Uusi älykäs teknologia pitää ravintolan ja autopesulan pyörimässä – NB-IoT kertoo erotinkaivojen huoltotarpeesta

Delete, Telia ja RD Velho kokeilevat ensimmäisenä Suomessa!

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla on vireillä uusi aluevaltaus NB-IoT-teknologian käytössä. Ensimmäistä kertaa Suomessa etäluettavilla antureilla selvitetään ravintolan rasvanerotinkaivojen huoltotarpeita sekä huoltamon autonpesulinjaston hiekanerotinkaivojen tyhjennystarpeita. Samaa teknologiaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää monissa erilaisissa kiinteistöissä.

5G-teknologiaksi luettavan NB-IoT:n avulla voidaan kytkeä tuhansia etänä seurattavia IoT-laitteita verkkoon yhden tukiaseman alueella. Kokeilussa teknologian avulla vältetään yllättävät palvelukatkot ravintolan ja autonpesulinjaston toiminnassa ja pystytään tekemään huollot ennakoivasti. NB-IoT hyödyntää olemassa olevia 4G- ja tulevia 5G-verkkoja, joten se ei vaadi paikallisen verkon pystyttämistä.

Pohjoismaiden johtava ympäristöpalveluja tarjoava yhtiö Delete testaa uutta teknologiaa yhdessä asiakasyritysten sekä ohjelmistoyritys RD Velhon kanssa, joka vastaa myös tarvittavien anturien kehityksestä. Telia toimittaa pilottiin tiedonsiirtoverkon, pilvipalvelun datalle sekä palvelun käyttöliittymän.

”Äkilliset huolto- ja tyhjennystarpeet ovat yrityksille kalliita ja asiakkaille ikäviä. Toiminta keskeytyy usein yllättäen kaivojen täyttymisen tai viemäritukosten takia. Pilotissa selvitämme, miten NB-IoT palvelee huoltojen ennakoinnissa. Pilotin aikana teemme myös anturikehitystä erilaisiin käyttökohteisiin”, kertoo Deleten kehitys- ja HSEQ-johtaja Markku Salminen.

Pilotissa NB-IoT-anturit asennetaan ennakoimaan Helsingin Stockmannilla sijaitsevan ravintolan rasvanerotinkaivon sekä tamperelaisten huoltamoiden Neste K Hatanpään ja Neste K Kekkosentien autonpesulinjaston hiekanerotinkaivojen huolto- ja tyhjennystarpeita.

”Ravintoloiden ja huoltamoiden jätevesien mukana kulkeutuu viemäreihin sakkaa, joka kertyy tätä varten rakennettuihin erotinkaivoihin. Kaivoihin asennettujen antureiden avulla pystymme reaaliaikaisesti seuraamaan muun muassa kaivoihin kertyneen rasvan ja hiekan määrää ja samalla ennakoimaan tyhjennystarvetta”, Salminen kertoo.

Tällä hetkellä Delete tyhjentää kuukausittain satoja erotinkaivoja, pääsääntöisesti erittäin lyhyellä varoitusajalla. Kokeilun tavoitteena on luoda uusia pysyviä toimintatapoja, joilla vähennetään turhia huoltokäyntejä, kehitetään palveluprosesseja suunnitelmallisemmiksi, säästetään kustannuksia ja sitä kautta edistetään asiakasyritysten liiketoimintaa.

”Pilottikohteet on valikoitu tarkoin, ja tavoitteenamme on monistaa jatkossa palvelua vastaaviin kohteisiin. Anturiteknologia mahdollistaa palvelun laajentamisen myös muihin erotinkaivoihin ja esimerkiksi erilaisiin pumppaamoihin.”

Lisätiedot:

Markku Salminen, kehitys- ja HSEQ-johtaja, Delete, p. 0400 786 860
Dan-Olof Palm, myynti- ja kehityspäällikkö, Delete p. 040 586 8400
Mikael Sundholm, liiketoimintapäällikkö, Telia, p. 040 302 4805
Juha Lyijynen, Head of IoT, RD Velho, p. 044 063 6500

NB-IoT

Narrowband IoT (NB-IoT) on globaali standardoitu verkkoteknologia, joka hyödyntää olemassa olevia 4G- ja 5G-verkkoja. NB-Iot:lla voi kytkeä verkkoon paljon laitteita edullisesti ja luotettavasti. Laitteiden lähettämän datan avulla voi seurata reaaliajassa toiminta- ja tuotantoprosesseja.

Dataa keräävän ja lähettävän NB-IoT-sensorin akku kestää jopa kymmenen vuotta. Sensori aktivoituuu ja lähettää tietoa ainoastaan silloin, kun siihen ohjelmoitu mittausraja ylittyy.

Yhteen tukiasemaan voidaan kytkeä satojatuhansia laitteita. Telian Suomessa oleviin tuhansiin tukiasemien voidaan kytkeä jopa miljardeja verkossa olevia laitteita.

Delete

Delete on Suomessa ja Ruotsissa toimiva johtava täyden palvelun ympäristöpalvelujen tarjoaja. Delete tarjoaa purku-, teollisuuspuhdistus-, kiinteistö- sekä kierrätys- ja jätteenkäsittelypalveluja eri teollisuudenaloille, rakennusalalle ja kiinteistöille. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja sen palveluksessa on noin 1000 ammattilaista yli 30 toimipaikassa Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli 177 miljoonaa euroa. Lue lisää osoitteessa www.delete.fi

Telia

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 3300 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 17 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Vuoden 2016 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Tervetuloa mukaan osoitteessa telia.fi.

RD Velho

RD Velho Oy tarjoaa tuotekehitys- ja suunnittelupalveluita yrityksille, jotka käyttävät teknologiaa osana tuotteitaan ja palveluitaan. Yritys on erikoistunut sulautettujen järjestelmien tuotekehitykseen sekä teollisen internetin (IoT) ratkaisujen suunnitteluun. RD Velhossa työskentelee yli 270 Suomen parasta tuotekehittäjää. www.rdvelho.com (Sanna.Tapola@rdvelho.com +358 400 966696)