
AquaCutter -vesipiikkausrobotti
tekee työstä turvallisempaa
Maailman pienin sarjavalmisteinen vesipiikkausrobotti Aqua Cutter 410A piikkaa sillan betonirakenteita. Työ käy näppärästi, sillä robotilla voi piikata helposti sillan kannen rakenteiden lisäksi sen reunat ja alapuolen.
Normaalisti käsin tehtävä piikkaustyö voidaan hoitaa tällä robotilla, jolloin työmaan riskit pienenevät ja työturvallisuus paranee.
– Helppokäyttöisyys ja monipuolisuus näppärän koon lisäksi ovat ehdottomasti ne ominaisuudet, joiden takia robotti on työkohteissa erinomainen. Työturvallisuus lisääntyy, sillä enää ei tarvita niin paljoa käsin tehtävää vesipiikkausta, koska laite taipuu haastaviinkin paikkoihin, kertoo aluepäällikkö Tomi Alten Deleten Teollisuus- ja kiinteistöpalveluista.

Deletellä on käytössään useita vesipiikkausrobotteja, jotka työskentelevät erityisesti nyt kesällä lähes tauotta sillanpiikkaustöissä muiden betonikorjauskohteiden lisäksi. Niillä piikataan veden kovan paineen avulla uusimista vaativat betonirakenteet irti vahingoittamatta korjauskohteen raudoituksia ja muita tukirakenteita. Irti piikatun betonin tilalle valetaan uusi betoni.
Sähkökäyttöinen AquaCutter-robotti on pieni ja erityisen matala, joten sen on helppo kulkea ahtaisiinkin paikkoihin. Se tarvitsee vain 78 cm leveä kulkuaukon, painaa vain 1190 kg ja on 2,1 metriä pitkä. Myös erilaisilta telineiltä työskentely on pienen koon ansiosta mahdollista. Telinetyöskentelyä kuitenkin tarvitaan harvemmin, sillä robotin ulottuva jatkopuomi ”extented beam” kurottaa piikattavaan kohteeseen niin vaaka- kuin pystytasossakin. Siinä on kaksi pyörivää niveltä ja kolme jatkovartta, joiden avulla voidaan kurottaa aina 3 metrin päähän laitteesta.
Laite yltää myös kulmiin, joissa sillan tai rakenteen seinä ja lattia kohtaavat. Yleensä tähän tarvitaan käsikäyttöistä korkeapainepistoolia.
– Meille työmailla tämä on ehdoton laite, sillä robotin avulla varmistamme työturvallisuutta erityisesti ahtaissa ja vaativissa kohteissa. Robotin on turvallista mennä vaikkapa viemäriverkostoon tai pieniin tunneleihin. Kauko-ohjauksen ansiosta laitetta voi ohjata turvallisen matkan päästä myös sen piikatessa eri suunnissa, myös yläpuolisia rakenteita. Laite onkin suunniteltu korvaamaan juuri käsin tehtävää työtä vaativissa olosuhteissa, kertoo Alten laitteen turvallisuudesta käyttää.
AquaCutter yhdessä Rotolance LT -lisälaitteen kanssa soveltuu myös betonipintojen karhentamiseen sekä maali- ja muiden pinnoitteiden poistamiseen tasaisilta pinnoilta. Rotolanceen voidaan yhdistää imuauton letkut, jolloin syntyvä materiaali voidaan imeä säiliöön suoraan työn edetessä. Laite muuntuu nopeasti eri työhön sopivaksi ja asentamiseen tai muuhun laitetta valmistelevaan työhön ei mene ylimääräistä aikaa.
Vesipiikkaus sillankorjauksen alkuvaiheen työ
Suomen maanteillä on yli 14 000 siltaa, joiden kuntoa seurataan säännöllisillä tarkastuksilla. Suomessa siltoja rasittavat vaihteleva ilmasto ja teiden suolaus.
Kun siltaa lähdetään korjaamaan, poistetaan sen pintarakenne ensin. Tämän jälkeen siltaurakassa siirrytään huonokuntoisen ja rapautuneen betonin poistamiseen. Työvaihe toteutetaan pääsääntöisesti vesipiikkaamalla, mikä tarkoittaa korkealla paineella suihkutettavan vesisuihkun suuntaamista vauriokohtiin. Menetelmää voidaan käyttää myös sillan muiden rakenteiden, kuten reunapalkkien ja maatukien, korjauksessa.
– Vesipiikkaus säästää terveet betonirakenteet, puhdistaa raudoitteet ja jättää hyvän tartuntapinnan uudelle betonille. Yksi työryhmä etenee normaalisti reilua sadan neliön päivätahtia. Työkohteet resursoidaan siten, että valtaosa silloista saadaan vesipiikattua ja puhdistettua 3–5 päivän kuluessa aloituksesta, sanoo Tomi Altén.
Lue myös, mitä onnistunut sillankorjausurakka vaatii:
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
