— Asbestikartoituksen merkitystä purkutyössä vähätellään. Pelkkä pintaraapaisu ei riitä, vaan asbestikartoituksessa tulisi mennä lattiarakenteisiin ja vesieristeisiin saakka. Kartoituksen tulisi olla täydellinen siellä, missä purku tapahtuu, toteaa Marko Ylikännö Delete Finland Oy:n asbesti- ja haitta-ainepurusta.
Kulut ja aikataulu kuriin
Hyvin tehty kartoitus kohteessa kertoo sen, onko tuleva purkutyö asbestipurkutyötä vai tavallista purkutyötä.
— Asbestikartoittajan tulee olla ammattitaitoinen ja osata asiansa. On tutkittava sillä tarkkuudella, että oikeasti etsitään ja halutaan löytää rakenteissa mahdollisesti oleva asbesti, sanoo Ylikännö.
Purkutyön tarjous sisältää yleensä vain sen, mitä kartoitus kertoo. Jos purkutyön pohjana on pintapuolisesti tehty asbestikartoitus, työt aloitetaan pienimmällä mahdollisella kustannuksella.
— Tästä johtuvia ongelmia voidaan välttää esimerkiksi sisällyttämällä purkutarjoukseen yksikköhintoja asbestin löytymisen varalta.
Tilanne, jossa tavallinen purku muuttuu yllättäen asbestipuruksi aiheuttaa pahimmillaan huomattavia lisäkustannuksia ja venyttää urakan aikataulua merkittävästi.
— Jos purkutyön aikana löytyy asbestia, koko työtapa joudutaan muuttamaan asbestipurkutyöksi ja työhön kuluu enemmän aikaa. Pelkästään se, että asukkaille järjestettävän lisämajoituksen pituus kasvaa vaikkapa 2-3 kuukautta, tuo huomattavat kulut ja aiheuttaa mielipahaa. Kyllähän jokainen asukas haluaa jo projektin alussa tietää, pääseekö kotiin jouluksi vai vapuksi, Ylikännö sanoo.
Pölytön ja olosuhdevalvottu kohde
Pölytön saneeraus tekee työmaasta siistimmän ja turvallisemman olipa sitten kyse asbestista tai ei. Työmaan olosuhteiden reaaliaikainen seuranta puolestaan onnistuu olosuhdevalvonnalla.
— Pölyttömässä saneerauksessa käytetään osastointia sekä ali- ja ylipaineistusta. Näin pölyä ei leviä asukkaiden huoneistoihin eikä porrastiloihin. Pölyttömyyden konsepti toimii parhaiten, jos kaikki osapuolet sitoutuvat siihen. On siis tärkeää, että ne, jotka meidän jälkeemme tekevät pölyäviä työvaiheita, osaltaan sitoutuvat pitämään pölyn hallinnassa, Ylikännö toteaa, ja jatkaa:
— Olemme lanseeranneet myös työmaiden olosuhdevalvonnan. Porrastasanteella sijaitseva pölylukko puhdistaa pölyä ilmasta ja loggerointijärjestelmä valvoo samalla reaaliaikaisesti paine-eroja, lämpötilaa sekä kosteuden ja pölyn määrää. Kun olosuhteita voidaan valvoa ja säädellä reaaliaikaisesti, vältytään monilta murheilta. Lisäksi työmaa on todistetusti siistimpi ja turvallisempi, kun pölynhallintasuunnitelma tehdään ja pölylukko on käytössä. Tämän ohella siivouskuluissakin syntyy säästöä.
Kauhala haluaa lopuksi kannustaa linjasaneeraushankkeeseen ryhtyviä panostamaan huolelliseen hankesuunnitteluun.
— Kun alkupään suunnittelu on tehty hyvin, ovat onnistumisen avaimet käsissä.