
Purkumateriaalille uutta käyttöä
– Delete lanseeraa Waste-kierrätystuotteet
Sisustuksesta ja designista kiinnostuneilta ei varmasti ole jäänyt huomaamatta, että Trash Design, Industrial Design ja kierrätystuotteet ovat olleet huudossa viime aikoina. Niistä on tullut myös osa monen kodin sisustusta ja tyyliä.
Veljekset muotoilija Juhana Myllykoski ja Johannes Stenberg luovat yksilöllisiä Waste-tuotteita kierrättämällä ja uudelleenkäyttämällä Deleten purkukohteissa syntynyttä materiaalia. Tätä ovat Waste-kierrätystuotteet!
Deleten kohteissa syntyy vuosittain paljon purkumateriaaleja. Osa purkukohteista sisältää esineitä ja tavaroita tai materiaaleja, joita voidaan ottaa käyttöön pienen puhdistuksen jälkeen. Osasta taas luodaan uusi tuote muotoilemalla ja yhdistelemällä niin, että siitä syntyy jotakin ihan uutta.
Deleten uusi aluevaltaus on purkumateriaalista syntyvät Waste-kierrätystuotteet.

Veljekset Stenberg ja Myllykoski suuntaavat pakettiautollaan Deleten purkukohteeseen ennen purkutyön aloittamista. Siellä, missä joku muu voisi nähdä pelkkää romua, he näkevät materiaaleja ja mahdollisuuksia, toisinaan aarteitakin.
– Visio siitä, mitä materiaalille voisi tehdä, syntyy yleensä saman tien työmaalla. Osa tuotteista sopii sellaisenaan uudelleenkäytettäväksi, joitakin rakennellaan kokonaan uuteen uskoon muotoilemalla ja yhdistämällä esimerkiksi. Tähän mennessä Waste-tuotteita on syntynyt monia erilaisia, kuten valaisimia, pöytiä tammiovista, säilytystuotteita sekä peili, jossa on hyödynnetty vanhoja valaisimia. Uuden elämän toisessa käyttötarkoituksessa on saanut myös vanha puiston penkki ja kylpyamme.
– Toisinaan purkukohteista löytyy esineitä, jotka kannattaa kunnostaa alkuperäiseen käyttöönsä. Esimerkiksi 1950-luvun tarjoiluvaunuille riitti pelkkä puhdistus ja pyörien öljyäminen, Johannes Stenberg kertoo tuotteiden syntymisestä.
"Kiertotaloutta parhaimmillaan"
– Vaikka purkumateriaaleista 95–96 prosenttia päätyy jollakin tavalla uuteen käyttöön, on järkevää, että materiaalille keksitään kaiken aikaa parempia tapoja päätyä uudeksi tuotteeksi, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä, Deleten markkinointijohtaja Petri Uomala perustelee Deleten Waste-kierrätystuotteiden lanseerausta.
– Kiertotaloutta parhaimmillaan, hän lisää.
Kylpyammeesta tuli sohva
Espoolaisen 1950-luvulla rakennetun omakotitalon purkutyömaalta löytyi kylpyamme samalta ajalta.
– Amme oli valurautaa, ja siinä oli tassut, mutta niin hieno yksilö se ei ollut, että sitä olisi kannattanut entisöidä alkuperäiseen käyttöönsä. Pelkästään emalointi olisi tullut niin kalliiksi, ettei siitä olisi saanut omiaan pois, Johannes Stenberg kertoo istuessaan valmiilla sohvalla.
Ammeen muuntaminen sohvaksi oli helpompaa. Etureuna sahattiin pois, ja pintaan tuli turkoosinvärinen maali. Pehmuste verhoiltiin kirpputorilta löytyneellä päiväpeitteellä. Tällä hetkellä ammesohva on ainoa laatuaan, mutta jos tulevilta purkutyömailta löytyy sopivia ammeita, voi sohvia syntyä tulevaisuudessa lisääkin.
– Täsmälleen samanlaista tuskin kuitenkaan tulee vastaan. Waste-tuotteiden yksilöllisyys on juuri se, mikä tekee niistä kiinnostavia verrattuna muuhun kodinsisustukseen tai julkisen tilan sisustukseen. Näillä tuotteilla on tarina ja historia.
Tutustu alla esimerkkeihin tulevista Waste-tuotteista!
Petri Uomala, Johannes Stenbergin ja Juhana Myllykoski ihmettelevät vielä osittain sisäpurkutyön alla olevaa tulevaa liiketilaa Helsingin Kyläsaarenkadulla.
Deleten entinen konehalli saa uutta käyttöä kesällä 2017, kun siitä tulee purkumateriaalista valmistettujen kierrätystuotteiden myymälä ja valmistuspaikka.

Puiston penkistä sisustuspenkiksi julkiseen tilaan

Vanha koulun kello sai uuden elämän ja koneiston

Tammiovesta tehty pöytä

Puiston penkin uusi look

Metalliset industrial-tyyliset riippuvalaisimet antavat kaunista valoa

Pienet pöydät on valmistettu vanhoista tammiovista

Koulun klassiset puupenkit on kunnostettu uusiokäyttöön

Koulun klassiset puupenkit on kunnostettu uusiokäyttöön

Pientavaroita erityylisille sisustajille
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
