
Robotti pesee säiliöt edullisemmin
Deleten säiliönpesurobotti soveltuu magneettisille metallipintaisille säiliöille, kuten petrokemian- ja energiateollisuuden säiliöille, laivasäiliöille ja vaikkapa raskasöljysäiliöille.
Robottilaitteisto tuo merkittäviä säästöjä, koska erillisiä telineitä puhdistustyötä varten ei tarvita.
Robotti myös puhdistaa nopeammin, tarkemmin ja tehokkaammin kuin manuaalinen menetelmä. Se on turvallinen ja toimii hyvin olosuhteissa, joissa näkyvyys on heikko ja kosteus korkea.
– Maalinpoisto 3 000 barin paineella on hitaimpia puhdistustöistämme. Parhaimmillaan maalia voidaan silti poistaa säiliön pinnasta noin 30 neliötä tunnissa. Se on noin neljä kertaa nopeammin kuin manuaalisesti poistettuna. Lisäksi robotti tekee luonnollisesti tarkempaa työtä, kertoo Deleten yksikönpäällikkö Jaakko Mäenpää.
– Käytämme myös tuplasuutinta, joka maksimoi puhdistustehon ja tuplaa puhdistettavan pinta-alan, hän lisää.

Deleten säiliönpesurobotti puhdistaa polttoainesäiliötä
– Muun muassa energiateollisuus muuttaa raskasöljysäiliöitään kevytpolttoöljysäiliöiksi rikkidirektiivin myötä. Silloin vanha säiliö on pestävä kauttaaltaan. Säiliöt on pestävä säännöllisesti myös erilaisissa teollisuuden seisakkitilanteissa, kuten petrokemian teollisuuden seisakeissa. Pelkkä telineiden pystytys säiliöön voi olla kymmenien tuhansien eurojen urakka, jonka päälle on vielä laskettava itse puhdistustyö. Kun käytetään robottitekniikkaa puhdistukseen, telineitä ei tarvita ja puhdistus voidaan aloittaa välittömästi, kun säiliö on tyhjä. Luonnollisesti näin päästään merkittäviin aika- ja kustannussäästöihin, selventää Mäenpää.
Laitteiston käyttämiseen tarvitaan kaksi miestä, joista toinen operoi korkeapaineyksikköä ja toinen itse robottia. Työturvallisuus on korkealla tasolla robottia käytettäessä, koska esimerkiksi korkeapainelaitteen kanssa kosketuksiin pääseminen on minimoitu.
Laite on yleensä yksinään säiliössä ja tekee työtä kauko-ohjaajan ohjeiden mukaan tai automaattiselle ajotoiminnolle asetettuna. Näin turvaetäisyys on suurempi kuin korkeapainelaitetta käsin käytettäessä. Sekä korkeapainelaitteessa että robotissa on hätäkatkaisimet. Robotin turvallisuus ja paikallapysyminen varmistetaan vaijereilla, jotka kiinnitetään säiliön ulkopuolelle. Robotin voi kiinnittää myös vastamagneetilla.
Pesuveden lämpö materiaalin mukaan
Puhdistettaessa pintoja käytetään yleensä kuumaa vettä. Myös kylmää vettä voidaan käyttää, sillä korkeapainelaitteessa pudistaminen perustuu korkeapainelaitteesta saatavaan paineeseen, joka puhdistaa ja poistaa pinnan materiaalin, kuten maalin.
– Pesuveden lämpö valitaan puhdistettavan pinnan ja materiaalin mukaan. Esimerkiksi bitumia puhdistetaan kylmällä vedellä, jotta materiaali saadaan hilseilemään irti puhdistettavasta pinnasta eikä se pääse sulamaan kuuman veden vaikutuksesta. Kuumaa vettä käytetään yleisesti esimerkiksi öljysäiliöiden puhdistamiseen, sillä se taas irrottaa öljyn helpommin, Mäenpää kertoo.
Laitetta voidaan operoida monilla eri tehoilla aina 3 000 barin vedenpaineeseen saakka riippuen korkeapaineyksikön tehosta. Korkeapainelaitteen suuttimen rekyyli ei kuitenkaan saa kasvaa suhteettoman suureksi, jotta laite pysyy asemissaan magneetilla.
– Erilaisista puhdistuskohteista nopein urakka syntynee normaalissa säiliönpesussa, jossa voidaan käyttää pienehköä veden painetta. Puhdistukseen kuluva aika kasvaa, kun painetta joudutaan nostamaan tai kun puhdistetaan vaikkapa öljyistä pintaa, kuten raskasöljysäiliötä.
Tehokas laite pieneenkin tilaan
Koska robotti tarttuu pestävään pintaan magneetin avulla, puhdistettavaksi ei sovellu esimerkiksi ruostumaton teräs. Jotta robottia voidaan käyttää, on säiliön seinän metallin oltava noin 5 millimetriä paksua. Näin varmistetaan, että magneetti ja samalla robotti pysyy turvallisesti säiliön seinämällä. Magneetilla toimiva tartunta on todettu paremmaksi vaihtoehdoksi kuin esimerkiksi imuun perustuva, sillä magneettikulkuinen robotti liikkuu tasaisemmin ja varmemmin.
Säiliön seinämän pienet pinnan epätasaisuudet eivät haittaa robottia. Se pystyy myös kulkemaan eri tavoin kaareutuvilla pinnoilla ja selviää kulmistakin. Robotti voidaan purkaa osiin, jolloin se pääsee sisään melko pienestäkin, noin 50 sentin läpimittaisesta säiliön luukusta.
Robottiyksikkö kulkee kärryssä, jossa on lähetin ja kauko-ohjain. Itse robotti on noin 70 x 70 senttimetrin kokoinen ja painaa nelisenkymmentä kiloa. Robottiyksikön lisäksi kokonaisuuteen tarvitaan korkeapainelaite, joka voi sijaita kaukanakin puhdistettavasta kohteesta. Toimiakseen laite vaatii valovirtaa ja vettä paineyksikön lisäksi.