Ruskon jätteenkäsittelylaitokselta kantautuvaan hajuun kehitetään ratkaisua

Aamulehti on uutisoinut viime aikoina (5.1. & 8.1.) Deleten Ruskon jätteenkäsittelylaitokselta kantautuvasta hajusta. Delete on ympäristöpalveluyritys ja rakennusjätteen käsittely on yksi liiketoiminnoistamme. Jätteenkäsittelytoiminta on luonteeltaan sellaista, että sen yhteydessä voi esiintyä aika-ajoin hajua, melua, pölyä jne. On kuitenkin valitettavaa, että tästä aiheutuu haittaa lähialueen asukkaille ja pahoittelemme tilannetta.

Ruskon laitokseltamme lähiympäristöön kantautunut haju johtuu prosessoitujen rakennusjätejakeiden vaihtelevasta kysynnästä johtuvasta normaalia hitaammasta kierrosta, jolloin kasoissa on alkanut tapahtua käymistä. Kun näitä jakeita nyt kuljetetaan pois, voi tilapäisiä hetkellisiä hajupäästöjä syntyä. Kun eri jakeiden kiertonopeus on normaalilla tasolla, hajuja ei pitäisi esiintyä. Kyseessä on tilapäinen ongelma.

Olemme aktiivisesti tutkineet hajun ehkäisyä ja hakeneet siihen ratkaisuja. Merkittävin toimenpiteemme on mittavat investoinnit jätteen prosessointiin sekä sen käsittely- ja varastohalleihin. Näiden myötä huomattava osa toimintaa siirretään sisätiloihin. Uskomme, että ongelma helpottaa tulevana keväänä, kun hallien on tarkoitus valmistua. Halli-investointien lisäksi työskentelemme haittojen eliminoimiseksi esimerkiksi lastausmenetelmiä edelleen kehittämällä.

Ymmärrämme, että epätietoisuus tilanteen etenemisestä on turhauttavaa, ja haluammekin tarjota lähialueen asukkaille mahdollisimman ajantasaista tietoa. Suunnittelemme jätteenkäsittelylaitokseen liittyvää tiedottamista parhaillaan ja informoimme tästä jatkossa verkkosivuillamme.

Deleten missio on tehdä puhtaampaa maailmaa vastuullisesti asiakkaidemme kanssa. Olemme sitoutuneet tähän tehtävään ja tavoitteenamme on kaikkien ympäristövaikutusten minimoiminen. Valitettava fakta kuitenkin on, että teollisesta toiminnasta voi aika-ajoin syntyä hetkellistä paikallista melua, pölyä tai hajua. Teemme parhaamme, että tämä minimoituu ja toiminnastamme ei jatkossa koituisi haittaa asukkaiden ja alueen toimijoiden arkeen.

 

Tommi Kajasoja

Toimitusjohtaja, Delete Finland Oy