Kierrätys-designia purkutyömailta – Waste-tuotteet nyt verkkokaupassa ja myymälässä Helsingin Kyläsaaressa

Vaikka Deleten purkukohteista peräisin olevista materiaaleista 95–96 prosenttia päätyy jollakin tavalla uuteen käyttöön, on järkevää etsiä materiaaleille entistä parempia käyttökohteita. Hiljattain lanseeratut Waste-sisustustuotteet ovat muotoilijaveljesten Juhana Myllykosken ja Johannes Stenbergin luovuuden tuloksia.

He suuntaavat pakettiautollaan purkukohteeseen ennen purkutyön aloittamista. Siellä, missä joku muu voisi nähdä pelkkää romua, he näkevät materiaaleja ja mahdollisuuksia, toisinaan aarteitakin.

– Visio siitä, mitä materiaalille voisi tehdä, syntyy yleensä saman tien työmaalla. Osa tuotteista sopii sellaisenaan uudelleenkäytettäväksi, joitakin rakennellaan kokonaan uuteen uskoon muotoilemalla ja yhdistelemällä. Tähän mennessä on syntynyt valaisimia, pöytiä tammiovista, säilytystuotteita sekä peili, jossa on hyödynnetty vanhoja valaisimia. Uuden elämän toisessa käyttötarkoituksessa on saanut myös vanha puiston penkki ja kylpyamme.

– Toisinaan purkukohteista löytyy esineitä, jotka kannattaa kunnostaa alkuperäiseen käyttöönsä. Esimerkiksi 1950-luvun tarjoiluvaunuille riitti pelkkä puhdistus ja pyörien öljyäminen, Johannes Stenberg kertoo tuotteiden syntymisestä.

– Etenkin toimistoissa ja virastorakennuksissa on usein jäljellä hyvää tavaraa, ja olisi sääli, jos se joutuisi esimerkiksi materiaalina kierrätettäviksi ennen aikojaan. Muotoilijoilla on silmää myös sille, mille on käyttöä uudessa käyttötarkoituksessa, Deleten markkinointijohtaja Petri Uomala kommentoi.

Deleten Waste-tuotteita myydään Helsingissä Kyläsaaressa. Deleten entinen konehalli sai uutta käyttöä, kun siihen rakennettiin Waste-kierrätystuotteiden showroom, jossa järjestetään pop up -myyntejä. Samoissa tiloissa myös valmistetaan uusia Waste-tuotteita.

Delete avasi tuotteille myös verkkokaupan osoitteeseen www.waste.fi. Kaupasta toivotaan kiinnostavaa markkinapaikkaa erityisesti ekologisista kierrätystuotteista, sisustuksesta sekä Trash- ja Industrial Design -tuotteista innostuneille. Myös sisustusarkkitehdit sekä erilaiset julkiset tilat, ravintolat, kahvilat kuin myös kotien innokkaat sisustajat ovat verkkokaupan kohderyhmää.

– Olemme mukana tässä innostuksesta ja vilpittömin mielin, emme siksi, että haluaisimme tehdä tästä bisnestä. Waste-tuotteiden tuotosta 20 prosenttia osoitetaan kierrätystä edistävään hyväntekeväisyyteen, Uomala kertoo. 

Waste Shop: Kyläsaarenkatu 5D, Helsinki tai www.waste.fi 

Ilmoitamme myymälän aukioloajoista Wasten Facebook-sivuilla.