Paavo Nurmen tie 1, 00250 Helsinki
Päivämäärä 2016

Olympiastadionin purkutyöt

Helsingin Olympiastadion on elänyt rikkaan elämän. Se valmistui vuoden 1940 olympiakisoja varten, mutta toisen maailmansodan vuoksi kisat järjestettiin vasta 1952. Nyt 80-vuotias kansallisikonimme syntyy uudelleen.

Otetaan Olympistadionin mittasuhteet lähempään tarkasteluun. Seisomme pohjoiskaarteeseen 80-luvulla rakennetun näyttötaulun äärellä. Videotaulu on valtava. Näyttö on selkeästi ajalta ennen taulutelevisiotekniikkaa, sillä se on vaatinut kuvaputkitelevisiomaiset taustatilat. Rintamamiestaloa isompi kuutio on niin suuri, että se söi katsomosta yli 500 istumapaikkaa.

Kesäkuun alussa 2016 stadionilla alkoivat suuret purkutyöt. Pohjoiskaarteeseen videotaulun alle tehdään kenttätasolle uusi turvallisuutta ja logistiikkaa merkittävästi parantava huoltoajoyhteys. Sitä varten katsomorakenteita puretaan laajalti. Samassa yhteydessä puretaan vanha videotaulu. Purkutöissä puretaan satoja neliöitä alkuperäisiä katsomolaatastoja. Suojelumääräysten ja vanhan rakennustekniikan vuoksi ennen purkua on jouduttu tekemään massiivisia väliaikaisia tukirakenteita, ennen kuin kantavia rakenteita päästiin rakentamaan purun jälkeen uudelleen.

”Purkutöissä ei voi kyllin korostaa niiden aiheuttaman ympäristökuormituksen minimoimista. Videotaulu on hyvä esimerkki siitä, miten käytännössä kaikki rakenteet ja elektroniikka ovat kierrätettävissä.”

Jari Kiiski, työmaapäällikkö, Delete Finland Oy

Lue lisää kohteesta