusalan ammattilaisia. Siksi laki velvoittaa nyt tekemään asbestikartoituksen ennen vuotta 1995 rakennetuissa taloissa. Salmen mukaan esimerkiksi 1960–70-luvuilla asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa laajasti, ja nyt kyseisten vuosikymmenten talot ovat ahkerasti remontissa.

– Asbesti on merkittävä työturvallisuusriski rakennusalalla. Lain tavoitteena on, että kukaan ei tahtomattaan enää joudu altistumaan asbestille, Salmi toteaa.

Miten sitten pitäisi toimia ja mistä tunnistaa tarpeeksi pätevän ammattilaisen?

Tässä Kai Salmen vinkit onnistuneen remontin vaiheisiin:

1. Teetä ammattitaitoinen asbestikartoitus

Salmen mukaan asbestikartoitus on koko projektin tärkein vaihe. Kartoitus on syytä teettää mahdollisimman kattavasti ja laadukkaasti.

– Asbestia sisältävät materiaalit puretaan aina ensin asbestipurkutyönä. Jos kartoituksessa ei löydetä kaikkia materiaaleja, jotka sisältävät asbestia, remontin tavanomaiset purkutyöt pääsevät etenemään, ja silloin asbestia vapautuu ilmaan.

Jos asbestia sitten löydetäänkin lisää, koko työmaa seisahtuu.

– Sen jälkeen tarvitaan massiivinen siivous, jotta esimerkiksi kerrostalossa kaikki ilmanvaihdon mukana levinnyt asbesti saadaan puhdistettua kiinteistöstä. Huonosti tehty asbestikartoitus aiheuttaa suuren lisälaskun remonttiin, joten tässä kohtaa en suosittele säästämään, Salmi sanoo.

Asbestikartoitus kannattaa teettää esimerkiksi kerrostalossa linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa, sillä tulokset vaikuttavat työmaan aikataulutukseen. Salmi kehottaa tilaamaan kartoituksen hyvissä ajoin, jolloin sen saattaa saada hieman edullisemmin.

Mistä sitten tunnistaa pätevän asbestikartoittajan? Salmi nostaa esille koulutetut ja VTT:n sertifioimat Asbesti- ja haitta-aineaineasiantuntijat eli AHA-asiantuntijat.

– Myös rakennusterveysasiantuntijat ovat hyviä kartoittajia peruskohteissa sekä tietysti ammattilaiset, jotka ovat tehneet vuosikymmeniä alan töitä. Kartoittajalta voi aina pyytää listan aiemmista töistä. Pätevistä kartoittajista on Suomessa pulaa, sillä asbestikartoitus vaatii hurjan määrän erityistietoa. Siksikin kartoitus kannattaa tilata ajoissa, toteaa Salmi.

2. Asbestitöiden valvonta kannattaa

Kartoituksen jälkeen tiedetään, miten paljon kohteessa täytyy tehdä asbestipurkutöitä. Niitä saavat tehdä ja johtaa vain henkilöt, joilla on hyväksytty asbestipurkutyökoulutus. Osaavan urakoitsijan etsintä kannattaa Salmen mukaan aloittaa esimerkiksi Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liiton jäsenyritysten joukosta.

Asbestitöihin kuuluu lähes aina, että kohde osastoidaan, suljetaan kolmiosaisella sulkutunnelilla ja alipaineistetaan, jotta asbestipöly ei pääse leviämään kiinteistön muihin osiin.

Koska isännöitsijällä tai rakennuttajalla on harvoin laajaa tietämystä asbestipurkutöistä, heidän on hankala arvioida työn laatua. Siksi Salmi kannustaa esimerkiksi isännöitsijöitä palkkaamaan ulkopuolisen AHA-asiantuntijan kilpailuttamaan ja valvomaan asbestitöitä.

– Se tietysti tuo jonkin verran lisää kustannuksia, mutta esimerkiksi kerrostalon linjasaneerauksessa valvontatyö on pieni osa kokonaiskustannuksesta. Ammattitaitoisen valvojan avulla isännöitsijä voi varmistaa, että työ tehdään niin laadukkaasti kuin on luvattukin, sanoo Salmi.

3. Ulkopuolinen asiantuntija huolehtimaan asbestimittauksesta

Asbestipurkutöiden loputtua on mahdotonta arvioida silmämääräisesti, onko tilan hengitysilmassa asbestia vai ei – se varmistetaan mittaamalla ja laboratorioanalyysillä. Ennen puhtausmittausta asbestiurakoitsijat siivoavat tilan huolellisesti.

– Mittaustuloksen perusteella rakennuttaja tai isännöitsijä allekirjoittaa asbestiurakoitsijan kanssa lausunnon siitä, että tilan jatkokäyttö on turvallista. Jos olisin rakennuttaja, olisi mielestäni fiksua valita puhtausmittauksen tekijäksi joku muu kuin itse asbestiurakoitsija. Esimerkiksi AHA-asiantuntija on tässäkin kohtaa hyvä ulkopuolinen taho mittausta tekemään, vinkkaa Salmi.

 

Teksti: Anna Korpi-Kyyny