
Ympäristöpalveluyritys Deletessä ei pelätä likaista ja raskasta työtä. Turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä, vakuuttaa Deleten HSEQ-päällikkö Janne Haaksluoto.
Asiakkaiden tiloissa toteutettavat isot urakat ovat haastavia projekteja, sillä niihin osallistuu yleensä muitakin toimijoita. Tämä kasvattaa työturvallisuuteen kohdistuvia riskejä.
teksti ARI RYTSY
– Poikkeuksena ovat Deleten kierrätysjätteen käsittelyasemat, jotka ovat aitojen ja porttien takana. Ne ovat kokonaan meidän hallinnassamme, joten olemme niissä myös turvallisuusmielessä alueen ainoita herroja, sanoo Haaksluoto.
Työn luonteesta ja kohteen koosta riippumatta Delete huolehtii tunnollisesti yritys- ja yksikkötason sekä työkohtaisten riskiarviointien tekemisestä. Lisäksi jokaisessa urakkakohteessa suoritetaan turvallisuustarkastus ennen töiden aloittamista. Sähköisesti tai manuaalisesti täytettävään tarkistuslistaan merkitään mahdolliset vaaranpaikat ja niihin liittyvät alueen rajaustarpeet sekä esimerkiksi ensiapuvälineiden ja sammutuskaluston sijainti.
– Delete tekee työlupamenettelyyn liittyvät riskiarvioinnit yhdessä asiakkaan kanssa. Niillä muun muassa varmistetaan, että puhdistettavat säiliöt ovat tyhjät niissä säilytettävistä aineista ja mahdollisista kaasuista, Haaksluoto listaa.

Viimeisen parin vuoden ajan Deletessä on panostettu kentän tekemiseen ja henkilöstön aktivoimiseen. Kirjallisten toimintaohjeiden merkitys on varsin vähäinen, mikäli yrityksen turvallisuuskulttuuri ei ulotu toimitusjohtajasta jokaiseen kentällä toimivaan työntekijään asti.
– Deleten työntekijöillä on velvoite tehdä vuodessa tietty määrä työhön liittyviä
turvallisuushavaintoja, jotka voi esimerkiksi kuvata puhelimella ja lähettää Deleten sisäiseen tietojärjestelmään. Esimiesten johdolla käydään säännöllisesti turvallisuusasioita teroittavia turvallisuuskeskusteluja, Haaksluoto kertoo.
Henkilöstöä aktivoidaan palkitsemalla parhaat turvallisuutta parantavat ja tapaturmia ehkäisevät ideat, joita voi jättää sähköisesti Deleten sisäiseen ideaboksiin. Sieltä poimitut parhaat ehdotukset palkitaan kuukausittain. Yksi ideaboksin helmistä on huomioliivien varustaminen ledivaloilla, jonka käyttöönottomahdollisuuksia selvitetään parhaillaan.
– Idean taustalla on työtapaturma, missä työntekijä jäi puristuksiin kauhakuormaajan kauhan ja rakennuselementin väliin. Se oli pistänyt ehdotuksen tehneen työntekijän miettimään, miten henkilöstön näkyvyyttä voidaan parantaa pimeänä vuodenaikana, kiittelee Haaksluoto.
Hän muistuttaa, että hyvienkin ideoiden käyttöönotto kestää aikansa. Ensiksi on löydettävä maailmalta ledivaloilla varustettuja huomioliivejä valmistava yritys. Sen jälkeen on tarkistettava, kuinka työmailla vaikuttava lainsäädäntö suhtautuu niiden käyttöön. Haaksluoto pitää kyseistä ideaa hyvänä esimerkkinä siitä, miten Deleten turvallisuuskulttuuri on saatu vietyä koko henkilöstöön. Yrityksen johto ruokkii tätä kehitystä työmaakierroksilla, joiden aikana he käyvät aiheeseen liittyviä keskusteluja kenttätason työntekijöiden kanssa.
– Vakavat onnettomuudet ravistelevat aina koko organisaatiota. Tavoitteemme on, että jokainen työntekijä palaa töistä terveenä kotiin. Henkilöstön hyvinvoinnin lisäksi se on liiketoimintamme elinehto, Haaksluoto kiteyttää.
Työkierrolla tuoreita näkökulmia
Deleten Kemin toimipisteen teollisuus- ja kiinteistöpalvelujen yksikönpäällikkö Jani Tolonen vietti maaliskuussa viikon Etelä-Suomessa kiertäen Deleten purkutyömaita. Kierrosten aikana hän havainnoi eri kohteissa purkutyöhön liittyviä työturvallisuusasioita. Uusien näkökulmien ohella työkierto on tehokas tapa nostaa turvallisuus ja sen tekeminen konkreettisesti näkyväksi asiaksi.
– Olen päässyt katsomaan omin silmin, miten massiivipurkua tehdään. Tähän asti käsitykseni on ollut, että talo pistetään nurin ja sillä selvä. Se on kuitenkin pieni osa kokonaisuutta, johon kuluu paljon aikaa muun muassa viranomaismääräysten takia. Turvallisuusmielessä on otettava huomioon valtavasti erilaisia asioita, sanoo 20-vuotisen uran teollisuus- ja kiinteistöpalvelujen parissa tehnyt Tolonen.

Deleten purkuporukat saavat konkarilta kiitettävän arvosanan. Purkujätteen seassa kulkeminen sujui kaikilta varovaisesti, mikä herätti Tolosen pohtimaan siisteyden ja hyvän järjestyksen merkitystä omassa yksikössä. Hänen mielestään kyseisiä asioita on aina syytä teroittaa. Tämä siitä huolimatta, että Deleten Kemin kiinteistöpalveluyksikkö on menestynyt hyvin turvallisuusasioissa.
– Meillä oli viiden vuoden tapaturmaton putki, joka katkesi loppuvuodesta yhteen nilkan nyrjähdykseen. Harmittava tapahtuma on muistutus siitä, että turvallisuusasioita on pidettävä jatkuvasti esillä. Kemissä niistä puhutaan paljon ja avoimessa hengessä. Työkaveria muistetaan mahdollisesti huomaamatta jääneistä riskeistä, mutta myös kehutaan turvallisesti suoritetusta työstä, summaa Tolonen.
Turvallisuusteemat herättävät havainnoimaan
Delete työllistää tänä päivänä yli 700 henkeä, mikä asettaa omat haasteensa työturvallisuudelle. Saarnaamisen sijaan turvallisuus on haluttu viedä osaksi päivittäistä työsuoritusta, jolloin turvallisuuspaletin pyörittäminen onnistuu ilman massiivista turvallisuusorganisaatiota. Tällä hetkellä Deleten työturvallisuudesta huolehtii Haaksluodon lisäksi kaksi muuta henkilöä. Kolmatta ollaan parhaillaan palkkaamassa.
– Turvallisuuskulttuuriin kasvattaminen lähtee johtoryhmästä ja ulottuu esimiesten kautta kentälle asti. Kun riittävän suuri osa henkilöstöstä omaksuu turvallisuuteen liittyvät perusasiat, seuraavat loputkin perässä, Haaksluoto korostaa.
Parhaillaan Deletessä viedään eteenpäin tänä vuonna lanseerattuja Deleten turvallisuusperiaatteita, jotka ovat pysähdy ja mieti, uskalla puuttua, oikeat varusteet ja suojavälineet, turvallisuusohjeiden noudattaminen sekä fiksusti liikenteessä. Osaltaan niiden toteutumisesta huolehtii työlainsäädäntö, mutta inhimillistä tekijää on mahdotonta sulkea pois. Vaikka työaikalaki pitää huolen siitä, että työvuorot eivät veny liian pitkiksi, nostavat esimerkiksi henkilökohtainen elämäntilanne ja rutinoituminen onnettomuuden riskiä. Siksi turvallisuusperiaatteissa korostetaan hetken stoppia ennen tuttujenkin työtehtävien aloittamista.
– Deletessä yleisimmät työtapaturmat liittyvät liukastumisiin ja kaatumisiin. Tämä on siinä mielessä positiivinen asia, että vakavat onnettomuudet ovat jääneet vähemmälle. Toki liukastumisia ja kaatumisia pitää edelleen karsia, Haaksluoto muistuttaa.
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
