Delete mukana ydinvoimaloiden purkamisesta bisnestä kehittävässä deCOmm-hankkeessa

VTT:n joulukuussa 2019 käynnistämä kaksivuotinen deCOmm (Finnish Ecosystem for New International Decommissioning Services) -hanke kehittää yrityskumppaneiden kanssa ydinvoimaloiden purkamisesta bisnestä.

Maailman ydinvoimalakanta lähestyy eläkeikää. Yhden ydinvoimalan purkaminen jälkihoitoineen voi kestää yli 10 vuotta ja olla miljardin euron projekti. DECOmmin projektipäällikkö Tapani Ryynänen VTT:ltä kertoo, että seuraavan 20 vuoden aikana maailmalla poistuu käytöstä joka vuosi arviolta 10-15 reaktoria.

DECOmm-tutkimushankkeen tavoitteena on rakentaa tulevien vuosien aikana vahva suomalainen ekosysteemi, joka pystyisi yhdessä hoitamaan suuriakin purkuprojekteja. Pilottikohteena toimii VTT:n oma FiR1-tutkimusreaktori, joka sammutettiin viisi vuotta sitten. FiR1-tutkimusreaktorin purkuhanke on FiR1-projektipäällikkö Markus Airilan mukaan hyvä pilottiprojekti, kun tähdätään kaupallisten reaktorien purkumarkkinoille.

VTT vastaa deCOmm-hankkeen tutkimuksesta ja yrityskumppaneita mukana on seitsemän, joista yksi Delete on. Delete kehittää Business Finlandin rahoittamassa yritysprojektissaan purkurobottia ydinvoimaloiden purkutyömaille.

–Deleten erikoisosaaminen ja kokemus korostuvat ydinvoimaloiden purkuprojekteissa, jotka ovat aina vaativia ja edellyttävät hienovaraista sekä tarkkaa työskentelyä. Osallistuminen deCOmmiin tuo osaamisemme yhteen alan muiden osaajien kanssa. Korkeiden turvallisuusvaatimusten täyttäminen yhdessä tehokkaan toiminnan kanssa vaatii innovaatioiden ja modernin teknologian yhdistämistä työssä, kuvaa toimialapäällikkö Nikolas Ruotsalainen Deleten roolia hankkeessa.

Deletellä kokemusta ydinvoimalapuruista

Delete työskentelee tälläkin hetkellä ydinvoimalapurkamisen parissa Ruotsissa. Se uutisoi 16.1.2020 allekirjoittaneensa sopimuksen Uniperin kanssa Ruotsin Oskarshamnin ja Barsebäckin ydinvoimaloiden purkuprojekteista. Ruotsin 12 kaupallisesta reaktorista nämä neljä ovat tällä hetkellä purettavina. Tavoitteena on tehdä purkaminen vastuullisesti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti.

Delete on myös aikaisemmin työskennellyt ydinvoimaloiden purkamisen parissa Ruotsissa purkaessaan Studsvikin tutkimusreaktorin.

Lisätietoja:

Nikolas Ruotsalainen

International Trade Manager

p. +358 40 196 4858

 

Lue lisää deCOmm-hankkeesta:

VTT:n tiedote 19.2.2020 https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/vtt-kehittaa-yrityskumppaneiden-kanssa-ydinvoimaloiden-purkamisesta-bisnesta

DECOmm-hankesivusto: https://www.decomm.fi/