Koverharin purkutyömaa osana teosta Ateneumissa – taidetta häviävästä tehdasmiljööstä

Tänä vuonna UrbanApan teemana on ”FAKE IS THE NEW REAL!”! Mitä tapahtuu, kun feikkiys kohtaa konservatiivisena pidetyn museokontekstin?

Teos, johon Delete on päässyt mukaan tarjoamalla materiaalia ja miljöön teoksen toteuttamiselle, on installaatio nimeltään Luova Tuho. Installaatio on käynnissä koko festivaalin ajan. Tänään tiistaina klo 13-15, keskiviikkona klo 16-18 ja torstaina klo 16-18 installaatiossa on mukana myös live-tanssi.

Luova Tuho on elokuvaohjaaja Ilkka Raution, elektronisen musiikin tekijä Tuomas Norvion ja tanssitaiteilija Saara Töyrylän valmistama audiovisuaalinen teos. Työryhmä inspiroitui konkurssin kokeneesta, pian purettavasta Koverhar-terästehtaasta, jossa monikanavaisen video-ja ääniteoksen materiaali kuvattiin, tanssittiin, soitettiin ja äänitettiin keväällä 2015.

Teoksessa kuviteltu tehtaan viimeinen työntekijä muuntuu vähitellen tyhjilleen jätetyssä tehtaassa metsän eläimeksi symbolisoiden hypoteesia, jossa luonto valtaisi ajan myötä ihmisen hylkäämään tilan.

Työryhmä sijoittaa itsensä keskelle Luovaa Tuhoa, sitä mitä Koverharille ja yhteiskunnallemme tapahtuu parhaillaan – operoi, leikkaa, soittaa, rytmittää ja tanssii tuota ilmiötä. Ja kysyy samalla voisiko arvomaailma olla myös toisin. Ryhmä ehdottaa taiteen keinoin tuhoa luovempiin ratkaisuihin johtavia reittejä.

Tietoa työryhmästä:

Teoksen nimi: Luova Tuho
Ohjaus: Ilkka Rautio
Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio
Koreografia/tanssi: Saara Töyrylä
Pukusuunnittelu: Työryhmä
Kuvaus: Paco Bouzza, Jan-Niklas Jansson
Maskeeraus: Misa Förström

Ilkka Rautio on opiskellut Aalto yliopistossa dokumentaarista elokuvaa ja valmistunut myös elokuvaleikkaajaksi Tampereen ammatikorkeakoulusta. Rautio on ohjannut dokumentaarisia elokuvia ja viimeisin ohjaustyö dokumenttielokuva Keinolumikylä†(2014) keräsi runsaasti yleisöä niin tv:ssä kuin useilla festivaaliella.

Saara Töyrylä on Teatterikorkeakoulusta valmistunut tanssija ja työskennellyt useiden koreografien kanssa sekä organisoinut kollektiivisia projekteja. Tanssitaiteessa Saaraa kiinnostaa kehollisen taidon, läsnäolon, rytmin, tilan ja ajan sekä ajattomuuden tajun, yhdistävä esiintyjyys tai teos. Kokemus taiteessa tai elämäntapahtumassa voi parhaassa tapauksessa olla herkistävä, voimauttava, äärettömiä reittejä avaava hetkien virrassa muodostuva tila, jossa olemisen liike tapahtuu ja siinä on hyvä olla.

Tuomas Norvio työskentelee äänisuunnittelijana, säveltäjänä, muusikkona, miksaajana ja tuottajana, sekä lavalla, että studiossa. Hän on tehnyt musiikkia ja ääntä nykysirkus-, nykytanssi- ja poikkitaiteellisiin teoksiin sekä installaatiohin ja dokumenttielokuviin. Hänen taustansa on elektronisessa musiikissa. www.tuomasnorvio.net