
Vuosien keskustelujen jälkeen työt ovat vihdoin alkaneet yhdessä Ruotsin puhutuimmista rakennusprojekteista.
Lopultakin yksi Tukholman maamerkeistä, 80-vuotias Slussen, puretaan ja rakennetaan kokonaan uudelleen. Deleten työnjohtaja Lars-Olof Dahl ja Skanskan tuotantopäällikkö Martin Klimt kertovat, miten työ etenee.
Näkyvä hanke, jonka suurin haaste on logistiikka
Tiistaiaamuna Slussenin kupeessa sijaitsevan Stadsgårdenin kohdalla pyöräilijät suhahtelevat ohi tilapäisillä pyöräteillä ja jalankulkijat yrittävät opastekylttien avulla parhaansa mukaan olla jäämättä hermostuneiden pyöräilijöiden ja autoilijoiden alle. Kaikkialla on valtavasti liikettä. Maan alla kiitää metro, joka kuljettaa päivässä 270 000 matkustajaa tämän tunnetun liikennepaikan kautta. Tämän lisäksi tulevat vielä kaupungin linja-autot ja Nacka/Värmdön paikallinen joukkoliikenne. Ruotsissa ei ole montaa paikkaa, jonka läpi kulkisi enemmän ihmisiä kuin Slussenin.
Ylhäällä Slussen-projektin konttoritiloissa suurista ikkunoista aukeaa loistava näkymä alla levittäytyvälle rakennustyömaa-alueelle. Täällä Lars-Olof Dahl kertoo, että tämän tärkeän hankkeen suurin haaste on nimenomaan logistiikka.
– Tilanne oli vielä pahempi alussa, kun risteilyalukset toivat tänne turisteja eivätkä kaikki opastekyltit vielä olleet paikallaan. Paikalliset ihmiset eivät löytäneet edes omia linja-autojaan, joten kaikenlaista sotkua syntyi.
Sekä hän että Martin Klimt kertovat, että asiat sujuvat nykyään paremmin.
– Turisteilla on toki edelleen vaikeuksia löytää oikeat reitit, mutta toisaalta niinhän asia saattoi olla jo ennen uuden Slussenin rakennustöiden aloittamista, Martin Klimt sanoo.
– Nykyään tukholmalaiset tietävät tämän olevan rakennustyömaa-aluetta eivätkä tule tänne. Pyörätietkin toimivat nyt paremmin kuin ennen.
Koko rakennustyön rahoittava Tukholman kaupunki vastaa kaikesta ulkoisesta viestinnästä jatkuvasti uudistuvien opastekylttien avulla. Södermalmstorgilla ja monissa muissa paikoissa on sulkukohtien luona Securitaksen vartijoita, jotka auttavat ihmisiä löytämään haluamaansa paikkaan. Monilla ohikulkijoilla on tähän paikkaan omakohtainen suhde jo usean vuosikymmenien ajalta, ja he ottavat esiin kameran tai kännykkäkameran taltioidakseen tätä historiallista muodonmuutosta. Lars-Olofin mukaan heillä ei kuitenkaan ole ollut ongelmia asiattomien henkilöiden kanssa, jollei yli-innokkaita Pokémonien jahtaajia oteta huomioon.
Pokemonitkin ruuhkauttavat työmaata
– Pokémoneja sijoitetaan kaikkialle eivätkä niiden sijoittajat tiedä, että tämä on nykyään rakennustyömaa-alue. Eräänä päivänä portilla seisoi 200 ihmistä, jotka halusivat sisään jahtaamaan jotakin hirviötä. Tämä on aivan uusi ilmiö.
Nykymuotoisen Slussenin purkamiseen on kolme pääsyytä.
Ensimmäinen on Mälaren-järven pinnankorkeuden säätely. Toinen syy on, että nykyinen perustus on liian huonossa kunnossa. Viimeisimpänä halutaan myös siirtää liikenne pois näkyvistä ja rakentaa sen sijaan paikka, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan.
Korkean kierrätysasteen unelmaprojekti
Säännöllisesti entisellä 80-vuotiaalla Slussenilla käyneet tietävät, kuinka se ajan mittaan rapautui huonoon kuntoon. Samalla Slussen kuitenkin on perinteinen paikka, jolla on suuri merkitys monille ihmisille. Juuri tämä tekee tästä projektista Lars-Olofille niin merkityksellisen.
– Purkutekniikan kannalta kohde ei ole mitenkään erikoinen: kyse on vain suuresta määrästä betonia, joka on siirrettävä pois mahdollisimman rauhallisesti häiritsemättä liikaa ulkopuolisia. Käytämme paljon leikkureita ja mahdollisimman vähän vasarointia, jotta melutaso pysyy matalana. Paikalla on kuitenkin aivan erityinen historia, ja siksi sitä voi pitää yhdenlaisena unelmaprojektina, hän sanoo.
Tällä hetkellä Deletellä on paikalla neljä työntekijää ja kolme purkukonetta – yksi 60-tonninen ja kaksi 30-tonnista. Tapaamistamme seuraavana päivänä osa puretusta materiaalista lastataan kuorma-autoihin ja kuljetetaan Västerhaningeen, jossa betoni murskataan uudelleenkäyttöä varten. Lars-Olof arvioi, että kaikkiaan 98–99 prosenttia materiaalista pystytään kierrättämään.
– Koko tie Slusseniin on nyt kantavuudeltaan BK1-luokitettu, joten voimme ajattaa kuorma-autoja täyteen lastattuina ja vähentää siten kaupungin läpi ajavien kuorma-autojen määrää. Myös ympäristön kannalta on hyväksi, että voimme puolittaa kuorma-autojen määrän.
– Se on hyvin kausiluonteista. Viime kuukausina olemme vain purkaneet, mutta nyt meillä on paljon materiaalia valmiina pois vietäväksi. Sen kuljettaminen kestää arviolta kaksi viikkoa.
– Uskoisin, että tässä vaiheessa kuljetetaan pois kaikkiaan 5 000 kuutiota betonia, Martin arvelee.
Miksi tämä kunniakas tehtävä lankesi juuri Deletelle? Hintalapulla oli luonnollisesti merkitystä, samoin kuin teknisellä kapasiteetilla ja kokemuksella. Martinin mukaan suuri etu on myös siitä, että Deletellä on kokemusta sekä ympäristösaneerauksesta että raskaista purkutöistä.
– Työtä olisi ollut vaikea jakaa eri urakoitsijoille eikä lopputulos olisi ollut yhtään halvempi tai parempi, hän sanoo ja kertoo, että yhteistyö on sujunut hyvin.
– Delete on ollut mukana jo aikaisesta vaiheesta, mistä oli se hyöty, että pystyimme yhdessä keskustelemaan tarvittavista ratkaisuista.
Vaikka purkusuunnitelma olisi kuinka yksityiskohtainen, joskus olosuhteet voivat muuttua kesken kaiken. Siksi pitää aina olla varasuunnitelma ja suhtautua asioihin ennakoivasti. Eikä työturvallisuudesta saa koskaan tinkiä. Joka aamu kello seitsemän Lars-Olof tapaa kollegansa aamupalaverissa, jossa keskitytään turvallisuusasioihin.
– Slussen ei ole yhtenäinen rakennelma, vaan se koostuu lukuisista eri osista. Laajenemissaumat ovat irtonaisina toisiaan vasten, mikä hankaloittaa purkamista ja pakottaa tekemään sen tarkalleen tietyssä järjestyksessä. Jos asioita kaikesta huolimatta tehdään väärässä järjestyksessä, voi tapahtua vaikka mitä. Niin ei vain saa käydä.
TEKSTI: Patrik Wirén
KUVAT: Delete