Vesiputoustalo purku
Espoo
Päivämäärä 2018

Vesiputoustalo Tapiola

Tapiolassa sijaitseva Vesiputoustalo on valmistunut vuonna 1985. Rakennuksessa on tilaa yhteensä noin 11 000 neliötä, jotka ovat olleet pääasiassa toimistokäytössä. Rakennuksen yhteydessä on vesiallas vesiputouksineen, mutta nämä eivät ole olleet toiminnassa vuosiin. Nimi kuitenkin on jäänyt elämään ja talo tunnetaan edelleenkin Vesiputoustalona.

Nyt vuonna 2018 rakennus on tullut tiensä päähän ja se puretaan, tilalle MaxBuild Uudistuotanto Oy rakentaa 2 korkeaa asuinkerrostaloa. Taloihin tulee yhteensä 300 asuntoa, lisäksi kivijalkakerroksiin jonkin verran liiketiloja. Rakennustöihin on tarkoitus päästä syksyllä 2018. Uusi alue mahdollistaa kaupallisen keskittymän laajentumisen Ainoa-kauppakeskuksen ja sen pysäköintitilojen läheisyyteen, luoden samalla turvallisen kulkureitin kevyelle liikenteelle sekä siirtymät busseille ja metroon.

Delete hoitaa rakennuksen purkamisen. Purkutyöt alkoivat toukokuussa 2018 sisäpurkutöillä, varsinainen massiivipurku aloitettiin heinäkuun alussa. Tässä kohteessa purkua tekee yksi pitkäpuomi, joka ylettää aina 28 metrin korkeuteen, lisäksi työmaalla työskentelee muutamia pienempiä kaivureita.

Delete purkaa kohteensa aina lajittelevana purkuna ja hallitsemme syntyvien materiaalien kierrättämisen. Purkukohteissamme syntyvistä, omassa laitoksessamme käsittelemästämme materiaaleista päätyy hyödyntämiseen yli 96 %. Hyödynnämme materiaaleja uudelleenkäyttöön, kierrätykseen ja kierrätyspolttoaineena.

Vesiputoustalo sijaitsee keskeisellä paikalla vilkkaasti liikennöidyllä alueella, jossa on samanaikaisesti menossa myös useita muita purku- ja rakennustyömaita. Tämän vuoksi työmaalogistiikka on suunniteltava huolellisesti.

– Olemme lähellä kulkuväyliä sekä muita työmaita. Purkujärjestys ja töiden yhteensovittaminen muiden toimijoiden kanssa on erittäin tärkeää, lisäksi kohde vaati paljon erilaista suojausta. Haasteet kasvavat aina kun rakennus on korkea, ja olemme lähellä muita toimijoita sekä liikennettä, sanoo Deleten Vesiputoustalon purusta vastaava projektipäällikkö Kimmo Oksanen.