
Upouutta vanhaa saneeraamalla – Ratina on Tampereen uusi ostoskeskittymä
Tampereen suurin ostoskeskittymä, Ratinan kauppakeskus, nousee keskelle kaupunkia uuden ja vanhan rakennuskannan yhdistelmänä. Ennen kuin iäkkäät Autotuonnin ja Vuoltsun rakennukset saadaan istumaan saumattomasti kokonaisuuteen, niiden saneerauksessa on ratkottava moninaisia haasteita.
Kauppakeskus Ratina, Tampereen suurin laatuaan, avataan huhtikuussa 2018. Valmistuttuaan siinä yhdistyy täysin uusi osio perinteikkäisiin, 1930-luvun funkkistyylisiin Autotuonnin ja Vuoltsun rakennuksiin.
Kuten uuden ja vanhan yhteen nivomisessa yleensä, on tämäkin hanke sisältänyt monenlaisia haasteita ratkaistavaksi.
Saneerauksessa on pitänyt huolehtia kaupunkihistoriallisesti merkittävien funkkisrakennusten ulkoseinistä, jotta ne eivät vahingoitu vaativissa purkutöissä. Niihin ovat kuuluneet haitta-ainetyöt sekä alakattorakenteiden, sisäseinien ja vanhojen LVIS-rakenteiden purut. Suojelluiksi määrättyihin ulkoseiniin piti myös tehdä väliaikaiset tuennat saneerauksen ajaksi.
Näistä kaikista osa-alueista vastasi Delete SSR Länsi-Suomi Oy:n ja Rakennusliike Aki Hyrkkönen Oy:n alihankkijana.
Rutkasti haitta-aineita
Jotta vanhojen rakennusten tilat vastaavat nykyaikaisen kauppakeskuksen vaatimuksiin, on niiden saneerauksen ja purun suunnitteluun ja toteutukseen jouduttu paneutumaan tarkasti.
Hyvästä ennakkotyöstä huolimatta yllätyksiäkin on tullut eteen:
”Vuoltsun rakennus oli vuosikausia heikolla ylläpidolla, ja kunto oli sen mukainen. Haastetta toi sekin, että vanhoja kuvia ei ollut ja ne suunnitelmat, joita löytyi, eivät vastanneet todellisuutta”, kertoo vastaava mestari Petri Tikkamäki SSR Länsi-Suomi Oy:stä.
Rakennukset olivat saaneet sodanaikaisissa pommituksissa osumaa, ja rakenteiden huono kunto yllätti. Rakennusten lattiarakenteet purettiin kerros kerrallaan, ja tärkeätä oli, että työ tehtiin turvallisesti.
”Työ tehtiin purkuroboteilla, sillä lattioiden kantavuus ei olisi riittänyt järeämpien koneiden turvalliseen käyttöön”, huomauttaa laskentapäällikkö Hannu Hernesniemi Deleten saneerauspurusta.
Purun aikana tehtiin myös erilaisia timanttisahauksia ja -porauksia, sillä sekä Autotuonnin että Vuoltsun rakennuksia on vuosikymmenten saatossa laajennettu lisäämällä uusi kerros aiempien rakenteiden päälle.
”Ylimmissä kerroksissa oli reilun metrin paksuinen betonilattia, sillä aiempien kattorakenteiden päälle oli aikanaan tehty lattiavalu suoraan uutta kerrosta varten. Välistä löytyi muun muassa vanhat vesikatot kaikkine materiaaleineen”, Hernesniemi tarkentaa.
Lattiat piti avata ensin alapuolelta, jotta välieristeet saatiin poistettua. Seasta löytyi orgaanista jätettä, joka muodostaa haitallisia mikrobeja.
”Tämä oli yksi ikävimmistä työvaiheista, jossa Autotuonti-talon välipohjiin jääneet muottilaudoitukset ynnä muu orgaaninen aines piti poistaa”, toimitusjohtaja Aki Hyrkkönen Rakennusliike Aki Hyrkkönen Oy:stä kertaa.
Autotuonnin runko purettiin kokonaan.
Vuoltsun osalta, kun kaikki orgaaninen aines oli poistettu, rakenteet hiekkapuhallettiin ja käsiteltiin sinkkiä sisältävällä maalilla.
”Näin varmistettiin, että kaikki mikrobit saatiin poistettua ja vältettyä sisäilmaongelmat jatkossa.”
Orgaanisen aineksen lisäksi purettavista rakenteista löytyi muun muassa asbestia huomattavasti enemmän kuin mitä oletettiin.
Yksi vaativimmista saneerauskohteista
Sisäpurkua tehtiin kaikkineen puolitoista vuotta, ja parhaimmillaan purkutöitä teki yhtä aikaa 20–30 työntekijää. Näin mittava purku-urakka on poikkeuksellinen ja kertoo työn kokoluokasta sekä vaativuudesta.
”Tavanomaiseen saneerausprojektiin nähden purku oli hankala vaihe, sillä purkutöiden määrä oli rajoitettu ja osia rakennuksesta piti säästää”, Hyrkkönen pohtii.
”Olen ollut korjausrakennustöissä yli 20 vuotta, ja tämä on ylivoimaisesti haastavin kohde. Olisi ollut helpompaa, jos vanhat rakennukset olisi purettu tykkänään ja tehty ulkoseinät alusta asti uudestaan mutta vanhan arkkitehtuurin mukaisiksi”, Tikkamäki huomauttaa.
Alue on logistisesti haastava, sillä se sijaitsee aivan Tampereen keskustassa. Sitä ympäröivät asuinkerrostalot sekä vilkkaasti liikennöidyt Hatanpään valtatie ja Tampereen valtatie.
Koska kauppakeskukseen tehdään myös kokonaan uusi osa, sen rakennusaikainen liikenne aiheuttaa työmaalle omanlaistaan ruuhkaa:
”Uutta kauppakeskusta rakennetaan alueen kolmelle sivulle, eli tavarakuljetuksia on jatkuvasti”, Hyrkkönen tarkentaa.
Myös ympäröivät tiet on kaivettu auki, jotta mittavat viemäröintityöt kauppakeskusta varten saadaan tehdyksi. Tämä tuo omaa lisämaustettaan logistiikan suunnittelulle.
Vanhoista rakennuksista syntynyttä purkujätettä on myös pitänyt lajitella ahtaassa tilassa, ja jätemäärät ovat olleet melkoiset:
”Betoni-tiilijätettä kuljetettiin pois 12 000 tonnia, asbestia 160 tonnia, metallia 250 tonnia, puujätettä 200 tonnia ja muuta rakennusjätettä 200 tonnia”, Hernesniemi luettelee.
Tutustu myös verkkosivustoomme www.delete.fi
