Romutustuomion saaneesta hylystä pelikentän vetonaula

Delete sai Helsingin kaupungin rakennusvirastolta toimeksiannoksi purkaa kaupungin edustalla olleet viisi hylkylaivaa. Töihin alettiin vuoden alusta Sompasaaressa.

Ensin Delete kartoitti ja poisti laivoista haitta-aineet. Tämän jälkeen laivat purettiin yhtä lukuun ottamatta: metallirunkoisen, reilut 12-metrisen uittohinaajan Delete lahjoitti paintball-yritys Sissos Oy:lle uusiokäyttöön.

”Siitä tulee Espoon Juvanmalmille hieno lavaste, jonka ympärille rakennamme satama-aiheisen paintball-pelikentän”, selittää hallituksen puheenjohtaja Tuure Toivola Sissos Oy:stä.

Uusi pelikenttä avataan kevään mittaan paintball-harrastajien iloksi. Sitä ennen huolehditaan pelaajien turvallisuudesta lisäämällä kaiteita ja muita turvavarusteita tiettyihin kohtiin laivaa.

”Samalla sen kylkeen leikataan muutama aukko, josta pelaajat pääsevät sisään”, leikkipyssykauppiaaksi itseään tituleeraava Toivola selittää.

Tavanomaista purkua

Jokaiseen laivaan tehtiin ensin asbesti- ja haitta-ainekartoitus, ja sen valmistuttua varsinainen purku voitiin aloittaa. Imuautolla poistettiin laivoista öljy, minkä jälkeen purettiin kaikki muu haitallinen aines. Lopuksi ryhdyttiin lajittelevaan purkuun kaivinkoneella.

Syntyneet purkujätteet toimitettiin lajiteltuina luvanvaraisiin vastaanottopaikkoihin. Noin viikko kului purun aloittamisesta siihen, että hylkylaivoista oli jäljellä vain muisto.

”Laivoille tehtävä purkutyö on oikeastaan samanlaista kuin esimerkiksi rakennuksissakin”, luonnehtii työnjohtaja Kimmo Oksanen Deleteltä.

Sissos Oy:lle lahjoitettu metallirunkoinen uittohinaaja jäi kuoreltaan ehjäksi, mutta silti sille tehtiin samanlainen haitta-ainepoisto kuin puretuille puurunkoisille laivoille.

”Vaikka tämäkin laiva olisi purettu, siitä olisi pitänyt poistaa haitta-aineet yhtä tarkasti kuin nyt, kun se annettiin uusiokäyttöön”, Oksanen tarkentaa.

Haitta-aineiden poiston jälkeen laivan uusi omistaja kävi töihin.

”Puhdistustöiden jälkeen irrotimme huonokuntoiset rakenteet ja moottorit pois. Tämän jälkeen laiva hilattiin nosturilla lavetille ja kuljetettiin pelikentällemme”, Tuure Toivola kertaa.

Delete auttoi laivan nostamiseen ja kuljetukseen liittyvissä järjestelyissä ja osallistui myös kuljetuskustannuksiin.

”Tämä oli hyvä ja pähkähullu projekti, jossa virkamiesten kanssa toimiminen oli yllättävän mutkatonta. Delete puolestaan otti asiasta hienosti kopin, jotta saimme laivan käyttöömme”, Tuure Toivola kehaisee.