Koverharintie 303, 10900 Hanko
Päivämäärä 2015

Koverharin terästehtaan purku

Koverharin terästehtaan purun jäljiltä koneet ja laitteet löytävät uuden kodin. Tehtävä on selvä, muttei helppo. Hangossa sijaitseva Koverharin tyhjilleen jäänyt terästehdas pitää purkaa maan tasalle.

Koverhariin rakennettiin terästehdas 1960-luvun alussa. Tehtaan viimeinen omistaja, FNSteel Oy, teki konkurssin vuonna 2012, eikä toiminnalle löydetty jatkajaa. Delete osti tehtaan purettavaksi vuonna 2014. Urakka on jo hyvää vauhtia mennyt eteenpäin, mutta suuria ponnistuksia ja kiinnostavia haasteita on vielä edessä.

Tehdasalueella on paljon kierrätyskelpoista materiaalia. Metalleille ja betonille löytyy uusiokäyttöä, mutta myös osa terästehtaan koneista ja laitteista on yhä täysin käyttökelpoista tavaraa, joille löytyy ostajia ympäri maailman.

”Pyrimme saamaan mahdollisimman paljon materiaalia ja laitteita uudelleen käyttöön. Kaikki haitta-aineet, kuten asbesti ja raskaat öljyt, käsitellään huolellisesti, jottei niistä ole ympäristölle vahinkoa.”

Nikolas Ruotsalainen, kehitysinsinööri, Delete Finland Oy

Projekti saatiin päätökseen vuonna 2017. Koneita ja laitteita kierrätettiin moniin eri tehtaisiin ja maihin, jotta varmistettiin laitteistoille mahdollisimman pitkä elinkaari. Samoin purussa syntyneitä materiaaleja kierrätettiin eri tarkoituksiin Suomen lisäksi monissa eri maissa.

Lue lisää kohteesta