
Kun Domsjö Fabrikerissa tapahtui lyhyessä ajassa useita palovammoja aiheuttaneita tapaturmia, yritys päätti alkaa tehostettuihin toimiin ongelman korjaamiseksi. Hankkeen nimeksi tuli Säkert Domsjö, ja määrätietoisen turvallisuustyön tulokset ovat nyt nähtävissä. Työ ei kuitenkaan ole vielä ohi.
– Tavoitteenamme on nollataso, emmekä aio lipsua turvallisuusasioissa, toteaa tuotantopäällikkö Christin Norberg.

Keväällä 2014 sattui tapaturma, jonka seurauksena henkilö sai vakavia palovammoja 85-asteisesta selluloosaliuoksesta. Vain pari viikkoa myöhemmin toinen työntekijä vammautui vakavasti saadessaan silmilleen vesihöyryä. Pian näiden tapahtumien jälkeen kaikki tehtaan 400 työntekijää osallistuivat kokoukseen, jossa käsiteltiin onnettomuuksia ja turvallisuusasioita.
– Halusimme myös selvittää kaikkien työntekijöiden näkemykset ja kysyimme, mitä riskejä he olivat huomanneet ja mitä meidän pitäisi heidän mielestään muuttaa. Saimme satoja ehdotuksia, joissa näkyi selkeä toistuva kaava, Christin Norberg muistelee.
– Asiat liittyivät rutiineihin, koulutukseen, tiedotukseen, viestintään ja teknisiin parannuksiin. Päätimme silloin, että alamme työstää näitä alueita järjestelmällisesti, ja perustimme Säkert Domsjö -foorumin.
Norberg korostaa, että turvallisuustyö on tärkeää juurruttaa kaikkiin toimintoihin ja koko organisaatioon, jotta sillä on todellista merkitystä. Säkert Domsjö -työskentely on muuttanut tilannetta huomattavasti.
– Turvallisuudesta puhutaan nykyisin aivan eri tyyliin. Toimitusjohtaja Lars Winter ja muut johtajat ovat todenneet, ettei tärkeintä ole tuotanto, vaan se, että kaikki työ tehdään turvallisesti. Tällä on paljon merkitystä. Olemme myös ottaneet käyttöön ”Ajattele, ennen kuin toimit” -lomakkeita, joissa on tarkistuslista. Mitä täytyy ottaa huomioon, ennen kuin alkaa tehdä kyseistä työtä? Mitä riskejä työhön liittyy? Onko lähellä hätäsuihku? Onko minulla oikeat suojavarusteet? Tarkastuslistalla kysyttävät asiat käydään läpi ennen jokaista kunnossapitotyötä.
Kärsivällisyyttä ja juurruttamista
Turvallisuuskysymykset ovat nykyisin jatkuvasti läsnä koko organisaatiossa ja riskianalyysien tekeminen on kaikkialla itsestään selvää. Christin Norberg myöntää, että yrityksessä vallitsi aiemmin toisenlainen, enemmän tuloksiin suuntautunut kulttuuri.
– Käytäntö oli tavallaan pinttynyt talon seiniin. Ihmiset halusivat olla ahkeria ja tekivät asioita toisinaan vähän liian nopeasti. Turvallisuuteen käytettävä aika on kuitenkin aina kannattavaa ajankäyttöä. Emme loppujen lopuksi ole menettänet mitään sen vuoksi, että jokainen meistä käyttää ylimääräisen vartin miettimiseen ennen työn aloittamista.

Mikä on tärkein teillä toteutetun turvallisuustyön onnistumiseen vaikuttava tekijä?
– Se, että kaikki saadaan mukaan uuteen toimintatapaan. Olemme tavanneet kaikki 400 työntekijäämme kahteen otteeseen tilaisuuksissa, joissa on keskusteltu pelkästään työturvallisuudesta, ja olemme pyrkineet aidosti juurruttamaan uutta ajattelutapaa. Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä, järjestäneet tapaamisia säännöllisesti ja tarjonneet ohjeita intranetissä. Sitkeys on erittäin tärkeää.
Aina on varaa parantaa
Säkert Domsjö vaikuttaa myös urakoitsijoihin. Tobias Blomquist on toiminut Deleten Domsjön toimipisteen yksikönpäällikkönä jo kahdeksan vuotta. Hän toteaa, että hankkeen ansiosta turvallisuustyölle on nyt enemmän tilaa.
– Säkert Domsjö auttaa myös meitä kiinnittämään enemmän huomiota turvallisuustyöhön. Yrityksessä otetaan jatkuvasti käyttöön uusia rutiineja, joilla parannetaan sekä työntekijöiden että meidän kaltaistemme aliurakoitsijoiden turvallisuutta. Luomme turvallisuuskulttuurin yhdessä.
Christin Norbergin mielestä on päivänselvää, että kaikki ovat mukana.
– Työskentelemme niin tiiviisti yhdessä, että myös urakoitsijoiden on erittäin tärkeää noudattaa ohjeita. Muuten asiat käyvät hankaliksi.
Onko Säkert Domsjö -työskentelyyn liittynyt mitään ongelmia?
– Suunta on ollut koko ajan oikea, mutta toisinaan tuntuu, että vauhti olisi voinut olla vähän nopeampi. Parannusten toteuttaminen vaatii kuitenkin aikaa, joten olen melko tyytyväinen.
Ovatko työntekijät edelleen yhtä sitoutuneita?
– Kyllä, uskon niin. Asioita pohditaan enemmän ja olemme saaneet kehittämisjärjestelmäämme lisää raportteja. Pystymme tekemään korjauksia jo ennen kuin mitään tapahtuu, jos mahdollisista riskeistä ilmoitetaan. Huomion kiinnittäminen riskeihin on erittäin tärkeä osa järjestelmällistä työympäristötyöskentelyä, hän toteaa.
Entä sitten tulevaisuus? Vaikka hanke on ollut onnistunut eikä vakavia onnettomuuksia ole enää tapahtunut, laiskotteluun ei ole varaa.
– Pyrimme jatkuvasti lisäämään vaaratilanteiden raportointia ja tiedämme, että aina on varaa parantaa. Kenenkään ei pitäisi loukata itseään töissä.
Tietoja Domsjö Fabrikerista
Liikevaihto: 1 955 miljoonaa Ruotsin kruunua (noin 214 miljoonaa euroa)
Työntekijöitä: 400 Domsjössa, heistä 80 naisia
Tuotantokapasiteetti: 230 000 tonnia selluloosaa, 120 000 tonnia ligniiniä, 17 000 tonnia bioetanolia
Tavaramerkit: Domsjö Cellulose, Domsjö Lignin, Domsjö BioEthanol
Vuonna 2016 ilmoitettiin 452 tapahtumaa/poikkeamaa (23 % enemmän kuin vuonna 2015). Näistä 43 ei johtanut sairauspoissaoloihin ja 4 oli sairauslomaan johtaneita tapaturmia. Tapaturmia ilmoitettiin vähemmän kuin kertaakaan vuoden 2008 jälkeen.
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
