Satamakatu 17, 33200 Tampere
Päivämäärä 2017

Sukkatehtaan uusi elämä – toimistotiloista moderneiksi asuinhuoneistoiksi

Suomen Trikoon entinen tehdaskiinteistö Tampereella muuntuu toimistotiloista moderneiksi asuinhuoneistoiksi. Epäkäytännölliset tilat painuvat historian hämärään, vaikka ulkokuori muistuttaa jatkossakin rakennuksen entisistä ajoista. Delete aloitti mittavan, noin 10 000 neliömetrin kokoisen, sukkatehtaana tunnetun rakennuksen purku-urakan vuoden 2015 lopussa, ja työ on nyt loppusuoralla.

Ennen kuin entinen tehdas on valmis uusimpaan käyttötarkoitukseensa, kahdeksankerroksisesta rakennuksesta osa on pitänyt purkaa täysin ja osaan on tehty sisäpurkua. Rakennuksen kaikkiin osiin tehtiin myös mittavat määrät haitta-ainepurkua. Alkujaan 1930-luvulla rakennetun sukkatehtaan julkisivu on suojeltu, joten sitä ja osaa rakenteista piti suojata sekä tukea ennen kuin välipohjia ja sisäpuolisia kevyitä rakenteita voitiin ryhtyä purkamaan. Kun sukkatehdas 1980–1990-luvuilla muutettiin virastokäyttöön, rakennukseen lisättiin muun muassa auditorio ylimmäiseksi kerrokseksi. Nyt tämä ylimääräinen osakin on purettu kokonaan, samoin kuin sisäpihan vanha autokansi.

Vaativaksi kohteen purkutyön teki myös se, että rakennus oli kiinni naapuritalossa, joka sekin oli suojeltu. Rakennuksesta purettiin yksi sivu kokonaan anturoita myöten. Työssä rakennusosat piti saada erotettua toisistaan ilman, että säilyviin rakenteisiin syntyi vaurioita. Rakennuksen keskeinen sijainti aivan Hämeenpuiston kupeessa asetti purkutyömaan logistiikan suunnittelulle tarkat vaateet.

Vanhoissa rakennuksissa on tyypillistä, että moni asia myös selviää vasta purun edetessä. Kaikkea rakennuksesta ei tiedetä etukäteen, joten ongelmia ratkotaan paikan päällä sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Jos rakenteissa on jotakin erikoista tai yllättävää, tilaaja pystyy tiedon saatuaan reagoimaan heti ja suunnitelmia päästään tarkentamaan saman tien.

”Tässä urakassa yhteistyö tilaajan kanssa sujui erinomaisesti. Jatkuva vuoropuhelu on ollut erityisen tärkeätä koko urakan aikana, ja tieto on kulkenut molempiin suuntiin erittäin aktiivisesti. Tämä sujuvoitti työskentelyä haastavassa kohteessa.”

Samppa Vähäkuopus, projektipäällikkö, Delete

Lue lisää kohteesta