Sellutehtaan meesauunit puhdistuvat jatkossa pölyttömästi ja turvallisemmin Deleten kehittämän työmenetelmän ansiosta

Deleten kehittämää uutta meesauunin puhdistusmenetelmää voidaan käyttää niin huoltoseisokissa kuin laitoksen häiriötilanteissa. Koneellisen menetelmän ansiosta puhdistus tehdään pölyttömästi, nopeammin ja turvallisemmin.

Sellutehtaan meesauuni on prosessi, jossa meesasta saadaan poltettua, eli sammumatonta kalkkia. Meesauunissa puhdistustarpeita esiintyy niin huoltoseisokeissa, kuin häiriötilanteissa, jotka usein johtuvat joko uunia suojaavien muurauksien rappeutumista, tai uunin seinämille kerrostuneesta materiaalista estäen uunin normaalin toiminnan.

Aiemmin työ on tehty suurtehoimuroimalla sammumaton kalkki/meesa pois uunista ennen kovemman materiaalin ja uunin muurausten piikkaamista. Tämä menetelmä on vaatinut paljon henkilötyötä ja siihen on liittynyt työturvallisuusriskejä uunin kuumuuteen ja sammumattoman kalkin syövyttäviin ominaisuuksiin liittyen. Uudella työmenetelmällä jäte ohjataan koneellisesti uunin luukuista materiaalikonttiin.

Turvallinen ja pölytön menetelmä

Deleten kehittämässä menetelmässä pölynhallinta on hoidettu alipaineistuksen avulla. Lisäksi koneellinen menetelmä mahdollistaa työn toteuttamisen vähemmällä henkilötyöllä ja ennen kaikkea pienemmillä työturvallisuusriskeillä. Uutta menetelmää voidaan käyttää meesauunin huoltoon niin häiriötilanteessa kuin myös huoltoseisokissa.

– Uudessa menetelmässä suurtehoimuroimme uuniin tilan kauha- ja piikkauskoneelle, joka hoitaa suurimman osan työstä. Kone piikkaa kertymät/tiilet irti ja piikattu materiaali johdetaan suoraan materiaalikonttiin, kertoo Rantanen menetelmästä.

– Tuotamme kalustollamme materiaalikontteihin alipaineen, jonka ansiosta pääsemme lähes pölyttömään työmenetelmään. Tämä vähentää työn läheisyydessä vaadittavaa suojausta ja siivoustarvetta, kertoo Rantanen menetelmän eduista.

Laitoskohtainen räätälöinti mahdollistaa nopean puhdistuksen häiriötilanteessa

Jokainen sellutehdas ja myös meesauuni on yksilö. Laitteisto ja laitoksen vaatimat muutostyöt rakennetaan jokaiseen uuniin ja alipainekonttiin yksilöllisesti. Kun muutokset on kerran tehty, toimivat ne ja työmenetelmä jatkossakin. Tästä on etua erityisesti häiriötilanteissa – uuni saadaan puhdistettua nopeasti ja laitosta ajettua tämän ansiosta tehokkaasti.

– Tästä on merkittävää etua asiakkaillemme, kun häiriötilanteet saadaan haltuun nopeammin. Riskienhallinta ja työturvallisuus ovat kuitenkin suurimmat syyt menetelmän kehittämiseen. Haluamme että työskentely on entistäkin turvallisempaa, päättää Rantanen.

Menetelmä on käytössä tällä hetkellä yhdessä sellutehtaassa ja otetaan syksyllä käyttöön seuraavissa.

 

Lisätietoja menetelmästä

Timo Rantanen

kenttäpäällikkö

timo.rantanen@delete.fi

p. +358 44 3500360